Byutvikling
Byutvikling der folk er
Engasjement og entusiasme rundt byutvikling er noe vi må øve på. Derfor mener Venstres Thorbjørn Merkesdal det er viktig med bylab.
– Vi har ikke ønsket å fremheve i ulike punktene til budsjettet, men dette er vil veldig glade for at er med, sier Merkesdal til Jessheimpuls.
– Hvorfor er dette viktig?
– Nysgjerrighet og engasjement for byutvikling er noe vi må trene på, og vi tror – også etter erfaringene vi hadde med å opprette et bykontor i regi av Venstre i Storgata – at et lavterskeltilbud når det kommer til planprosesser, politikk, ideer og innspill er noe som vil bidra til at folk får mulighet til å engasjere seg, sier Merkesdal.
STUNT: Venstres stunt med byplankontor i Storgata under valgkampen er definert som en suksess internt i partiet. Nå er det programfestet at en såkalt bylab skal på plass i Jessheim by. I regi av Ullensaker kommune, ikke Venstres representanter. Thorbjørn Merkesdal og Stein Vegar Leidal er avbildet.
Bylab er:
- I Hamar by har de hatt en såkalt bylab over noe tid. Slik beskrives denne laben:
- Bylabens visjon er å skape en god arena for dialog og samarbeid mellom det private, det offentlige og publikum.
- En arena for demokratisk byutvikling og kreativitet.
- Med det overordnede mål å bidra til et enda bedre Hamar, for alle.
- Bylaben er åpen for bruk av kommunenes egne ansatte, men også eksterne aktører.
- Bylaben skal være en nøytral arena hvor disse finner sammen rundt diskusjon av aktuelle saker, prosjekter og relevante samfunnsspørsmål.
Lavterskel-engasjement
– Det er ikke nok å tilby høringsfrister?
– En høring der det ikke kommer inn veldig mange innspill er ikke nødvendigvis god, sier Merkesdal.
– Og fraværet av folkets røst betyr ikke nødvendigvis at folket er enig; en bylab vil være viktig for «lavterskel-engasjement». Vi trenger engasjement og virkemidler der vi kan finne ut av ting og oppnå en slags enighet eller konsensus – eller felles forståelse, mener Merkesdal.
MINDRE FORMELT: Politiske debatter er en ting, men en arena der folk kan komme og spørre, få svar og sette seg inn i prosesser er viktig for å skape engasjement, mener Thorbjørn Merkesdal.
Folkets røst
Da Jessheimpuls var innom Hamar sommeren 2019, så var det strandsonen og hva den bør inneholde som var temaet hos Bylab Hamar.
Og skal vi tror noe ut fra antall post-it-lapper som var klistret på vinduet til kontoret i Hamar sentrum, så syntes det som om folkets røst var med på moroa.
Hjemmesiden til Bylab Hamar framstår også som «samlende» i den forstand at det er oversiktlig når det kommer til hva Hamar kommune jobber med når det kommer til byutvikling og arrangementer og foredrag.
– Våre tanker er tuftet på det vi de har i Hamar by, sier Merkesdal
– Når kan vi se en bylab i Jessheim by?
– Vi ser for oss at det kan legges fram noe konkret rundt bylab etter sommeren.
FOLKETS RØST: Slik så folkets røst ut da Bylab Hamar ville ha innspill til hva strandsonen som var i emning burde inneholde. Engasjementet var som vi ser stort.
Effekten?
– Den målbare effekten av å rulle ut noe som dette?
– Det er viktig å jobbe for å skape en opplevelse av enighet, og vi politikere har en plikt til å skape engasjement. Jeg tror effekten av en bylab i hvert fall vil kunne gi folk mulighet og lyst til å engasjere seg i planer og politiske saker hvis vi kommer dem i møte i form av å gjøre byutviklingen tilgjengelig. Og at vi tilbyr en arena der folk kan spørre og få svar på det de lurer på, sier Merkesdal.
Bestillingen
Dette er den politiske bestillingen som ligger inne hos administrasjonen:
«Det er stor interesse og oppmerksomhet rundt steds- og byutvikling i Ullensaker. Hamar kommune har hatt stor suksess med innbyggerinvolvering med sin Bylab. En bylab informerer, involverer og aktiviserer innbyggerne, og den kan virke konfliktdempende og heve kvaliteten på utviklingen. Rådmannen bes i løpet av 2020 utrede hvordan et tilsvarende tiltak kan gjennomføres på Jessheim.»