Abonnenter
Et kjøp med viktig signaleffekt
KOMMENTAR
Ved å kjøpe Sundbytunet sender et samlet politisk miljø i Ullensaker et viktig og tydelig signal om en vilje til å ta å få på plass kvadratmeter til eget bruk i Jessheim sentrum sjøl. Det er grunn til å applaudere.
Eiendommen Sundbytunet består av 9 mål tomt og 2.400 kvadratmeter bygningsmasse, og dette er ingen hvilken som helst eiendom i Jessheim sentrum vi snakker om heller. Det er en av de eldste sentrumseiendommene, og stedet er utviklet til et viktig sted gjennom der årene Kjersti Romsaas Sundby har hatt hånd om det.
Den 11/11/2011 – klokken 11.00 – åpnet hun Sundbytunet slik det framstår i dag. Og nå overlater hun til andre – Ullensaker kommune – å utvikle området videre.
Kjersti har hele tiden hatt et håp og ønske om at Ullensaker kommune skulle kjøpe eiendommen. Nå har så skjedd, og Romsaas Sundby er lettet og spent på fortsettelsen, som fra juni neste år vil bli i kommunal regi.
Hun overlater en velholdt bygningsmasse til Ullensaker kommune. Det var hun stolt av og tydelig rundt mandag ettermiddag.
Unik mulighet
Den historiske betydningen til gården er en ting, og plasseringen er rett og slett unik med tanke på å utvikle dette området til noe Ullensaker sårt trenger – nemlig flater som skaper handlingsrom og muligheter for det offisielle Ullensaker.
Dette kjøpet viser at Ullensaker-politikken er fremoverlent, og signaleffekten ved at et samlet politisk miljø står bak kjøpet og applauderer mulighetene, vil garantert bli lagt merke til der ute i en litt større verden.
Vi fikser det sjøl
Hva tenker de store utdanningsinstitusjonene som snuser på Jessheim og Ullensaker nå? De legger helt sikkert merke til både offensiv holdning, handlekraft og samhold på tvers av de politiske blokkene i denne saken, og symboleffekten er verdt mye i en sånn sammenheng.
Mye mer enn de anslagsvis 55 millioner kroner som Ullensaker kommune skal ha betalt for eiendommen.
Signalet ut er at «her i Ullensaker fikser vi det sjøl, vi!». Det er intet dårlig signal å sende ut.
Alltid trangt
Kritikere vil kanskje si at det er mye penger å bruke for en kommune som har det trangt økonomisk. Men er det ikke slik at det alltid har vært – og alltid vil være – trangt økonomisk for en kommune? Som skribent har jeg hørt det bli sagt i alle år, at det er utfordrende økonomiske tider.
Men av og til må man handle – ikke minst når det ofte snakkes om langsiktig blikk på byen og verden – og det er derfor dette kjøpet sender ut offensive signaler.
Hva Sundbytunet kommer til å innhold av kommunalt liv og røre er ikke bestemt. Tiden fram til overtakelse av Sundbytunet – i juni 2024 – vil garantert bli brukt til å finne en miks av innhold som vil løfte stedet og byen noen hakk.
Uante muligheter
Politikerne snakket om uante muligheter for bygningsmassen og parkområdet i et framtidig Jessheim sentrum, og det er ingen grunn til å tvile på at det blir fornuftig og nyttig bruk av Sundbytunet i årene som kommer.
Nå har Jessheim by plutselig 2.400 kvadratmeter bygningsmasse og ni mål tomt å videreutvikle i hjertet av Jessheim. Det er en god posisjon å befinne seg i.
Les Sundbytunets historie:
Fortjent ros
Ros til det politiske miljøet som unisont har omfavnet Sundbytunet som et viktig punkt i byen å være eier av. Og for en skribent som har fulgt politikken i Ullensaker i det som begynner å bli en liten mannsalder, så er det en vitamininnsprøytning å oppleve dette kjøpet.
Det viser at politikerne våre er handlekraftige, framsynte og villige til å fatte konstruktive vedtak sammen. Det lover godt for framtiden.
For vi kommer til å trenge denne type handlekraft og konstruktivitet i årene som kommer.
Utfordringene er mange.
Nå er det i hvert fall en utfordring mindre for Ullensaker.
Nå finnes det kvadratmeter i sentrum som kommunen selv kan utvikle.
Og – minst like viktig for Jessheim sin historie – så blir Sundbytunet utviklet med den respekten området fortjener.
Gratulerer med dagen til Jessheim.
Og kudos til et samlet politisk miljø som grep muligheten da den bød seg.