Folk
Blomstene i gatebildet
SOMMERPULS
Fargeklattene i bybildet er viktige i en verden der mange strekker seg etter noe uoppnåelig. Å være seg sjøl er godt nok.
Et fotografi fra selveste 17. mai 2017 er en påminnelse om at det er viktig å sette farge på tilværelsen så godt det lar seg gjøre. Og Jon Smestad lar ingen sjanse gå fra seg til å markere diverse historiske øyeblikk som har med The Beatles å gjøre.
Jon stilte i dette antrekket på nasjonaldagen vår i 2017 for å markere at det var 50 år siden The Beatles ga ut det banebrytende albumet «“Sgt. Pepper’s Lonely Heart’s Club”.
Blomsten fra Liverpool
Jeg skrev følgende om mannen som ble omtalt som «Blomsten fra Liverpool» i teksten fra den dagen.
«I en flora av bunader kommer en blomst fra Liverpool gående mot meg på fortauet på selveste nasjonaldagen. Jon Smestad er en av Jessheims byoriginaler, og hans framtoning går ikke upåaktet hen.
Ei jente tror Jon er rosaruss
Ei lita jente spør om han har russekort. Hun tror Jon er rosaruss av året. Og det vanker “high fives” fra ungdommen vi møter på vår vei bort mot puben Hydranten midt i Storgata.
Jon er æresmedlem i Ull/Kisa, og han er Jessheim-patriot på sin hals. Men han er nesten like mye borger av Liverpool som borger av Jessheim.
Og Smestad – som vi både ble fortalt og kunne se der han rosa i skjæret skred gjennom Storgata vår – er Beatles-fan på sin hals.
Sgt. Pepper’s-albumet
Smestad fortalte villig vekk bakgrunnen for valg av antrekket: Beatles-albumet “Sgt. Pepper’s Lonely Heart’s Club” ble sluppet i juni 1967.
Det er med andre ord et aldri så lite jubileum for albumet som betegnes som ett av de viktigste i rockens historie. Det var deilig å se deg der ute, Jon “Ringo” Smestad.
Sirkusbygda Ullensaker
I 2017 ble det i den offisielle 17. maitalen tatt til orde for at sirkusdirektør Arne Arnardo burde få sin velfortjente statue i parken ved stasjonen, ved siden av en annen person som hadde sirkus som geskjeft – Karl Norbeck. Det er en byste av Norbeck i stajonsparken her på Jessheim.
Ullensaker er mange ganger blitt kalt sirkusbygda, og det er herrene Norbeck og Arnardos tilstedeværelse i bygda som er opphavet til det kallenavnet.
Arnardo kjenner vi jo, men Karl Norbeck – også omtalt som verdens sterkeste mann etter årene han bodde i USA og jobbet som politimann, smed, bygningsarbeider og omreisende bryter.
Arnardo og Norbeck
Etter hjemkomsten i 1895 kjøpte Norbeck et sirkus som han reiste land og strand rundt med. Det sies at det er Norbeck som for alvor etablerte den norske sirkustradisjonen.
Og Arne Arnardo var en del av dette sirkuset da han etablerte seg som sirkusartist. Arnardo var tryllekunstner, akrobat og slangemenneske. Og etter hvert etablerte han sitt eget omreisende sirkus.
Samme dag som fotografiet av Jon Smestad dukket opp i en mappe, så får vi plutselig fredagsfølelsen i Storgata denne første dagen i november.
En annen byoriginal byr på et stilsikkert splitthopp, og vi forstår at Egil Nyhus ser fram til en kopp kaffe i sentrum av byen vår.
Egil ville ha kaffe
Tegner Nyhus og Liverpool-blomst Smestad er begge en påminnelse om at det er lov å være seg sjøl.
Og det trenger vi i en verden som tidvis føles som mer og mer A4.