Folk
Idretten tar grep mot frafallet
Jessheimdagene er mer enn konserter og annen moro. Dette gir også mulighet for å mobilisere slik at frafallet i idretten kan dempes.
Søndag blir Storgata i sentrum gjort om til aktivitetsgate. Det er Ullensaker idrettsråd som ønsker å vise fram hva kommunen vår har å by på av idrettslige aktiviteter.
PROGRAMMET FOR JESSHEIMDAGENE HER
Og koronasituasjonen samfunnet har vært gjennom, har ført til et ras når det kommer til frafall av medlemmer i forskjellige idrettslag.
– Frafallet i 2020 var på hele 882 medlemmer, og av dem var nesten 800 aktive medlemmer, sier Jan Ivar Engebretsen, leder av Ullensaker idrettsråd.
I slutten av forrige uke var 15 idretter bekreftet i aktivitetsgata, men det jobbes aktivt med å få flere til å vise seg fram, sier Engebretsen.
Her ser du utviklingen i medlemstall i Ullensaker-idretten gjennom registreringen til Norges idrettsforbund de 10 siste årene:
Bekymret leder
Dette sa idrettsrådets leder Jan Ivar Engebretsen til Jessheimpuls i januar 2021:
Idrettsrådets Jan Ivar Engebretsen ser med bekymring på frafallet blant unge i idretten siden mars i fjor. Koronasituasjonen blokkerer for rekrutteringen.
– Akkurat nå merker vi et veldig frafall, men vi forventer oss en oppblomstring når verden blir normal igjen, sier leder av Ullensaker idrettsråd Jan Ivar Engebretsen.
For selv om lokalsamfunnet – og dermed idretten – har vært nødt til å stenge haller og treningsmuligheter, så viser 2020 som helhet en økning i antall unge som ble fanget opp av faddertiltaket.
Kanal til idrett
– Hva er faddertiltaket, Jan Ivar?
– Det er et opplegg som bistår barn og familier som av ulike årsaker ikke kan delta i idrettslig aktivitet, sier Engebretsen.
– Målsettingen er å rekruttere barn og ungdom inn i idretten gjennom tilrettelegging, åpne for nye aktiviteter og beholde de aktive i idrettslagene gjennom ungdomstida og inn i de voksnes rekker, for å bruke den formelle ordlyden, legger han til.
Faddertiltaket er altså en måte å følge opp familier der barn og unge av ulike årsaker ikke har mulighet til å la avkommet drive med idretten.
Faddertiltaket bidrar med følgende:
- Utstyr
- Treningsavgift
- Lisenser
- Deltakelse av Cup’er
- Deltagelse på treningsleir/samlinger
- Behovsprøvd km-godtgjørelse til de som kjører/henter barnet
- Lommepenger på deltagelse på Cup’er, treningsleir/samlinger
Les mer om faddertiltaket til Ullensaker idrettsråd HER
– Det er oppløftende at vi i løpet av fjoråret fikk navnene til 74 nye fadderkandidater på blokka, men vi ser samtidig at idrettslagene sliter med stort frafall nå som det ikke er mulig å arrangere treninger, kamper og annet, sier Engebretsen.
SAVN: Barn og unge tripper etter å komme i gang med trening, kamper samt rett og slett være sammen på en idrettsarena, sier Jan Ivar Engebretsen.
Mer enn idrett
Ullensaker idrettsråd har en finger med i mer enn faddertiltaket og det å tale idrettens kår, og rådet får til ganske mye for de midlene (1,1 millioner kroner) de får tilført til å lage tilbud for barn og unge. Hør bare:
- Aktiviteter for barn- og unge i vinterferier og høstferier
- Svømmerkurs for innvandrer jenter og -gutter (1.100 har lært å svømme siden oppstart i 2015)
- Fargerik fotball – kampanje som bruker fotball som middel for å ta avstand fra vold og rasisme
– I Ullensaker er vi ganske godt rustet til å jobbe med frafall i idretten og bevisstgjøring når det kommer til holdninger, så vi venter utålmodig på at verden skal bli normal igjen. Det frafallet vi ser nå bekymrer oss, sier Engebretsen.