Abonnenter
Arkitekturprisen hjem til egen hage
I boligsameiet Jessheimhagen var det nylig høytidelig markering med tenning av julelys og overrekkelse av plaketten som er synlig bevis på at området vant årets arkitekturpris i regi av Ullensaker kommune.
Arkitektene som tegnet Jessheimhagen er Line Janicke Musæus og Erik Olav Marstein, begge fra A-lab AS. Begge var til stede under markeringen.
– Det var viktig for begge arkitektene å se at prosjektet var blitt til den hyggelige boformen de ønsket å formidle med denne type rekkehus. Det var spennende å få snakket med de som bor og lever i ideen som ble klekket ut på arkitektkontoret, sier styremedlem Ranveig Wessel Tofte til Jessheimpuls.
Og det er ikke bare arkitekturen som er prisvinnende, for lovordene om boforhold og trivsel er mange.
Trivsel
– Jeg flyttet hit til Jessheim Hage på grunn av arkitekturen, sier styremedlem Ranveig Tofte til Jessheimpuls. Hun betegner seg som mer en gjennomsnittet interessert i arkitektur og estetikk, men sier at det var full klaff også når det kom til boforhold og naboskap blant husene i Jessheimhagen.
Trivelig markering
Og det absolutt en trivelig markering da plaketten kom hjem. Det ble en vellykket kveld med god stemning ved bålpanna og med gang rund juletreet.
– Det er alltid hyggelig å treffe naboene, og dette er et godt sted å bo er tilbakemeldingene til arkitekter og skribenter.
Juryens dom
Juryen – bestående av sivilarkitekt Paul Woodwille, Arve Sand, Inger-Sofie Sæther, landskapsarkitekt Marianne Thomassen og sivilarkitekt Peter L’orange – sier dette om Jessheimhaen i sin begrunnelse:
“Juryen vurderer at på tidspunktet prosjektet det ble gjennomført (i 2018, red. anm.) var dette en fremragende måte å utforme rekkehus i en urban kontekst, og som i etterkant er blitt inspirasjon til andre lignende prosjekter over hele Norge. Med tanke på at opprinnelig reguleringsplan åpnet for blokker, er det imponerende hvordan arkitektene har brutt ned typologien til rekkehus og samtidig beholdt tilsvarende grad av utnytting.”
– Hvordan er følelsen hos dere som bor der?
– Vi er stolte av å bo et sted som skiller seg ut fra andre prosjekter her i Jessheim, sier Tofte, som også løfter fram selve bomiljøet som en særdeles positiv faktor.
– Du har folk som bor alene, småbarnsfamilier og godt voksne folk som bor her, og naboskapet er godt. Her prater folk ved postkassene, og når det grilles så inviteres gjerne andre på en matbit, sier Tofte.
– Strukket seg
– Jessheim Hage er et prosjekt som har strukket seg langt når det kommer til variasjon i bygningene og materialbruk, så jeg synes dette er en verdig vinner, sier Eyvind J. Schumacher til Jessheimpuls.
Juryen begrunnet videre avgjørelsen om Jessheim Hage-prosjektet slik:
“Prosjektet er viktig bidrag i debatten om utnyttelse/urbane typologier med smarte byplangrep som gir flotte bomiljøer. Videre gjør komposisjonen av rekkehusene at hver rekke oppleves som unikt og det er lett å orientere seg i området. Juryen vurderer at i Jessheim hage er det jobbet forbilledlig med å tilrettelegge for et godt bomiljø: det er gjennomtenkte løsninger for hvordan barn og voksne skal bruke, oppholde og bevege seg i uteområdet. I tillegg gjør sammensetting av boenhetene og utforming av området at dette nabolaget blir attraktive for en blandet demografi.”
Plaketten hjemme
Og nå er altså plaketten kommet hjem til dem som bor og lever i det prisvinnende prosjektet.
– Hvor skal den henge?
– Plaketten skal få en synlig plassering langs fortauet på Langbråten. Da kan alle som går forbi det flotte sameiet vårt, se at vi faktisk var verdige vinnere, sier en stolt Tofte, på vegne av alle som bor her.