Helse
Fulle maver og sprengt kjøkken
Med 500 elever med på laget og sprengt kapasitet på kjøkkenet der maten lages, så må prøveprosjektet om skolematordning sies å være en suksess. Hva blir veien videre?
I kantinekjøkkenet ved Gystadmarka ungdomsskole er Erik Huynh, Øyvind Kopperud, Tuva Gulbrandsen og kokk Rita Krogsen i ferd med å rydde seg ut etter nok en hektisk dag med tilbereding av skolemat og utkjøring av denne. Krydret nudelsuppe falt i smak hos elevene, og nå er det rydding og klargjøring for frokost fredag morgen som står på menyen før endt skift.
Vinnerformel
Han smører ikke for tjukt på når han sier at prosjekt skolemat har vært en vinnerformel for å få ungdom til å spise, Magnus Tvedt-Øresland hos Gnist Matopplevelser.
– Tallene viser at dette pilotprosjektet har vært en suksess, sier mannen i kokkejakke med entusiasme i stemmen. Og han har rett i det, Tvedt-Øresland.
Kjøkkenet på Gystadmarka ungdomsskole går på maks kapasitet, så det vil ikke være mulig å håndtere mer skolemat enn det som blir tilberedt og tilbudt på de to ungdomsskolene som nå er en del av ordningen.
- Høsten 2018 ble det etter vedtak i kommunestyret startet opp skolematordning som en prøveordning ved Gystadmarka ungdomsskole.
- Skolematordningen er driftet i kommunal regi av GnistT mat- og matopplevelser. Gystadmarka ungdomsskole har eget kantinekjøkken som brukes til produksjon av mat og matservering.
- Der jobber en kokk i 100 prosent stilling sammen med gode hjelpere fra arbeidstreningsbedriften Gnist Matopplevelser.
- Økonomisk driftes ordningen med elevbetaling og overskudd fra Gnist ved rådhuset.
Dette er et samarbeid mellom oss i Gnist og Gystadmarka ungdomsskole, og nå evalueres prosjektet etter ett års prøvedrift.
Evaluering
Ordningen ble godt mottatt av elever og foreldre fra første dag, og utover høsten 2018 steg antall deltakere fra måned til måned. Nesten 75 prosent av elevene ved Gystadmarka ungdomsskole har vært med i ordningen, i tillegg til noen lærere.
Bekymringer om at elevbetalt skolemat kunne danne grunnlag for et A- og B-lag når det kom til hvem som hoppet på ordningen slo aldri til, ifølge skolens rektor.
– Hva tilbys, Magnus?
– Frokost, lunsj og frukt til 350 kroner i måneden, noe som utgjør 16 kroner skoledagen. Det anses å være rimelig.
SUKSESS: Vi konkluderer med at pilotprosjektet med elevbetalt skolemat er en suksess, sier Magnus Tvedt-Øresland i Gnist Matopplevelser.
Arbeidstrening
I forbindelse med prøveprosjektet ble det også trukket frem muligheter for å involvere elever som trenger arbeidspraksis inn i prosjektet. Oppgaver for praksiselever kunne være administrasjon av innkjøp, budsjett m.v. Det opplyses at det har vært inne elever både fra Jessheim vgs og Gystadmarka ungdomsskole som har deltatt i kantinedriften på ulike måter i løpet av prøveåret.
– Effekten?
Mest effekt er det etter frokost, både læringsmessig og sosialt. Det registreres også at elevene setter seg ned i fellesområdet og snakker sammen. Det blir mer fellesskap og mindre bruk av mobiltelefon og ipad.
– Hva kan bli bedre?
Med en forholdsmessig lav bemanning ved Gnist – samt et personale som har sine utfordringer – er det behov for at skolen tar et større eierskap og ansvar i forhold til oppfølging og administrasjon av skolematordningen som sådan, heter det i evalueringa.
– Vi ser behov for et skriftlig regelverk for skolematordningen ved den enkelte skole. Her bør må det framgå regler for inn- og utmeldinger av skolematordningen, hva skolen har ansvar for og hva GNIST har ansvar for.
Allergot med
I høst ble Allergot ungdomsskole en del av ordningen. Også her har ordningen blitt godt mottatt, selv om det fortsatt er noen uløste utfordringer der. Blant annet trengs en bedre oppfølging med fast tilstedeværelse ved skolen i forbindelse med matserveringen.
En annen utfordring i forhold til skolematordningen ved Allergot er at maten må fraktes fra Gystadmarka med bil. Gnist har nå egen bil til dette.
Eventuell ytterligere utvidelse av skolematordningen vil kreve investeringer både med tanke på lokaler og transport, samt nødvendig personale i forbindelse med matservering.
Det har vært snakk om bygging av et nytt storkjøkken i Ullensaker kommune. Vi ser for oss at det kunne være et aktuelt sted å integrere produksjon av skolemat til skolene våre. Foreløpig er imidlertid ikke planene om storkjøkken kommet så langt at dette er aktuelt nå.