Helgepuls
Stillheten etterpå
KOMMENTAR
Hvert år blir så stille mot slutten av august. Det er så mye som plutselig er over der vi sitter og visner i dager som blir kortere og kortere.
Hei DJ
Hvor har det blitt av de store
Det føles som om det er noe som er over
Det kjennes som slutten av august
Musikkmagikeren Erlend Ropstad sang det live under Jessheimdagene i 2019, og fire år senere sitter vi og kjenner på akkurat den sammen følelsen – at det er noe som er over.
Følelsen er ikke fremmed i det hele tatt; vi kjenner på akkurat dette hver gang vi runder siste dag av festdagene i sentrum av byen vår.
Har vi noe å se fram til? I så fall hva?
SLUTTEN AV AUGUST: Artisten Erlend Ropstad setter ord på den tristessen som faller over byen mot slutten av august hvert år. Sommeren er over, og nå senker alvoret seg igjen…
Utropstegn
Jessheimdagene er egentlig et skikkelig utropstegn som forteller oss at nå er late og sløye dager historie.
Nå er det skole, jobb, nye konstellasjoner og par, skilsmisse, samlivsbrudd og det som helt sikkert blir fine høstdager som gjelder.
Vi vet jo det.
Men det er så tomt og stille likevel.
Selv om vi går og nynner på nye inntrykk.
Musikkhovedstad
Byen vår ble omtalt som Romerikes musikkhovedstad i Romerikes Blad for noen år siden. Vi tar til oss den, dere. Vi tar til oss den.
Salget av billetter til intim- og klubbkonsertene på Villa Sole og Kulturbanken nærmest overgikk arrangørenes forventninger på forhånd, men salget til kveldskonsertene var kanskje litt dårligere enn man hadde håpet på?
Årsaken til det skal vi ikke spekulere så voldsomt i, men det kan være at intimkonsertene bidrar med en særegenhet og intimitet som torget ikke innbyr til?
INTIMT: Trine Rein på Villa Sole var en intimkonsert som publikum satte stor pris på. Hun spadde fram sanger fra hele sin lange karriere foran et lyttende publikum.
Fest
Her i Jessheimpuls har vi kanskje brukt ordene «fest» og «folkefest» litt i overkant underveis i Jessheimdagene. Noe skyldes kanskje en viss eufori over at det er konserter og folkeliv, og noe skyldes at det faktisk har vært et yrende folkeliv gjennom Jessheimdagene.
Spesielt på dagtid i helgene har det vært opp mot rekordbesøk. Undertegnede kan nesten ikke huske at det har vært så mye folk på dagtid.
Ekko fra fortiden
I oppsummeringen vi skrev etter Jessheimdagene i 2019 – altså forrige gang det var kommunevalg i Ullensaker – så skrev vi følgende:
«Vi skal ikke prate så mye om bygging i høyden og bredden og avvik fra byplaner og sånne ting i denne teksten. Vi orker ikke, men vi kommer helt sikkert svakere tilbake til temaet.
For det stopper ikke med bygging – og sikkert ikke avvik fra byplanen, kommuneplanen og andre planer – etter valgkampen. Vi våger den påstanden her vi sitter 14 dager unna et kommunevalg som ikke ser ut til å fenge i det hele tatt.
Er vi mette? Er vi tette? Er vi lette?»
VALGDEBATT: Dette er ordførerkandidatene til partiene i Ullensaker. En snau måned til valget, og interessen i befolkningen er heller ikke i 2023 kokende.
Valgkampens innslag under Jessheimdagene var ikke den som fikk sentrum til å nå kokepunktet. Politikken ser heller ikke ved dette valget ut til å engasjere befolkningen så veldig – med høyde for å ta feil, selvfølgelig.
Oppmøtet under debatten var i hvert fall laber, spesielt hvis vi trekker fra dem som ikke har partitilhørighet som satt benket.
Ny debatt – øremerket kultur – er annonsert i Kulturbanken mandag 28. august. Debatten er i regi av Ullensaker kulturråd. Det kan bli interessant.
Blikket framover
Siste søndagen under Jessheimdagene blir man sittende og fordøye det vi har fått servert. Var det ikke 110 programposter i det offisielle programmet?
Inntrykkene er i hvert fall mange, og Jessheimpuls har forsøkt å formidle en god del av det vi har møtt opp på.
Det har vært formidlet mye musikk gjennom disse dagene, alt fra mønstring av unge musikanter, folkemusikk, storband og populærmusikk i de fleste sjangere.
SOM ET BØRSESKUDD: Det musikalske fenomenet Hagle trakk mange unge publikummere til sentrum. Det er viktig rekruttering til Jessheimdagene. Stemningen var særdeles god under deres konsert.
De etablerte artistene innfridde som de skulle, og publikum stiftet bekjentskap med artister og band som er noe mindre kjent. Det liker vi godt.
For eksempel får det ferske bandet The Blondies (lokale talenter) stå som en kontrast til veletablerte Henning Kvitnes som har vært artist i 46 år. Da snakker vi spennvidde i det som presenteres.
Les om The Blondies og andre lokale band her:
Alt dette er vitaminpiller og energi som vi lagrer og tar med oss inn i høsten. Den blir garantert lang nok.
Så får i heller tåle den stillheten som kommer etter Jessheimdagene.
Og vi lader opp til kommunevalget.
Så får vi heller leve med følelsen av å være litt rotløse her og nå.
God mandag.