Abonnenter
Ny graffitikunst i sentrum
I bakgården til Heim i Storgata finner vi gatekunstner Steinar Caspari. Han legger siste hånd på et nytt verk som skal pryde sentrum.
Den profesjonelle gatekunstneren startet som graffitimaler på slutten av 90-tallet, altså på den tiden denne type kunstnere var uglesett av den gemene hop.
– Dette blir helt topp, sier Andreas Lydersen, daglig leder hos Heim Jessheim. Han tar to minutters pause sammen med kunstner Steinar Caspari i bakgården til gastropuben.
Offisiell avduking av veggkunsten blir under byjubileet 11. juni. Caspari regner med at han er til stede for det store øyeblikket han også.
I dag er gatekunst den samtidskunsten med raskest framvekst – noe vi har synlige bevis på flere steder i Jessheim by – og Caspari er i sluttfasen med kunsten som skal pryde gastropuben Heim sitt atrium.
NESTEN FERDIG: Steinar Caspari tar en pust i bakken. Han begynner å bli fornøyd med motivet i atriumet til Heim i Storgata. En morsom jobb å få, sier han.
Kontaktet
– Hvordan havnet du her?
– Jeg ble kontaktet av Asle på Heim. De ville ha et motiv på en av veggene, og jeg fikk egentlig helt frie tøyler fordi Heim er et «alt-er-lov»-sted, sier kunstneren som har jobbet som profesjonell siden 2005.
– Jeg har egentlig venteliste, men dette var fristende å gyve på, sier Caspari.
Alt er lov
Motivet han har valgt ut er en litt rocka og rufsete versjon av motivet «Pike med perleøredobb» av den nederlandske kunstneren Johannes Vermeer fra 1665.
– Dette er et motiv jeg ikke har brukt andre steder, og jeg føler at det passer veldig godt her i denne bakgården, sier Caspari, som av og til utvikler kjente motiver videre ved å tilføre sin stil og signatur på det.
FORNØYD: Jeg er fornøyd med resultatet, sier graffitikunstner Steinar Caspari. Nå gjenstår «pynten» på resten av veggen.
Heltid
Casapari lever av graffitikunst, og han har mer enn 1.000 oppdrag bak seg siden kunsten ble hans levevei for 17 år siden.
– Det er alt fra store kommersielle prosjekter på hundrevis av kvadratmeter til mindre vegger i private boliger, samt lerreter, sier han.
- Tar tid å bli god?
– Jeg har regnet ut at jeg siden 2005 har brukt 140.000 timer, og jeg har hatt en ambisjon om å bli god på ulike stiler og teknikker, sier mannen som liker best å jobbe med store flater, være seg vegger eller store lerret.
– Skolert eller uskolert?
– Jeg er uskolert, men jeg har som sagt jobbet mye med å bli bedre. Det er uante muligheter med verktøyet, så det krever mye trening å beherske ulike teknikker.
Fakta gatekunst
- Gatekunst, eller på engelsk street art, er ulike typer ikke-kommersiell billedkunst som er oppført i det offentlige rom
- Ofte ubestilt og gjerne anonymt på husfasader og andre steder i bymiljøer
- Uttrykk kan være graffiti, sjablongmalerier eller fortaustegninger utført av amatørkunstnere eller som en postmoderne, aktivistliknende kunstbevegelse
- Gatekunst innebærer ofte bruk av spraymaling, enten i form av tradisjonell graffiti laget på frihånd, eller spray på vegger gjennom stensiler (sjablonger) med utskåret tekst eller motiver
- Det kan være klistremerker, installasjoner, eller malerier som dekker hele vegger.
- Moderne gatekunst er en forlengelse av den tradisjonelle graffitien, og er oftest laget for å kommunisere med folk på gaten, gjerne om sosiale eller politiske temaer