Byutvikling
Etablert pubkonsept overtar på Sundbytunet
Nye drivere overtar driften av puben, restauranten og bryggeriet på Sundbytunet. Det er rutinerte folk fra Oslo som etablerer seg i Jessheim by.
Det er i år 10 år siden Kjersti Romsaas Sundby åpnet gården, tunet og familiens historie gjennom sju generasjoner for kommersiell drift og utleie. Nå er mesteparten av lokaler fylt opp, selv om det er ledige kontorplasser i den delen som tidligere var overnatting. Dette konseptet er relativt ferskt hos Sundbytunet.
Det er med et hjertelig smil hun registrerer at lokalene fylt opp med aktører fra – nær sagt – høyloft til kjeller, og den aller ferskeste avtalen som er underskrevet er med Gabor Petö og XX – to rutinerte herremenn med en portefølje av utesteder i hovedstaden som har godt rykte, godt besøk og godt for strupe og gane.
TRIVSEL: Puben Crowbar i Oslo legger vekt på trivsel og kvalitet i det som blir servert. Eget bryggeri har de også, og Sundbytunet får en viss likhet med dette stedet. Atmosfære er viktig, understreker de nye driverne av Sundbytunets pub og restaurant. Foto: Skjermdump Crowbar Oslo
Gulating ute
Gulating er ute av puben, og inn kommer et konsept som skal servere egenprodusert øl, egen meny og som kommer til å ta i bruk puben og restauranten som har stått tom en god stund – nettopp i påvente av det rette konseptet, sier Kjersti Romsaas Sundby til Jessheimpuls.
Og de tar over driften av bryggeriet og destilleriet her på Sundbytunet, sier Kjersti.
Duoen Petö og Erk Potur – som allerede har vært i samtaler med en designer med tanke på utforming av puben, restauranten og det som blir lokaler for konferanser og annet grupper eller bedrifter har behov for – er involvert i følgende konsepter i hovedstaden:
- Crowbar & Brewery – pub med servering
- Himkok – destilleri og cocktailbar med godt rykte (er nevnt blant verdens 50 beste barer)
- Café Laundromat – kafè med mat og drikke og mulighet for å vaske klær
- People’s – serveringssted med mat og drikke for arbeidsfolk
- Vaterland – rocka pub og konsertsted
– Vi har lang erfaring i denne bransjen, og vi har jobbet med solide konsepter i Oslo i mange år, understreker Petö og viser til navn nevnt ovenfor.
Øl og fingermat
BRYGGER VIDERE: Sundbytunets lager-øl er anerkjent, så produksjonen av den varianten fortsetter. Men vi kommer nok til å utvikle andre typer når vi går i gang i bryggeriet her på Jessheim, sier Gabor Petö. Foto: Øyvind Mo Larsen
– Vi er glade for at vi nå skal etablere oss i Jessheim by med et konsept vi mener er spennende og som vil tilføre byen noe, sier Gabor Petö. Han har vært i utelivsbransjen i Oslo siden 2010, og han de siste fire og et halvt årene drevet stedet Crowbar – en klassisk «brew pub», altså en pub der man brygger ølet i lokalene.
Det ligger i kortene at konseptet på Sundbytunet legger seg opp mot stedet Crowbar – med egenprodusert øl fra eget bryggeri og med mat fra eget kjøkken på menyen.
– Vi har lenge vært klar over Sundbytunet og potensialet dette stedet har, og vi har tro på at vi kan bidra til at historien til Sundbytunet og utgangspunktet til Kjersti fra 10 år tilbake blir løftet fram igjen med vårt konsept, sier Petö.
– Min magefølelse er veldig god. Jeg har vært tålmodig i prosessen med å få på plass et restaurantprosjekt inne på låven, og jeg føler at dette konseptet ivaretar grunntanken om eget øl, egenprodusert mat og liv og levende historie på tunet, sier Romsaas Sundby.
– Og selv om jeg ikke kommer til å være aktiv i driften av bryggeriet og destilleriet, så kommer jeg til å følge helhjertet med. Det er jo gården og familiehistorien min som er på etikettene, så på sett og vis er jeg jo med uansett, smiler hun.
Frank blir
Ølbrygger Frank Werme har vært en del av Sundbytunet helt siden starten, og det er han som er sjefen i bryggeriet på gården i Jessheim sentrum.
– Han blir med videre, og jeg ser fram til hva han og de nye driverne kan oppnå sammen, sier Kjersti.
– Du blir ikke en del av bryggeri og destilleri her på gården lenger?
– Det var egentlig aldri min drøm å drive med bryggeri, men det ene har tatt det andre, og det var noe annet når jeg selv drev hele konseptet som en enhet. Nå er jeg glad for at denne tradisjonen – og denne delen av konseptet på Sundbytunet – blir ivaretatt og løftet videre, sier Kjersti.
Atmosfære
– Blir det en variant av konseptet Crowbar i Oslo som kommer hit til Jessheim by, Gabor?
– Vi kommer til å satse på god atmosfære og et klassisk mikrobryggeri med matservering, så det er kanskje den beste sammenligningen av de konseptene vi er involvert i, sier Gabor Petö.
– Men det blir ingen ren kopi. Vi er ydmyke når det kommer til historien til Sundbytunet og det Kjersti synes er viktig. Men at det blir bra er jeg ikke i tvil om.
– Et lite stykke Oslo kommer til Jessheim by?
– Vi tar i hvert fall med oss kvalitet og standard som fungerer i Oslo hit til Jessheim, og vi har selvfølgelig tro på Jessheim som et sted der det er plass til oss nå – og i framtiden.
– Dessuten ønsker vi å bringe stabilitet inn i Sundbytunet Bar & Bryggeri, sier Petö.
– Når snakker vi om å kunne åpne?
– Vi har ikke satt noen dato. Nå skal vi i gang med renovering og oppussing, og så skal søknader og tillatelser på plass. Og så vet vi ikke hva som skjer med restriksjoner og andre ting – annet enn at vi vil være rigget for en gradvis gjenåpning når den måtte komme.
– Men det som er helt klart er at vi ønsker å åpne så raskt som mulig. Folk er lei av pandemien, og vi er mange som ønsker oss solfylte dager der vi kan gå ut og treffe kjente og kjære, avslutter Petö.