Abonnenter
Løfter fram gresskar som matopplevelse
1.000 tonn gresskar går i disse dager i søpla. Vi snakker horribelt matsvinn der det finnes mye mat.
Magnus Tvedt-Øresland hos Gnist Matopplevelser på Jessheim er sammen med Øyvind Kopperud og Therese Bergerud i full gang med å markere Halloween i kafeen på rådhuset. Og en stor del av den visuelle opplevelsen er nettopp gresskar.
Tvedt- Øresland har mange ganger vært talsmann for gresskarets fortreffelighet, være seg i tidsskrifter eller i beste sendetid på tv.
– Jeg har også laget oppskrifter for Matprat hvor gresskar er en viktig ingrediens, sier den sympatiske sørlendingen til Jessheimpuls.
92 oppskrifter
Vi finner 92 oppskrifter der gresskar er en del av gildet på matprat.no. Sjekk oppskrifter ved å trykke på linken.
Magnus er ikke opphavet til alle disse, men han ramser opp mange varianter og retter han har brukt gresskar i: syltet gresskar, puré, suppe, pai, til pasta og ristede gresskarfrø til salater.
En frukt
– Er det en frukt?
– Det er en frukt, og i gresskarfamilien finner vi blant annet squash og agurk, melon og vannmelon, sier Magnus.
Det finnes rundt 20 arter i gresskarfamilien, og det mest kjente er kjempegresskar med sin store størrelse og klare oransje farge.
Anvendelig
Gresskar kan som regel brukes på samme måte som søtpotet og gulrot. Gresskar er fantastisk i supper, gryteretter, kaker og som fritert snacks.
Du kan spise gresskar kokt, syltet og ovnsbakt. Gresskarkjernene kan du riste i ovnen og bruke på salater, frokostblanding og som garnityr på supper og gryter, slik Magnus Tvedt Øresland har snakket om i årevis.
Fakta gresskar
- I disse dager kjøper vi ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt minst 1000 tonn gresskar.
- Forbruket er eksploderende.
- I 2010 kjøpte vi litt under 250 tonn gresskar.
- Årets 1.000 tonn utgjør anslagsvis 250.000 fine gresskar
- Gresskar er påvist dyrket 2000 år før vår tid i Sør-Amerika, hvor de etter alt å dømme har hatt sin opprinnelse.
- I 1542 er gresskardyrking omtalt i Europa.
- I Norge spiller gresskar svært liten rolle som salgskultur.
- Gresskar krever en varm og lang sommer og rikelig tilgang på næring og vann.
- De tåler ikke frost.