Helgepuls
Små steg mot bykultur
HELGEPULS/KOMMENTAR
800 kvadratmeter gatekunst er en viktige vitamininnsprøytning for Jessheim by. Gatekunsten er et signal om at små drypp også er byutvikling.
Plutselig en dag var de i gang, de innleide gatekunstnerne som skal urbanisere og lyse opp et lite stykke sentrum. Det gledelige med denne åpenbaringen er en følelse av at de små grepene også løfter stedet vårt til nye høyder. Undergangen i Fredrik Bulls vei kan sees på som et arnested og det første dryppet av mange framtidige dråper byutvikling.
En vegg av håp
Veggen med gatekunst er – i fare for å dra det litt langt – en vegg av håp. Det er ofte ikke så mye som skal til for at noe er med og bidrar til bybildet og byens historie.
Heia Linjebo
Borettslaget Linjebo står for noe av det samme. Landets best bevarte og mest autentiske borettslag fra rundt 1960-tallet, ønsket seg et blått skilt for å vise verden at de er stolte av området og samholdet.
Men istedenfor å henge det blå skiltet på en vegg, så ble det bestilt en bauta, for øvrig laget av iddefjordsgranitt fra Halden – for å gjøre litt ekstra ut av skiltet og borettslaget. Jeg smiler hver gang jeg passerer det blå skiltet der Rådhusveien og Ringveien treffer hverandre.
BAUTA: Borettslaget Linjebo gikk for en bauta da de skulle plassere det blå skiltet som viser borettslagets historie. Kudos til Jan Olesen og Linjebo. Det er fristende å si at det er to bautaer på bildet.
Der står bautaen så rank og stolt på en liten plenflekk. Og mer er det ikke som skal til. Dette lille veikrysset er blitt ett av mine favorittsteder på Jessheim fordi den lille hageflekken rommer stolthet, historie og handlekraft.
SKILTET: Linjebo fra 1962 er byhistorisk grunn på Jessheim.
For det er de små bitene i puslespillet veldig mye kommer til å handle om i den nye kommuneplanen som kommer til å bli vedtatt til høsten. I årene som kommer vil det handle mer om hvordan folk skal omgås folk her på Jessheim og Ullensaker. Og det kommer til å handle om hvordan vi ønsker at det skal se ut der folk møter folk.
Bybiter i Halden
Halden er en by som er rik på historie. Og Halden by er satt sammen av mange forskjellige biter som viser at noen har tenkt underveis.
Ett eksempel er der Busterudgata møter Marcus Thranes gate. En bitteliten hjørnepark, en skulptur og et massivt fondmotiv i form av Fredriksten festning er tre eksempler på et lite grep i form av blomster, et litt større grep i form av en skulptur og et gigantisk fondmotiv – festningen. Vent, det er ett begrep til: benker!
FIRE GREP: Hjørnepark, skulptur, benk og fonmotiv på et tilfeldig valgt gatehjørne i Halden. Byutivklingsgrep i praksis.
Byutviklingen går også sin gang i Halden. Det interessante i den debatten er hensynet til Fredriksten festning og at folk skal ha utsikt til den så godt det lar seg gjøre.
Nye prosjekter rundt om i byen underordner utsynet til festningen, noe som er interessant i den debatten som akkurat er avsluttet med hensynet til Herredshuset på Jessheim.
FONTENE: En av Haldens mange parker, denne med fontene.
Men det var en digresjon i akkurat denne teksten. Disse setningene handler om å sende blomsterbukett til Ullensaker kommune som gikk for gatekunst i sentrum, og til borettslaget Linjebo som valgte å gjøre så mye ut av det blå skiltet sitt som de har gjort.
Vi heier på undergangen i en tid der en del ser ut til å gå under.
Takk.
God helg