Kontakt oss

Abonnenter

Går det bedre med ny byplan?

Avatar

Publisert

den

KOMMENTAR

I høst starter det formelle arbeidet med å oppdatere byplanen for Jessheim. Noen av ambisjonen synes å være å unngå tidligere glipptak og feilvurderinger.

Byplanen for Jessheim så dagens lys for første gang i 2014. Da var dette en av de første planene i vår region som var tuftet på overordnede retningslinjer som forlangte fortetting rundt kollektivknutepunkter – som Jessheim stasjon.

Det skulle være høy utnyttelse i området rundt jernbanestasjonen, og det skulle være lav utnyttelse i områder med vern eller bevaring knyttet til seg – som Herredshuset.

Erfaringer

I det dokumentet som politikerne får på sitt bord i dag, så er det skrevet noe om erfaringer man administrativt har gjort seg rundt byplanen fra 2014:

«Gitt Jessheims formidable vekst, er det behov for et oppdatert planverk til enhver tid. Det er derfor ikke overraskende at planen etter åtte år er blitt et noe utdatert styringsverktøy… som stadig utfordres av nye prosjekter.»

Det ligger også en erkjennelse i det som skriver rundt erfaringenen man har gjort seg administrativt:

«På enkelte områder – for eksempel byggehøyder – oppleves planen (altså den fra 2014, red.anm.) som for detaljert. På andre områder som omhandler innhold og kvalitet har den ikke gitt forventet resultat…»

Les høringsforslaget her: PLANPROGRAM BYPLAN JESSHEIM 2050

Glipptak

Jessheimpuls har fulgt med på det som har skjedd rundt byutvikling i Jessheim by siden 2018, men også i løpet av tiden som skribent i RB var ambisjonen å dekke temaet på en seriøs måte.

Og det er ikke til å komme fra at det opp gjennom årene har vært ett og annet glipptak der prosjekter har sklidd gjennom de administrative og politiske nåløyer uten å gi spesielt mye tilbake til byen hva andre kvaliteter ut over vegger, svalganger og skyggelagte uterom gjelder.

JESSHEIM-STRIPA: Egil Nyhus følger også med på det som skjer lokalt i Jessheim by. Han fikk meg seg politkernes kritikk av tenkt boligprosjekt ved Jessheim sør. 

Det kan synes som om den kommende byplanen skal sikre at den type glipptak unngås i framtiden:

«Det er ønskelig at ny byplan har mer fokus på offentlige møteplasser, lekeplasser, grønne lunder samt en vurdering av høyder og utnyttelse som gir bedre muligheter for å få til variasjon samt sikre fleksibilitet i vurdering. I tillegg er det viktig å sikre bokvalitet og bomiljø, blant annet ved å vurdere leilighetsfordeling for enkelte felt og videreføre krav for minste størrelse på boenheter….».

Tro mot planen

Det er siden 2014 vært avvik fra gjeldende byplan. Debatten gikk – og kritikken haglet – rundt det som nå reiser seg i Gotaasalleen fordi prosjektet blant annet ikke tok hensyn til Herredshuset og omkringliggende bebyggelse i stor nok grad. Dette er nå vann under brua, men samtidig en viktig påminnelse om at planer i seg selv ikke er en garanti for at prosesser går etter – eh – planen.

Det vil være å gå for langt å si at det i Ullensaker er en kultur for ikke å følge planverket, men min påstand er at det må bygges en kultur der man holder seg til det planverket som gjelder.

Nå skal det selvfølgelig være rom for å bedrive politikk rundt nevnte tematikk, men kanskje vi for siste gang opplever at planverket blir satt til side og dispensasjon blir gitt?

Kommer det administrative og politiske overtråkk, eller er det nye planverket så solid at det tåler politiske diskusjoner og nye politiske regimer hvis kommunevalget tilsier det?

Det er her mye av spenningen ligger når det gjelder den kommende byplanen, som legges fram for politisk behandling før sommeren 2023.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.