Abonnenter
Tro, håp og drømmer for Jessheim by
KOMMENTAR
Aner vi konturene av et gryende engasjement for utviklingen av den vesle byen vår? Etter gårsdagens bylab-seanse er det fristende å svare ja til det.
En serie samtaler og foredrag så dagens lys under parolen «Bylab» i Jessheim bibliotek onsdag kveld, og disse seansene vil fortsette fram mot markeringen der vi skal feire at Jessheim by er blitt 10 år, altså 11. juni i år.
Det er mange studenter med by- og stedsutvikling som de senere år har søkt seg til Jessheim når de skal skrive masteroppgave om forskjellige temaer. Vi er en attraktiv by fordi vi vokser raskt og fordi det er mange pågående prosesser som er relevante for dem som studerer nettopp byutvikling.
Fire tidligere studenter lot en mangfoldig – ja, vi tar i bruk det ordet – tilhørerskare ta del i hvordan de så for seg «Vinterbyen Jessheim» og hvordan unge mennesker seg for seg at en by for dem skal være – både visuelt og hva aktiviteter gjelder.
Det ville selvfølgelig være enkelt å skyte ned både ideene og forslagene om hva Jessheim trenger av både dette og hint ved å stille spørsmål ved realismen i det som blir lagt fram av unge og fremadstormende byutviklere – hvis praktiske erfaring kan hende ikke er fullt utviklet – men det er bedre å ha ideer på bordet enn å ikke ha ideer på bordet.
La oss ta vinterbyen først:
Hovedbudskapet til de tidligere masterstudentene er å trekke vinteraktiviteter vi vanligvis bedriver skog og mark nærmere byen, og at vi kobler vinterattraksjoner og vinteraktiviteter sammen i en form for løype:
- Islagte traseer for skøyter
- Byløyper for skiløpere
- Skøytebane i sentrum
- Curling i sentrum
- Utekino, Barneskiløype i parken ved Sundbytunet
- Gang- og sykkelveier der halve traseen er strødd og den andre snølagt for skiløpere
- Vindskjerming for å lune aktivitetene
- Ski- og sykkeloppbevaring i sentrum
Hva ønsker så de unge seg?
- Farger
- Trygge møteplasser
- Et sted de føler tilhørighet til
- Lavterskel slik at alle unge kan delta
- Arrangementer for – og av – ungdommer – for eksempel «Jessheims tøffeste», basert på TV-konseptet «Norges tøffeste»
- App som gjør det enkelt å finne ut av hva som skjer når – noe som ville være en bra måte for kommunen å nå ungdom
Rådhusplassen var også tema denne kvelden, og det etterlatte inntrykket er at det jobbes med muligheter for hvordan denne plassen kan utvikles;:
- Bilfritt
- Inndelt i soner
- Kulturarena – tivoli, konserter, kunstutstillinger
- Hverdagsarena – må funke ut over de gangene det inviteres til fest i form av 17. mai og andre kulturarrangementer
Men jeg tror kommunaldirektør Inger Kronen Tveranger og de andre som jobber med byutvikling i det daglige fikk en opptur av denne seansen. For det var mye entusiasme – og selvsagt noe skepsis – å spore underveis i den drøye timen vi ble presentert for tro, håp og drømmer for Jessheim by.
Det er nok god medisin å ta med seg videre inn i prosesser som helt sikkert er både tunge og utfordrende å håndtere.
Men så har vi da i hvert fall et gryende engasjement å fyre opp bålet med.
Det er faktisk ganske viktig.
Både for oss tilhørere og for dem som jobber med materien hver eneste dag.