Helse
Skal løfte helsesektoren inn i den nye tiden
Gunhild Grimstad-Kirkeby har fått ansvaret for den utfordrende oppgaven å løfte helse- og omsorgstilbudet i Ullensaker inn i den nye tiden.
Grimstad-Kirkeby kommer fra stillingen som enhetsleder for enheten bolig med bistand, og hun har vikariert som kommunaldirektør for helse og sosialomsorg etter at Mette Gro Iversen sluttet i vinter.
Og Grimstad-Kirkeby skal selvsagt ikke foreta dette løftet alene – eller dreiningen – alene. Det er politikerne som tar avgjørelsene. Hennes jobb er å gi så tydelige og gode anbefalinger som mulig.
Veiskille
– Hvordan står det til med helse- og omsorgssektoren i Ullensaker?
– Det er ingen tvil om at Ullensaker – som alle kommuner i Norge – står overfor en utfordrende situasjon, og her i Ullensaker står vi ved et veiskille.
– Hvordan?
– Vi står overfor en «ryddejobb» slik at de ressursene vi har til rådighet blir brukt på rett måte. For å si det noe forenklet så handler det om å få rett type hjelp til rett tid til rett person med utgangspunkt i den personenes ressurser og mulighet til å klare seg selv. Det er dette jeg legger i begrepet bærekraftige tjenester i kommunen.
Før innleggelse
– På hvilken måte får man til det?
– Veiskillet vi står i nå handler om at vi må foreta endringer i det som skjer før innleggelse på sykehjem. Hvordan legger vi til rette for at folk kan bo hjemme lenger, hvordan kan vi kartlegge innbyggernes behov for hjelp og bistand og hvordan kan innbyggerne våre i størst mulig grad klare seg selv hjemme lenger?
Kjøligere samfunn?
– Et mer maskinelt og kjøligere samfunn, vil noen si?
– Jeg vil si det motsatte. Hele dreiningen innen helse- og omsorgssektoren handler om å sett innbyggeren i fokus – kartlegging av den enkelte innbyggers behov for hjelp, evne til å klare seg selv og hva vedkommende trenger av tilrettelegging. Dette betyr igjen at ressursene blir satt inn på rett nivå i form av å tilrettelegge i best mulig grad før innleggelse.
– Og det store bildet blir da at plassene kommunen har til rådighet blir brukt på rett måte – eller mer effektivt, om du vil.
Nok plasser
– Har vi nok sykehjemsplasser i Ullensaker?
– Vi har nok sykehjemsplasser i dag. Utfordringen i framtiden blir å bruke dem på rett måte. Jeg forstår at det er mange som er urolige der ute fordi de lurer på hva som skjer hvis de eller deres pårørende blir akutt syke eller har behov for sykehjemsplass eller annen type plass. Og det er her vi må ha rett bruk av de forskjellige plassene vi har til rådighet.
Et frampek
For ordens skyld: den dreiningen i helse- og omsorgssektoren det snakkes om, er et frampek i rådmannens perspektivmelding som kom i mai 2018. Den konkluderer med at antall heldøgnsplasser må tredobles hvis ikke Ullensaker finner en annen måte å håndtere pleie og omsorg på. Det vil ikke være mulig rent økonomisk, var rådmannens konklusjon.
– Folk skal selvfølgelig på sykehjem eller i annen form for omsorgsbolig på heltid når det behovet melder seg. Det handler om i større grad å utnytte folks egne menneskelige ressurser for å redusere – eller utsette – behovet for institusjonsplass så lenge som mulig, sa Hallingstad til Jessheimpuls sommeren 2018.
LES: Antall omsorgsplasser på tredobles de neste 20 årene
– Det er denne dreiningen vi skal i gang med nå. Det vil si, vi er i gang med dette, sier Grimstad-Kirkeby.
– Hvordan ser din punktliste av prioriteringer ut når du nå skrider til verket?
– Første punkt er bærekraftige tjenester, som jeg nevnte innledningsvis. Det andre punktet er ressursstyring.
– Ja?
– Vi har en viss mengde kroner å bruke, og vi har et gitt antall ansatte til å gjøre jobben innen helsesektoren. Det handler om å rendyrke plassene vi har til rådighet og bruke dem riktig. Og den store utfordringen inn i 2020 blir å få på plass økonomiske rammer det er mulig å drifte helse- og omsorgssektoren innenfor. Hvordan vi skal få til det har jeg ikke svaret på her og nå. Det er dette som er en del av det store utfordringsbildet også, sier den nytilsatte kommunaldirektøren, som selv er bosatt på Jessheim og som har jobbet i Ullensaker kommune siden 2004.
– Er det en utfordring å formidle denne dreiningen i hvordan tjenester blir tilbudt i framtiden?
– Helt klart. Dette er en modningsprosess for både oss og innbyggerne. Vi er i en vanskelig situasjon, men dette gir oss en mulighet til å gå grundig til verks for å se hvordan vi skal innrette oss for å tilby best mulige tjenester – hva kan vi justere ned for å kunne justere opp.
Fakta helse i Ullensaker
- I dag har Ullensaker 152 langtidsplasser, 32 korttidsplasser og 10 rulleringsplasser i kommunen.
- I tillegg er det siden høsten 2017 kjøpt 17 institusjonsplasser utenfor kommunen.
- I framtiden vi helse- og omsorgssektoren se en dreining der folks behov og tjenester som tilbys kartlegges for å matche hverandre i større grad
- Forebygging slik at folk kan ta vare på seg selv lenger samt bo hjemme blir viktig
- Dreining fra institusjon til utvikling av nye boformer, fleksible boliger og integrerte velferdsteknologiske løsninger
- Dette betyr en styrking av hjemmetjenesten og å legge inn partnerskap mellom ulike kommunale, frivillige og ideelle aktører.