Byutvikling
Lensmannen med tydelig signal om byutviklingen
Politiet sender et tydelig signal om hvor viktig boligstruktur og byutvikling er i det arbeidet de skal utføre i streben etter å skape gode lokalmiljøer. Sosiale utfordringer er gjerne dominert av små utleieleiligheter.
Det er i sin uttalelse til rullering av kommuneplanen at lensmann Karl-Vidar Solberg og politikontakt Morten Huse redegjør for politiets syn på tingenes tilstand i mulighetslandet Ullensaker.
«Mulighetslandet» er nemlig den nye visjonen Ullensaker kommune ønsker å innføre for stedet vårt.
«Den nye visjonen – Mulighetslandet – oppfatter vi som egnet for å beskrive det betydelige utviklingspotensialet i kommunen. Visjonen anskueliggjør også det betydelige ansvaret som tilligger beslutningstakerne. Boligstruktur og by- og tettstedsutvikling vil etter vår oppfatning være noen av de viktigste fokusområdene for kommunen framover.» heter det i uttalelsen fra lensmannskontoret.
Holdningsarbeid
Hvilke faktorer er viktige i vår streben etter et godt lokalsamfunn, sett gjennom politiets briller og erfaringer, når statlige og regionale føringer legger opp til sentralisering og fortetting?
- Variasjon i størrelser av boenheter
- Å skape og utvikle en omforent holdning om hvordan vi vil ha det hos oss blir særdeles viktig
- Valg av boligstruktur der man tilrettelegger for stor grad av blandet bosetting – altså at unge i etableringsfasen, eldre og mindre stabil arbeidskraft får innpass – gir trolig størst mulighet for sosial kontroll og relasjonsbygging
- Denne type boligstruktur vil trolig også forebygge sosiale utfordringer og forebygge kriminalitet
Arbeidsplasser
En del av det store bildet når det kommer til holdningsarbeid om hvordan vi som lokalsamfunn ønsker å ha det, er det betydelige antall arbeidsplasser ved hovedflyplasser samt næringer knyttet opp mot, i tillegg til detaljhandel, kultur og uteliv i Jessheim sentrum.
«Deler av disse arbeidsområdene er gjenstand for betydelig turnover, noe som fører til hyppig utskifting i deler av boligmarkedet. Denne gruppen innbyggere vil således kunne være vanskeligere å påvirke.» skriver Solberg og Huse.
Sammensatt
Byutvikling er vanskelig og sammensatt, men lensmannen understreker hvor vesentlig boforhold er sett i et større samfunnsperspektiv. Men det som synes å være sikkert er:
- Hvor og hvordan man bosetter innbyggere som har bo-utfordringer på bakgrunn av rusmisbruk og psykiatri
«Dette er grupperinger som erfaringsmessig kan skape utrygghet og mistrivsel. Studier av ulike områder i Oslo de senere årene viser at boligblokker med beboere med sosiale utfordringer gjerne er dominert av små utleieleiligheter.»
- Grupper som bosettes adskilt fra hverandre kan føre til fremmedgjøring
«Hvis man velger en struktur hvor man tilrettelegger for å besette de ulike gruppene i befolkningen, vil de i liten grad kunne påvirke hverandre. Etter hvert vil de kunne utvikle sine egne sosiale mønstre, og på lengre sikt vil det kunne føre til fremmedgjøring.»
- Bevare noen etablerte og stabile bomiljøer
«Den store endringshastigheten – og at mye er i forandring samtidig – er et vesentlig moment. I det bildet kan det være viktig å bevare noen stabile og godt etablerte bomiljøer for å beholde og skape identitet.»
Unngå gettofisering
Karl-Vidar Solberg og Morten Huse avslutter sin høringsuttalelse med å vise til nasjonale og internasjonale (USA og Sverige) erfaringer og studier gjort rundt utvikling av parallelsamfunn og ghettofisering, men understreker at begge land har forhold og sosiale strukturer som ikke er direkte sammenlignbare med våre her i Ullensaker.
«Det kan imidlertid være nyttig å gå nærmere inn i noe av de svenske materialet for å unngå åpenbare fallgruver.»