Kontakt oss

Folk

20 års kamp kronet med godkjentstempel

Elisabeth Østby

Publisert

den

Av Elisabeth Østby

Morten Aanerud kan endelig suge på karamellen etter å ha kjempet hardt i 20 år for å få Naprapati til bli en offentlig godkjent behandlingsform her til lands. Nå er ambisjonen å bli skandinavisk sentrum for kommunikologi.

5029 er en tverrfaglig klinikk på Jessheim med naprapater, kommunikologer, ernæringsspesialist og sexolog.  Etter 20 år med hard jobbing kunne de i desember altså endelig feire at naprapati har blitt en offentlig godkjent behandlingsform i Norge.

Om 20 år kan kanskje kommunikologi bli etablert som disiplin også.

– 5029 har blitt hovedsete for undervisning i kommunikologi i Norge.  Så vi på god vei, smiler han.

SPA-følelse

Innenfor dørene til klinikken – som holder til i bydelen Sagabyen – blir jeg stående og se meg rundt.  Det er mørke, beroligende farger på veggene, varmt lys og noen gitarer på veggene.

Det er nesten litt SPA-følelse her, og Morten Aanerud smiler da jeg sier det.

– Så fint, for det er meningen at du skal møtes med ro når du kommer inn her.  Å skape tillit er det viktigste vi gjør i jobben vår, og førsteinntrykket av omgivelsene skal være med på å skape nettopp det.

Naprapati

20 ÅR: Morten Aanerud har 10 års fartstid som naprapat. Jeg merker at folk er stivere i kropp og muskler etter at koronaen traff oss, sier han. 

– For å få mest mulig ut av behandlingsformene våre, må de som kommer hit stole på oss, fortsetter Morten.

– Naprapati er en behandlingsmetode der vi gjør korrigeringer i ledd og muskler.  Før jeg knekker opp ryggen din, er det viktig at det skjer utifra en følelse av trygghet og tillit, smiler han.

– Korona traff dere også?

– Covid-19 har både en relasjons- og en fysikalsk kostnad, fortsetter Morten.

– Når så mange av våre sosiale plattformer blir tatt bort, merkes det både på kropp og sinn.  Som Naprapat merker jeg at det er mer stillesitting blant folk nå.  Kroppen blir raskt stivere og forfaller fortere når vi holder oss i ro.  Så det er bare å komme seg opp av godstolen, oppfordrer han.

Anerkjennelse

Morten Aanerud har jobbet som naprapat nesten 20 år.  I både Sverige og Finland ble behandlingsmåten godkjent allerede i 1994.  For cirka 10 år siden begynte forsikringsselskaper i Norge å inkludere naprapati i sine forsikringspakker.

Nå har endelig staten fulgt etter.

– Hvordan fattet du interesse for dette faget?

– Det har med dels med familien min å gjøre, sier han først litt unnvikende. Men så fortsetter han:

– Mor, far og bror var i en trafikkulykke for mange år siden.  Mor kom nesten uskadd fra det, bror ble kraftig forslått og far fikk en alvorlig skade i nakken.  Vi fikk kjenne på hva en slik skade kan gjøre med en person, og familien som helhet, sier Morten.

Faren fikk ikke den hjelpen han trengte, og fortvilelsen de alle følte var en utløsende faktor for Mortens yrkesvalg.

– Da jeg var ferdig utdannet naprapat behandlet jeg min egen far.  Etter hvert forsvant smertene, og han ble helt frisk, smiler han.

– Derfor vet jeg at dette funker, og derfor har jeg og flere andre naprapater, kjempet så hardt for anerkjennelse i så mange år.  Endelig har vi fått det.

Kommunikologi

PARTERAPI: Kommunikasjon er essensen i et samliv. Ofte er det bare justeringer som skal til hos par som ikke har det helt knirkefritt seg imellom.

Kommunikologi er et enkelt analysesystem som gjør det mulig å gjenkjenne hva som ligger til grunn i kommunikasjon mellom mennesker.

Kommunikasjon er roten til alt vondt eller alt godt, og derfor er det viktig å bli bevisst vår egen kommunikasjon.  Ofte er det bare små justeringer som skal til.

– Vi skal gjøre mennesker bevisste sin egen kommunikasjon, forklarer daglig leder Christina Karlsson.

– Kommunikologi kan brukes og være til hjelp i alle situasjoner, i parterapi, innad bedrifter eller i familiesituasjoner.  Koronakrisen har sendt oss flere par.  Det som skurrer blir tydeligere når tempoet går ned og variasjon av aktiviteter minsker.

Eneste i Norge

5029 ønsker å bli hovedsetet for utdanning innenfor kommunikologi i Norge og Skandinavia.

– Vi har gjennomført første modul, og vi skulle starte andre modul da Covid-19 traff oss, sier Christina.

– Vi starter opp med det så fort vi kan, for det viste seg at dette var svært populært.  Begge modulene var fullbooket.

Selve utdanningen er delt opp i 10 moduler, og et normert utdanningsløp er beregnet til mellom halvannet til tre år.  Vi mener at denne kompetansen vil være aktuell for alle bransjer i framtiden.

– For oss er det viktig å ta ansvar og videreføre kompetansen.

– Målet vårt er å bli et Skandinavisk sentrum for kommunikologi, avslutter Christina og Morten.

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.