Abonnenter
Så skriften på veggen
KOMMENTAR
Økonomisjef Hans Petter Iversen sin orientering om økonomien til Ullensaker kommune med både korte og lange briller på, gjorde at vi kunne høre en knappenål falle på rådhuset tirsdag formiddag.
Den relativt nyansatte økonomisjefen orienterte om den økonomiske ståa i Ullensaker kommune i det aller siste formannskapsmøtet før sommeren.
En del av det som ble sagt var kjent fra tidligere, men så var det som om stemningen gikk fra ferieklar løssluppenhet til vesentlig mer alvorstynget etter hvert som orienteringen skred fram.
Les mer om økonomisjef Iversen her:
Usminket
Kanskje var det noe med formidlingsevnen til økonomisjefen, eller kanskje var det noe med den direkte tilnærmingen til tallenes tale som gjorde at forsamlingen rundt det politiske og administrative bord i formannskapssalen nærmest satt som fjetret og lot det som ble formidlet synke inn.
Kort fortalt dreier det seg om et kjent merforbruk på 95 millioner kroner i 2024, men det var perspektivet for perioden 2025-2028 som virkelig fikk stemningen i bånn i løpet av orienteringen til økonomisjefen. En total forandring i stemning i formannskapssalen.
For i perioden 2025 til 2028 så blir spriket mellom inntekter og utgifter bare større og større som følge av sammensatte årsake.
Investeringene øker som følge av bygging av helseinstitusjoner, skoler og barnehager i årene som kommer. Skatteinngangen er på synkende kurs, sykefraværet i kommunen er høyt og underskuddet risikerer å runde milliarden i løpet av perioden.
Stillheten ble øredøvende etter hvert som orienteringen skred fram tirsdag formiddag.
Null skadefryd
Alvoret i den politiske debatten i etterkant av orienteringen til økonomisjefen understreket også et alvor i det som langt på vei er det mest alvorlige som er presentert på rådhuset siden 2018 eller så.
Alvoret trumfer den gangen konsulentselskapet Agenda Kaupang var inne for å løfte hver bidige stein i Ullensaker i jakten på innsparing og mulige løsninger for å unngå å bli satt under statlig administrasjon.
Les sak i Jessheimpuls fra 2019:
Leker ikke
Det å peke på hvem sin skyld – altså politisk skyld – det er at Ullensaker har relativt dystre framtidsutsikter hvis det ikke blir tatt konkrete grep, er ikke framgangsmåten hvis man skal komme fram til en løsning.
Begge de politiske blokkene var skjønt enige om akkurat det.
– Vi må felles ta dette inn over oss, og vi må sette oss ned sammen for å komme oss ut av dette. Økonomisjefen gir oss en inngang til akkurat det, og dette er det mest alvorlige budskapet jeg har fått gjennom de fem årene jeg har vært i Ullensaker-politikken, sa Arbeiderpartiets Lars Fjærli Hjetland.
– Dette er godt tallgrunnlag, og finanskostnadene knekker oss. Vi må gå kritisk gjennom alle sider av driften vår, sa Frps Tom Staahle.
– Fryktelig alvorlig, og mye verre enn jeg trodde. Det er mer krutt i dette enn jeg hadde sett for meg, sa Senterpartiets Lars Halvor Stokstad Oserud.
– En ærlig framstilling, og her må vi spare oss for skadefryd. Noe må gjøres, og det skulle bare mangle om vi ikke reviderer budsjettplanene for de neste fire årene, sa Høyres Willy Kvilten.
– Mer enn ideologi
Det er velkjent at det er ideologiske forskjeller – og tilnærming – til hvordan Ullensaker skal styres mellom de politiske blokkene, men Aps Fjærli Hjetland var tydelig på at dette handler om mer enn næringsskatt på eiendom.
– Vi er nødt til å sette oss ned sammen for å finne ut hvordan vi skal kompensere for dette varslede avviket, og nå handler det ikke om ideologi. Dette handler nå om økonomisk logikk og fornuft, og den samtalen er vi nødt til å ta, understreket Fjærli Hjetland.
Ordfører Ståle Lien Hansen lovte at disse samtalene og diskusjonene skal finne sted så raskt som mulig over sommeren.
Ny tidsregning
Det er nesten sånn at økonomisjefens gjennomgang og framtidspek er starten på en ny tidsregning for Ullensaker. Økonomisjef Iversen pekte på en destinasjon kalt Robek, og nå handler det igjen om å finne en farbar sti som ikke går lukt inn i statlig administrasjon der Ullensaker er nødt til å be om ukepenger fra Staten, jo er konsekvensen av å havne på Robek-lista.
Det er ikke umulig å finne en vei ut av det potensielle uføret kommunen er på vei inn i, men nå handler det om å finne den veien i samlet politisk flokk.
Det blir helt sikkert tøft nok.
Men noe må gjøres.
Alle er enige om, på tvers av de politiske blokkene.
Nå gjelder det bare å finne ut hva, hvordan og når.
Hvorfor det må gjøres har økonomisjefen allerede sagt mye om.