Byhistorie
Raus byråkrat skapte TV-historie
SOMMERPULS/KOMMENTAR
Et gammelt utklipp vitner om at Jessheim har vært en del av nyere populærkultur i mange år. Utklippet er også en fin påminnelse om at det er humor å spore på rådhuset på Jessheim.
TV-serien «Etaten» gikk sin seiersgang på fjernsynet i 2006. Dette var en av rikskringkastingens storsatsinger det året, og vi følger plan- og bygningsetaten i en kommune i en fiktiv dokumentarserie gjennom åtte episoder.
Serien hentet inspirasjon fra plan- og bygningsetaten her i Ullensaker, og daværende plansjef Ivar Sannerud og hans folk stilte villig opp for journalist og fotograf en vinterdag i mars 2007.
Da hadde TV-serien gått sin seiersgang på skjermen, og en hel nasjon lo med – ikke av – gjengen som fikk jobbhverdagen til å gå sin skjeve gang.
Sannheten er at vi kjente oss igjen i både settingen og i karakterene i serien.
Vi lo med gjengen i Etaten
For min egen del, så var det morgenmøtene som var den største gjenkjennelsesfaktoren den gangen. Kanskje TV-serien til Antonsen og kompani var direkte årsak til at jeg sluttet å være med på morgenmøtene de 10-12 siste årene hos min forrige arbeidsgiver? Arbeidsdagen ble uansett mer effektiv ved å dra direkte ut på en jobb istedenfor å ta steget inn i et rom som stjal en drøy time av tiden hver morgen.
Sånn sett var jo TV-serien Etaten en øyeåpner også. Og i kjølvannet av Ivar Sannerud og bygningetatens raushet i form av å åpne dørene og by på seg selv, så viste det seg at serien var god for rekrutteringen i etaten Sannerud var sjef for.
Boost for rekrutteringen
Faktum er at TV-serien med Atle Antonsen i spissen var en boost for rekrutteringen av nye ansatte i etaten til Sannerud, så det ble både humor og nytteverdi i samme slengen.
For Ivar Sannerud var nesten aleine i sin etat på det tidspunktet Atle Antonsen var på Jessheim for å gjøre research og lære hvordan en etat med fullt trykk utenfra fungerte.
Husk at Ullensaker har vært landets raskest voksende kommune omtrent siden flyplassvedtaket ble fattet i 1992. Flyplassen åpnet som kjent i 1998.
SJEKK KARTET: Kartet som henger bak Atle Antonsen er fra Jessheim sentrum. En artig kuriositet, om ikke annet.
Fire stillinger manko
Og med fire stillinger manko, så var det ganske heftig å være plan- og bygningssjef i Ullensaker på denne tiden. Men Sannerud beholdt humøret, og Antonsen nå ha plukket opp nynningen til karakteren Tor fra vår mann Sannerud. For den nå pensjonerte bygningssjefen nynnet en god del da jeg besøkte ham på avdelingen den gangen i 2007. Og han nynnet da jeg traff ham nå i oktober.
Ivar husker Antonsens besøk godt, og han omtaler komikeren som en stillfaren og våken fyr som sugde til seg inntrykk på rådhuset på Jessheim. Researchen førte altså til voldsom suksess for TV-serien.
Har vi noe å lære?
Har vi noe å lære av dette i 2020?
Her i Jessheimpuls har vi – nær sagt som vanlig – ingen svar. Men bygningssjef Sanneruds imøtekommenhet og evne til å by på seg selv kan kanskje være en påminnelse om at det kan lønne seg å si ja til forespørsler som det vil være enkelt å avfeie med et nei?
https://jessheimpuls.no/jp/2018/08/03/jessheim-som-populaerkulturelt-fenomen/
I 2020 snakker vi mye om byutvikling og behovet for møteplasser og grønne lunger og gågater og uteservering. Sannheten er at vi allerede har mange møteplasser og steder med uteservering i byen.
Vi må bare si ja til å bruke dem, selv om vi helt sikkert kan komme opp med grunner til å si nei det vil vi ikke…
Bra, Ivar!
Ivar Sannerud sa ja til Atle Antonsen.
Resten er norsk humor- og TV-historie.
Bra, Ivar!