Byutvikling
Offensiv bymisjon tross trang fødsel
Kirkens Bymisjon har vært i Jessheim by i ett år i dag. Det har vært trang fødsel, men deres misjon står ved lag. De er kommet for å bli.
I vår ferske by er en liten håndfull arbeidere ute og plukker søppel i gatene. De er etter hvert blitt et kjent syn i sentrumskjernen, og i dag er det ett år siden Kirkens Bymisjon dukket ble synlige Jessheim by.
Snøen er i ferd med å forsvinne, gater skal børstes og det er strengt tatt ikke lenge til vi skal markere 17. mai i nedtonet form nok en gang.
Bygriser?
INNGANGSPORTEN: En liten rundtur i Jessheim sentrum viser at det er behov for gaterydding, ikke minst i stasjonsparken vår – inngangsporten for togreisende – som Bane Nor har ansvaret for.
Gamle synder er i ferd med å komme til syne i form av bikkjemøkk, brukte munnbind, drikkebeger, sneiper og emballasje fra gatekjøkken og hurtigmatkjeder samt annen søppel vi bygriser kaster fra oss uten å tenke spesielt mye mer over akkurat det…
Der ute finne vi gjengen med traller og oransje vester fra Kirkens Bymisjon sitt prosjekt «I jobb».
– Det er mer enn nok å plukke av søppel nå, sier Geir Amundsen. Han er et kjent fjes i byen, Geir er den av arbeiderne som har møtt opp flest ganger siden oppstart for ett år siden.
I staben på sju arbeidere er det tre arbeidere som møter opp så å si hver gang – eller som gir beskjed hvis de ikke har anledning til å komme.
Les gladsaken fra september 2019 her:
https://jessheimpuls.no/jp/2019/09/23/na-kommer-kirkens-bymisjon-til-byen-var/
Trang fødsel
I 2018 og 2019 var jeg til stede i de fleste politiske møter der ønsket om å få Kirkens Bymisjon til vår by var både sterkt og unisont blant lokalpolitikerne i Ullensaker. Det var andre tider og annet styre den gangen, men enstemmigheten og euforien var til å ta og føle på.
For det er en slags prestisje å kunne knytte til seg Kirkens Bymisjon. Vi ser det i Lillestrøm, og vi ser det i Halden. Bymisjonen er omfavnet og ønsket i 40 norske byer, men her i vår lille by har det vært utfordrende å få fotfeste, oppdrag og – ja – drahjelp fra oss som bor og lever her.
To oppdragsgivere i sentrum – en av dem Ullensaker kommune – er beholdningen så langt, uten at Tove Stensrud og Eivnd Eltvik i Kirkens Bymisjon klager.
Les om oppstartvansker relatert til koronasituasjonen her:
https://jessheimpuls.no/jp/2020/05/26/bymisjonen-i-gang-med-gaterydding/
Koronasituasjonen har ikke akkurat spilt på lag for innføring av gaterydding i Jessheim by, men Tove Stensrud er i så måte veldig fornøyd med at det er gjennomført intet mindre enn 476 oppdragstimer i løpet av året.
Og – enda mer gledelig – en av arbeiderne har kommet seg videre i arbeidslivet etter å ha vært en del av I jobb-prosjektet. Det er det som er intensjonen, altså at yngre arbeidere kommer seg videre etter å ha vært innom dette prosjektet.
– Det er vi stolte av, sier Tove Stensrud.
Kjent med byen
– Det har tatt tid å bli kjent med Jessheim by, sier de to representantene fra bymisjonen.
Og kanskje tar det tid for Jessheim by å bli kjent med Kirkens Bymisjon og det de kan tilby også?
Vurderer du å bli oppdragsgiver? TRYKK HER
Nå ser bymisjonen sine folk framover.
– For vi er kommet for å bli, sier Stensrud.
– Og ambisjonen er å få til mer enn I jobb-prosjektet, sier Meltvik.
BEHOV: En liten bildeserie fra en kort spasertur i Jessheim sentrum tirsdag formiddag. Gamle synder dukker opp under snøen.
Utvidet søk
Ett års fartstid i Jessheim by gjør at Kirkens Bymisjon nå utvider søket etter oppdragsgivere. De er nødt til det etter relativt mager fangst sentrumskjernen.
– Det er der vi er nå, sier Stensrud.
Industrifeltet, borettslag, grendelag, Sagabyen, McDonalds, idrettsanleggene, flerbrukshallen eller andre områder som kan ha behov for tjenestene til arbeiderne i Kirkens Bymisjon er hjertelig velkomne til å ta kontakt.
For selv om bymisjonen har vært til stede i hovedstaden på Øvre Romerike i ett år, så er de ikke lommekjent her oppe.
Ambisjonen er flere oppdrag, og jakten er i høyeste grad i gang.
Hvem kommer Kirkens Bymisjon i møte der ute?
Hansken er kastet.
Det samme er søpla i gatene våre.
Fakta Kirkens Bymisjon
- I Jobb er et av Kirkens Bymisjons mest synlige tiltak i Lillestrøm – og nå også Jessheim.
- Lokalmiljøet legger merke til arbeidstakerne, som uansett vær og føreforhold holder gatene rene for søppel og skrot.
- Denne oppmerksomheten bidrar til å gi stolthet og selvrespekt.
- I Jobb er et lavterskeltilbud for rusavhengige og mennesker med psykiske lidelser
- I utgangspunktet tilbyr vi tre timers sysselsetting de dagene det er arbeid.
- Etter endt arbeid får man kontant oppgjør, gitt at man har oppfylt de kravene han/hun har forpliktet seg til i kontrakten.
- For å jobbe på gaterydding må man først ha en inntakssamtale.
- Vi har arbeidstøy tilgjengelig.
- Arbeid på I jobb er ikke ordinært arbeid, men regnes som dagsoppdrag og lønnes som honorar. Honoraret innrapporteres, og det betales arbeidsgiveravgift og forsikring for de timene oppdraget varer. Feriepenger er innbakt i honoraret og vil ikke utbetales i tillegg.
- Honoraret utbetales kontant rett etter at oppdraget er avsluttet med kr 120,- pr. time før skatt.
- Den enkelte må ha gyldig arbeids- og oppholdstillatelse i Norge for å kunne få jobbe her.