Abonnenter
Perfekt eksempel på hva et bymuseum kan bidra med
HELGEPULS/KOMMENTAR
Utstillingen som i dag åpner i Galleri Jessheim er en unik mulighet til å se hva et sentrumsnært museum kan bety og være for et sted som skal komme i kontakt med egne røtter. Utstillingen bør være pensum for folkevalgte og administrasjon – og alle oss andre.
Jessheimpuls har fått lov til å kikke på det som er blitt en usedvanlig gjennomarbeidet, innholdsrik og viktig utstilling under fanen byhistorie. Ullensaker Museum har sammen med andre faginstanser i Museene i Akershus (MiA) jobbet lenge med det som er blitt til utstillingen «Ut av mørket».
ANNERLEDES: Eksperimentering med selvportretter viser sterke kvinner i et yrke som ikke var forbehold kvinner på den tiden de to Ullensaker-fotografene holdt på med sitt virke. Forskning viser at det var mange kvinnelige fotografer, men de var «usynlige». Utstillingen dykker inn i akkurat dette.
Museene i Akershus har gjort et dypdykk i samlingene etter Ullensaker-fotografene Bodil Olsrud og Synnøve Brændshøi, og publikum få bli med inn i fotografenes liv og arkiver gjennom denne kreativt tilrettelagte utstillingen.
Mørkerom, atelier, filmvisning, hør på podkast, historisk tidslinje og mulighet til å ta bilder med kostymer – dette er noe av det som formidles i utstillingen.
Les mer om utstillingen her: Olsrud og Brædshøi: ut av mørket
Levende museum
Det er både flaks og tilfeldigheter som gjør at denne utstillingen er blitt til, kan Ullensaker Museums Sigrid Tveiten Roholdt tidligere denne uka.
Budsjettet tilsier egentlig at det ikke er mulig å begå en så ambisiøs utstilling, men det er mange faginstanser – og enkeltpersoner – som ville at dette prosjektet skulle løftes ut og fram i dagslys. Og når man løfter i flokk får man som kjent til mye.
Tveiten Roholdt beskriver utstillingen som «et unikt prosjekt», men at utstillingen også er et eksempel på hva et sentrumsnært museum kan bidra til av historieformidling og visuell presentasjon av Ullensakers historie.
Jessheimpuls har skrevet denne saken om Bodil Olsrud:
Hva skjer?
Det ligger et politisk vedtak fra 2019 på rådhuset. Der står det at Ullensaker Museum skal flyttes fra Gardermoen til en sentrumsnær lokasjon i Jessheim by.
Siden den gang har det skjedd lite eller ingenting konkret rundt sentrumsnært museum, annet enn at det har vært diskutert mer og mindre formelt i politikken de siste årene – senest i kommunestyret denne uken.
Sundbytunet skal gjøres om til en kultursentral – en såkalt kultur-hub – etter at Ullensaker kommune i forrige uke overtok eierskap av den fabelaktige eiendommen.
Les mer her:
Noen folkevalgte tok til orde for at et museum må bakes inn i planene for Sundbytunet, med frykt for at et museum glipper hvis det ikke blir lagt et løp nå.
Andre tok til orde for at et museum ikke vil passe inn i en bygningsmasse der ambisjonen er at det skal lyse i vinduene nær sagt døgnet rundt fordi det er aktiviteter som pågår der.
Nærkontakt
Det er varslet en politisk sak der museum er temaet fram i tid. Det er ikke sagt noe om når den saken kommer, men faktum er at Ullensaker Museum har befunnet seg i et vakuum siden vedtaket i 2019.
Ingen gunstig situasjon å befinne seg i for de ansatte som gjerne vil bidra til byhistorie gjennom etableringen av et sentrumsnært museum.
Og utstillingen som åpner i dag – lørdag 22. juni – i Galleri Jessheim bør, som nevnt innledningsvis, være pensum for folkevalgte og administrasjon som skal ta en avgjørelse om et museum ved en senere anledning.
Dette skrev Jessheimpuls i 2021:
Muskler
Utstillingen «Ut av mørket» flekser muskler på alle måter, og publikum får oppleve Jessheim-historie (og Ullensaker-historie) presentert på en sjeldent ambisiøs og delikat måte i galleriet fram til 8. august.
Et besøk vil høyst sannsynlig bidra til et bedre grunnlag for en framtidig avgjørelse, og både hovedutvalg, formannskap og kommunestyre burde dra på ekskursjon til galleriet i samlet tropp, selv om det nå er sommerferie i politikken fra kommende tirsdag.
Og vi andre?
Vel, vi bør gå mann – og kvinne – av huse for å få med oss denne utstilingen vi også.
Lærer noe
Hvorfor?
Vi risikerer å lære noe, vi kommer tett på en del av Jessheims historie og vi får et innblikk i hva et sentrumsnært museum kan bidra til jakten på felles røtter og referanser som borgere av den lille byen.
Denne gangen er det fotohistorie som formidles. Det er mange temaer å ta av, for Jessheim har en rik historie.
Den må bare formidles på rett måte og på rett sted.
Et sentrumsnært museum ville bidratt til det.
Det er utstillingen «Ut av mørket» er utmerket eksempel på.
God lørdag.