Kontakt oss

Byhistorie

Liz Tove del av eksklusiv musikkhistorie

Avatar

Publisert

den

Jessheims Liz Tove Vespestad er en del av en meget eksklusiv liste over de 15 viktigste albumene i sjangeren norsk americana. Og hun er i særdeles godt selskap.

– Jeg var ikke klar over at jeg er med på den listen før du forteller meg det nå, sier Liz Tove Vespestad til Jessheimpuls.

– Men det er selvfølgelig en stor ære at Somebody’s Darling sitt debutalbum blir stemt fram som ett av 15 album på denne listen, sier hun.

Listen vi snakker om er i regi av Norsk Americana Forum. Der har folket stemt fram de 15 viktigste norske albumene i sjangeren americana i perioden 1970 til 1999 (se listen i bånn av saken).

Løfter historie

Norsk Americana Forum består av musikere, artister, bransjefolk og journalister med en spesiell kjærlighet til musikken som for nesten hundre år siden ble startet av Jimmie Rodgers og The Carter Family – og som fortsetter å glede og inspirere.

​- Vi ønsket å tydeliggjøre og ære pionerene for den norske americana musikken og gjennomførte derfor – helt på tampen av året – en åpen avstemning med mål om å velge ut en historisk norsk americana-kanon bestående av 15 album fra femten artister, sier Tom Skjeklesæther, landets kanskje tyngste røst når det kommer til sjangeren americana.

Somebody’s Darling var en countryduo bestående av Liz Tove Vespestad fra Jessheim og Tine Valand, og de to ble en del av den norske rootsbølgen ved inngangen til 90-tallet.

SENTRAL: Haldenser og americana-orakel Tom Skjelesæther mener listen bestående av 15 album er både representativ og musikkhistorisk viktig. Foto: Øyvind Mo Larsen

Møttes tilfeldig

Det hele startet da de to lærerstudentene Vespestad og Valand møtte hverandre på et etterutdanningskurs i Newcastle i 1988. De fant raskt ut at de hadde en felles interesse for musikk, og begynte å opptre sammen på den lokale puben. Vel hjemme i Norge flyttet de sammen i en leilighet på Carl Berner i Oslo, og konsertdebuten fant sted på en pizzarestaurant i nærheten. Som honorar fikk de fikk hver sin halvliter.

– Vi spilte sammen fra 1993 til 1995, og det var både hektiske, morsomme og stormfulle år der det skjedde veldig mye, sier Liz Tove.

Debutalbumet kom i 1993, andrealbumet kom i 1994 og duoen var også med på en hyllestplate til Leonard Cohen på norsk i mellomtiden.

Les mer om Somebody’s Darling på Rockipedia

Stemt fram

Avstemmingen er gjennomført i desember 2020, og 705 personer har avgitt totalt 3.500 stemmer fordelt på 63 album som var forhåndsplukket av Norsk Americana Forum.

– Med så mange som stemte, så føler vi at dette er en liste som er veldig representativ, sier Skjeklesæther til Jessheimpuls.

– Hvorfor en sånn liste, Tom?

– I dag ser vi en oppblomstring av norske artister innen denne sjangeren, og mange av dem vekker oppsikt internasjonalt. Men disse artistene er en del av en norsk tradisjon som strekker seg 50 år tilbake i tid. Fra 1970 begynte en del norske album å gjøre seg gjeldende innen sjangeren kalt americana, og noe av vår tanke var å fortelle at det finnes 50 år med musikkhistorie som dagens artister er en del av.

– Og blant dem finner vi Somebody’s Darling. Hvorfor det, tror du?

– 100.000 solgte album og at de ble kåret til årets internasjonale artist i USA et år er nå en ting, men Somebody’s Darling var på skuddhold av noe bra da de dukket opp. Stemmene deres sammen funket veldig bra sammen. Som duo tilførte de en ny stemme inn i sjangeren da de dukket opp på radaren.

TIDLIG PÅ TV: Somebodys’s Darling fotografert i forbindelse med en TV-opptreden i 1990. De andre på bildet er Steinar Johnsrud, Ole Olstad, Thomas Hvale, Torbjørn Rasmussen og en ikke navngitt person. Foto: Rune Westengen

Rendyrket ingenting

Liz Tove Vespestad sier selv at hun og makker Valand aldri forsøkte å rendyrke noen sjanger.

– Vi laget bare musikk vi, men jeg husker at vi alltid fikk spørsmål fra journalister om det var roots eller country – underforstått at roots var kred og country var harry, sier Liz Tove.

– Hva tror du er grunnen til at Somebody’s Darling slo an?

– Jeg vet egentlig ikke hvorfor, sier Liz Tove.

– Hva slags forhold har du til musikken dere laget og framførte i dag?

– Sangene er jo der ute, men jeg spiller dem ikke i dag. Men jeg synes som sagt at det er fint å være med på den listen som er stemt fram. Mange av navnene – Steinar Albrigtsen, Hellbillies og Claudia Scott – var jo en del av det miljøet vi var en del av den gangen.

Skriver på norsk

– Lager du musikk nå?

– Jeg skriver på norsk nå, og jeg har vært i studio og spilt inn fem sanger som ligger klare. Og ambisjonen er å gå i studio med fem til. Men utgivelse og sånt har jeg ikke tenkt på når måtte bli. Det får ta den tiden det tar.

– Men de nye sangene er ikke i countrysangeren, uten at jeg har forsøkt å unngå det. Jeg er bare i et annet musikalsk landskap nå, sier hun.

Her er listen

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.