Byutvikling
Sentrumsprosjekt møter tunge innsigelser
Tunge offentlige instanser har innsigelser til prosjektet Gartnerløkka i Jessheim sentrum.
IKKE BLOKKER?: Hva med såkalte «townhouses» istedenfor blokker som vist i denne tegningen, spør fylkesrådmannen i sin uttalelse om Garnerløkka-prosjektet.
Prosjektet Gartnerløkka tar opp i seg å bli 600 boenheter med gjennomsnittlig størrelse på rundt 70 kvadratmeter. Det legges opp til blokkbebyggelse i 4 til 8 etasjer i området. I et møtereferat fra juni i år står det at “de skisserte planene utfordrer høydebestemmelsene i gjeldende byplan som angir en bebyggelse med variert høyde på 12 til 16 meter”.
I linken under kan du se hva forskjellige politikere sa i forkant av kommunevalget om dette prosjektet.
LES: To nye prosjekter utfordrer regelverket
Dette er ikke akkurat musikk i ørene til Akershus fylkeskommune eller fylkesmannen i Oslo og Viken.
Vurdere å vente?
Fylkesmannen i Oslo og Viken har følgende merknader til prosjektet utbyggerne ønsker å sette i gang reguleringsarbeidet for:
- Kommunen bør vurdere om reguleringen/utbygging på dyrka mark bør vente siden store byggeområder allereder er under regulering og ikke utbygd i Jessheim
- Ved utbygging forventes det at jordressursene i planområdet tas av og bevares til matproduksjon på annet areal. Kommunen bør stille krav om dette
– Bryter sterkt
Fylkesrådmannen i Akershus har følgende innvendinger til prosjektet:
- Det må etableres trygge og effektive ferdselsforbindelsr for gående og syklende mellom viktige målpunkter før utbyggingen er ferdigstilt
- Prosjektet ligger i et gammelt kulturlandskap med spor etter forhistorisk bosetting og graver fra – trolig – jernalderen.
- Fylkesrådmannen vil kreve arkeologisk registrering av området
- Området ligger mellom Sundbytunet i nord og Laachebyen i øst. Dette var Jessheims første moderne boligfelt og er kategorisert som hensynssoner i kulturminneplanen, der det står:
Anbefaler ikke
«Nybygg i området bør underordne seg eksisterende bebyggelse, og forholde seg til denne i form, volum og materialbruk.»
Og videre:
«Det skal tas hensyn til tilliggende småskalabegyggelse, og siktlinjer mot Romeriksåsen må opprettholdes.»
- Den foreslåtte bebyggelsen vil bryte sterkt med den etablerte småhusbebyggelsen i området. Etter vår (fylkesrådmannens) oppfatning er den bebyggelsen som skisseres i byplanen – med blokker i tre til fire etasjer (høyde 12-16 meter) – helt i ytterkant av hva strøket kan tåle. Vi kan ikke under noen omstendighet anbefale at man gir generell tillatelse til byggehøyder ut over dette.
- Man kan også vurdere om deler av planområdet best utnyttes ved oppføring av rekkehus i inntil tre etasjer (townhouses) istedenfor blokker.
Saken havner på politikernes bord etter hvert, og det er trolig flere uttalelser som er kommet inn om dette prosjektet.