Folk
Stian slipper sangene fri
Det er både glede og sommerfugler i magen når Stian Borgen i kveld presenterer et rykende ferskt album med egne sanger live på Herredshuset. Og lørdag blir det bredbeint rock med Nullskattesnylterne i Kulturbanken.
Det har tatt 36-åringen fra Kløfta nesten 15 år å spille inn sangene som er blitt til albumet «Kites» – et album som i dag er å finne på strømmetjenester, og som fredag kveld blir presentert med fullt band på ærverdige Herredshuset.
Billett til plateslipp finner du ved å TRYKKE HER
– Jeg både gleder og gruer meg sier Borgen til Jessheimpuls dagen før dagen, men aller mest er det stor glede forbundet med endelig å slippe sangene på albumet ut i det fri.
Dørene åpner 19.00 og konsertstart er 20.00.
Tilbakemeldingene har vært gode, og for Stian Borgen er disse sangene en form for oppsummering – et tidsavtrykk om du vil – fra livet så langt.
I presseskrivet står følgende skrevet:
««Kites» er et album fylt med spørsmålstegn og undring rundt identitet, kjærlighet, relasjon, religion, makt og samfunn, og kanskje en kommentar til en mer og mer polarisert verden. Et innspill med innestemme. Noen av låtene har riktignok noe naiv ungdommelig høyrøstethet, men de rekker i det minste opp hånda først.»
STOR DAG: Det er en stor dag for Stian Borgen. Albumet «Kites» er ute på alle strømmetjenester. Begge foto: Daniel Kvile
Debuterer
Dette er Stian Borgens debutalbum som soloartist der han skriver, produserer, arrangerer og har med seg et dyktig lag i band- og stryk-avdelinga. Musikken befinner seg i et landskap inspirert av blant andre Ryan Adams, Nick Drake, Bob Dylan og Paul McCartney. «Kites» er skrevet i en tidsperiode over femten år, og Borgen beskriver det hele som et slags tidsavtrykk av livet så langt.
Borgen har siden barnsben vært opptatt av rootsmusikk, noe som resulterte i ivrig plukking av blues- og folkuttrykk i oppveksten. Etter mange år med turnévirksomhet blant annet i regi av Norsk Bluesunion, kommer nå røttene til uttrykk i en litt annen form.
Se videointervju med Stian Borgen her:
Blomsterbarn
Jessheimpuls intervjuet Stian Borgen i forbindelse med utgivelsen av den første singelen fra albumet, og da omtalte vi den rutinerte Kløfta-gutten som et blomsterbarn.
Dette skrev vi i februar i år:
Referansen til blomsterbarn brukes fordi den første singelen til Stian Borgen gir et hint til den musikken som blåste ned fra fjellområdet Laurel Canyon på 60- og 70-tallet. Laurel Canyon i Hollywood Hills omtales gjerne som et arnested for folk-sjangeren, takket være beboere som Crosby, Stills, Nash & Young, Joni Mitchell, The Mamas & the Papas, og The Doors – med flere.
Bluesgutt
Stian Borgen er for mange kjent som frontmannen i lokalt legendariske Bedrock Bluesband, som fartet land og strand rundt etter å ha vunnet en konkurranse under Notodden Bluesfestival samt gjort seg bemerket i NRK-konseptet «Kjempesjansen» tilbake i 2006.
DEN SPEDE BEGYNNELSE: Tiden i Bedrock Bluesband ga ungguttene – med Stian Borgen i front – massivt med erfaring gjennom mange hundre spillejobber i ung alder. FOTO: SKJERMDUMP
– Vi spilte mye – og høyt – og som frontmann i Bedrock ble det på en måte ikke så lett å fornye det jeg holdt på med. Jeg ble mett og mistet litt lysten på å spille etter hvert som årene gikk, sier Borgen til Jessheimpuls et par dager før han aller første singel under eget navn slippes her til lands.
Ros i utlandet
Men sangen «The Painter» har allerede rukket å få svært god omtale utenfor landets grenser. Det amerikanske musikkmagasinet Melomani omtaler sangen som en «sonic experience that lingers, inviting listeners to reflect on their ovn Journey of self-discovery and the masks they wear…»
– Sonisk reise
Oversatt til norsk blir dette noe sånt som «en sonisk reise som dveler og som inviterer lytteren til å reflektere over sin egen reise mot selvinnsikt og maskene vi alle bærer…».
Det stopper ikke der, for britiske York Calling omtaler singelen «The Painter» som et «blendende lydspor som tar bringer med seg den tradisjonelle «folk music»-sjangeren inn i singer-songwriter-verdenen.»
Flere anmeldelser er kommet til, og i alle omtalene løftes det tidløse, det autentiske og det sjelfulle fram som karaktertrekk ved sangen til den 36 år gamle debutanten fra Kløfta.
Les resten av intervjuet her:
Rock på Kreti
Lørdag er det rockebandet Nullskattesnylterne som står på scenen i Kulturbanken. Avisa iTromsø har allerede spådd at «Æ Må Ut» er «noe av den beste norske rocken du får høre i 2024». Anmelderen skriver videre at dagens utgave av punkbandet «har langt mer til felles med band som DumDum Boys, The Rolling Stones og The Hellacopters.
Og det er kanskje ikke så rart, siden de kollektive spilleferdighetene er på et såpass høyt nivå at å spille generisk punk ville vært direkte bortkasta».
Les anmeldelsen i avisa ITromsø her: Comeback med friskluft i «nasen»
Billett til konserten lørdag kveld: TRYKK HER