Ukategorisert
Nytt bymuseum i bevegelse
Jakten på et museum i hjertet av Jessheim by er så smått i gang. Folk i vandring og bevegelse er nøkkelord det jobbes ut fra.
To politiske vedtak var startskuddet for jobben som så vidt er i gang med relokalisering av et fullverdig museum i Ullensaker:
- I 2019 ble det vedtatt å begynne å jobbe med en sentrumsnær – i Jessheim by – lokalisering for et framtidig museum
- I 2021 ble det vedtatt at Ullensaker Museum stenger dørene på Gardermoen
Nylig ble kulturrådet informert om oppstarten av prosessen som skal danne grunnlaget for lokalisering og et framtidig museums innhold.
Det er prosjektkontoret i Ullensaker kommune og Museene i Akershus som har hånd om denne prosessen, og mange i salen – Jessheimpuls’ utsendte inkludert – ble overrasket over hvor langt den innledende fasen allerede er kommet.
350 svar
Ullensaker Museums Sigrid Tveiten Roholt informerte om at det kom inn 350 svar på en spørreundersøkelse der folk kunne si noe om hva de ønsker seg i et framtidig museum i Jessheim by.
Du kan lese mer om svarene og ønskene i denne teksten fra oktober 2021:
Folk i vandring
Det har allerede vært jobbet og analysert rundt hva slags behov et museum skal fylle, og noen stikkord som har skilt seg ut er:
- Særegent og spisset innhold
- Tydelig overordnet profil
- Lokal og global historiefortelling
- Vekke interesse lokalt og hos tilreisende
– Det finnes mange historier i Ullensaker, og vi har forsøkt å finne det som binder historiene sammen og gir dem en rød tråd, sa Sigrid Tveiten Roholt til en lydhør forsamling.
Trenger retning
Og fellesnevneren i Ullensakers mange historier er «folk i vandring», som tar opp i seg Raknehaugens historie, pilegrimsleden, vikingtiden, historien til Forsvaret lokalt i Ullensaker, samferdsel, Romani-folket, innvandring, utvandring og sirkuskulturen.
Alt dette – vandring og bevegelse – er framtrende i Ullensakers historie, og de som jobber med planene for et museum mener at «folk i vandring» gir prosessen og profilen en retning.
Et lekent museum
De involverte kastet også ut en visjon for hva det framtidige museet skal være.
– Visjonen er «det lekne museet», og da snakker vi både innholdsmessig og visuelt, sa Sigrid Tveiten Roholt.
Veien videre
Hva så med veien videre?
Et nøkkelord – også i denne prosessen – blir medvirkning fra befolkningen, for det er mange ubesvarte spørsmål så tidlig i prosessen som vi faktisk er:
- Skal det være tema-utstillinger eller faste utstillinger?
- Hvordan bli en møteplass i et byutviklingsperspektiv?
- Skal visjonen være noe annet enn «det lekne museet»?
- Skal den tematiske overbygningen være noe annet enn «folk i vandring»
Og – minst like viktig, kanskje – hvordan kan museet bygge opp under Ullensaker, og hvordan får man til et samspill mellom museum og by?
De involverte håper å gjennomføre en medvirkningsprosess nå i vår – altså våren 2022, og ambisjonen er at konsept og lokalisering havner på politikernes bord i løpet av 2023.