Kontakt oss

Folk

Folk strømmer til Jessheims Toscana

Avatar

Publisert

den

Andelslandbruket til Tine Haug og ektemannen har skutt fart så det holder. Nesten tredobling i antall «med-dyrkere» siden forsøksåret 2020.  

Haug gård er det eneste andelslandbruket i Ullensaker. Og det bugner i åkeren i hjertet av Jessheims bølgende naturlandskap.

Tine og Vidar Haug går inn i sin andre sesong som gårdbrukere i samarbeid med andelshavere i det som er et samarbeid mellom bønder og forbrukere om avlingen.

Og der det i fjor var seks andelshavere, så er det nå hele 17 entusiaster av markens grøde som har jobbet dugnad for å få det beste de kan ut av jordsmonnet på Haug gård.

Vokser

– Det har vært fullt av folk i åkeren hver lørdag siden april, sier Tine Haug til Jessheimpuls.

– Mer på trappene?

– Ja, vi har også fått innvilget penger til å etablere en møteplass som vi håper er oppe og går i løpet av sommeren.

– Fortell!

– Vi skal ha en møteplass til andelshagen med urter, jordbær, Grillsted, oppslagstavle og oppheng til redskaper og langbord som vi kan bruke til dugnad, sosiale sammenkomster og forhåpentligvis kurs og markvandringer etter hvert.

– Trenger flere timer

Bålpanne, urte- og blomsterkasser og solsikker er også på plass.

– Det eneste vi trenger er 1.000 timer til i døgnet, sier Tine.

– Vi tenkte i utgangspunktet å begynne helt i det små, men vi følte at det var litt vanskelig å begrense seg da vi skulle i gang, smiler de to andelslandbrukerne.

IDYLL: Det er ikke bare økologiske grønnsaker og fellesskap man får ved å bli andelshaver. Man får en god porsjon idyll og ro på kjøpet. 

Prøveår i fjor

I fjor var som sagt første året Tine og Vidar lanserte andelslandbruk. Og det tok litt av, sa de to til Jessheimpuls da vi møtte dem sommeren 2020.

Det som skulle bli 6 bed på 10 meter hver seg, endte opp med å bli til 32 bed på 15 meter. Det har vært mye arbeid, og det er Tine og Vidar som – i år – har bestemt hva som skulle i jorden av grønnsaker og annet.

– Det ble til det, men neste år håper vi å få med flere andelshavere enn de seks-sju vi har med oss i dag. Og ambisjonen er da å planlegge sammen med andelshaverne i større grad enn vi fikk mulighet til i år.

– Hva slags planlegging?

– Hva vi skal dyrke, hvor mye vi skal dyrke og hvordan vi sammen kan få en god avling, sier Tine.

Det bugner av grønnsaker og det summer fra bienes ferd ute på idylliske Haug gård. Sukkererter, kål i minst tre varianter, squash, gresskar, gulrøtter, poteter, flere varianter av løk.

– Vi driver økologisk, understreker Tine Haug, som studerer økologisk landbruk i det daglige.

BUGNER: Med soldager i vente så er det håp om at tomatene modnes i løpet av temmelig kort tid. 

Fem prinisipper

Andelslandbruk baserer seg på fem grunnprinsipper som skal sikre at produksjon og omsetning støtter opp om rettferdig handel som gavner både bonden og forbrukeren. Og det skal legges til rette for bærekraftig landbruk.

Andelslandbruk skiller seg fra andre former for direkte omsetninmsløsninger gjennom gjensidig forpliktelse om produksjonen og engasjement som knytter bonde og forbruker sammen:

  1. Dialog om landbruksdriften: Basert på gårdens årdens produksjonsmuligheter har partene regelmessig dialog om hva som skal produseres og i hvilke mengder. På et årlig møte/årsmøte vedtas produksjonsplan og budsjett. Det skal være full åpenhet om driften i andelslandbruket.
  2. Gjennomsiktig økonomi: Det etterstrebes en modell som er bærekraftig i alle ledd og som er basert på tillit og gjennomsiktighet. Beløpet for årlig andel er basert på godkjent produksjonsplan og budsjett med reelle kostnader.
  3. Delt avling, delt risiko: Andelshavere betaler sin andel kroner til produksjon av avlingen. På den måten deler bonde og forbruker risikoen for årsvariasjoner. Man betaler altså ikke for en bestemt mengde produkter. Man betaler for produksjonen det året.
  4. Involvering av andelshavere: Andelshaverne tar gjennom sin deltakelse direkte ansvar for sin matforsyning. Partene avklarer på forhånd arbeidsfordelingen, hvem som har ansvar for høsting, distribusjon og eventuell dugnadsinnsats.
  5. Bærekraftig landbruksdrift: Driften skjer på en ansvarlig og varsom måte som tar vare på miljøet. Andelslandbruket etterstreber å opprettholde og fremme helsen til jorda, planter, dyr og mennesker.

Kilde: Andelslandbruk.no

Fra ugress til avling

 

SQUASH: Det er bra størrelse på squashen hos Tine og Vidar Haug. Gresskarene er også på gang. Og dette er morsomt for barna som er innom og følger med på avlingen. 

Tine og Vidar Haug har hatt bratt læringskurve denne første sesongen. Det har vært mye manuell jobbing i form av luking for hånd, vanning og annet som skal til for å få til en avling.

– Til å begynne med var det mye ugress, og vi tenkte at dette året ikke ville bli et godt år der andelshaverne våre fikk valuta for pengene, sier Tine.

Men så eksploderte det i bedene; salaten skjøt i været og da Jessheimpuls var innom i begynnelsen av august formelig bugnet det av squash, sukkererter, kål og annet snadder ute på området.

Andelshaverne er innom for å jobbe med avlingen eller for å hente med seg grønnsaker hjem, noe ekteparet som har dratt i gang dette er glade for.

Les mer om andelslandbruk HER

Læring

– Hva har dere lært gjennom denne første sesongen?

– Det har vært veldig morsomt, og det har vært mye jobb og undring, sier Tine.

Ville det vokse noe her, hvor mye ville det vokse og ville det bli nok til at alle andelshaverne ville bli fornøyd med sin skjerv?

– Men vi har lavere skuldre nå. Størrelsen på avlingen vil variere, og da blir det sånn, sier ekteparet.

PÅ GANG: Gulrøttene er på vei, selv om de foreløpig er litt små, konkluderer Vidar Haug. 

Vil du være med?

– Drømmen da?

– Ambisjonen er å sette dette i system i enda større grad enn denne sesongen. Vi ønsker oss flere andelshavere med på laget, og vi kommer til å samarbeide enda mer med andelshaverne i forkant av neste år.

Drømmen er at vi har så mange andelshavere at det er venteliste, og kanskje vi kan få til et miljø der folk deler oppskrifter og finner løsninger seg imellom eller få til arrangementer i fellesskap?

– Vi har i hvert fall lært veldig mye i år, og det er mye å bygge videre på. Så vi vil veldig gjerne komme i kontakt med folk som kan være interessert.

– Helst lokale folk?

– Jeg tror i hvert fall det er en fordel at man ikke bor for langt unna. Det er nok enklere å engasjere seg hvis man ikke bor for langt unna. Men vi tar gjerne en prat med alle som er interessert vi.

Du finner andelslandbruket til Tine og Vidar Haug her:

Facebook: Innom Haug Andelslandbruk

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.