Abonnenter
Fra Storgata til det store utland
Denne uka reiser Anniken Huitfeldt for å begynne i sin nye jobb som Norges ambassadør i USA de neste fire årene.
Jessheimpuls møter en sprudlende opplagt Anniken Huitfeldt hjemme på Jessheim noen dager før ferden går til USA og fire år som Norges formelle bindeledd med en nasjon hun omtaler som en sterk alliert og venn.
– Vi reiser over 24. august, og jeg begynner i ny jobb mandag 26. august, sier Anniken, hvis viktigste jobb blir å ta vare på det naturlige båndet USA og Norge har.
– Enormt ansvar
Dette sa Huitfeldt til TV2 den dagen nyheten kom i mars i år:
– Denne stillingen innebærer et enormt ansvar. og jeg vil gå fullt inn for oppgaven med å videreutvikle det norsk-amerikanske samarbeidet, sier Huitfeldt i sin første kommentar etter utnevnelsen.
Les hele saken hos TV2 her: Ny ambassadør i USA
– Følger ekstra med på politikken der borte nå eller?
– Joda, men min – og Norges – rolle er å samarbeide for gode relasjoner uavhengig av hvem som styrer politisk, sier Huitfeldt, som kom inn i norsk politikk gjennom elevrådsarbeid i Ullensaker-skolen samt i Arbeiderpartiet.
Knytte kontakter
Dette sa daværende utenriksminister Espen Barth Eide til Ntb om utnevnelsen 15. mars i år:
«Jeg opplever at Anniken Huitfeldt er en veldig utadvendt person som er god med mennesker, vant til å knytte kontakter og evner å lytte til hva de sier. Og jeg tror hun vil være i veldig god stand til å gå fra en politikerrolle til en embetsrolle. Det er noen egenskaper man har med seg fra det politiske virket som kommer til anvendelse i diplomatiet.»
Utenriksministeren sa også at Huitfeldst politiske erfaring også vil gjøre at hun kan åpne dører som karrierediplomater ikke kan.
Ambassadør er en diplomatisk utsending av høyeste rang som representerer sitt eget lands interesser i det landet hen arbeider i. Ambassadøren ansees som personlig representant for sitt statsoverhode (Store norske leksikon).
Dette la Anniken ut på Instagram den dagen nyheten om ny jobb kom 15. mars i år:
Jessheim 1975
Anniken Huitfeldt flytter altså fra Jessheim til Washington DC i slutten av denne uka, og det blir garantert en noe annerledes hverdag enn den hun opplever i den vesle hovedstaden på Øvre Romerike, et sted hun og familien flyttet til i 1975.
– Vi flyttet Rogaland til Jessheim i 1975 da faren min fikk jobb på Ullersmo. Landsfengselet og Forsvaret var de to store hjørnesteinsbedriftene i Ullensaker på den tiden.
– Hvordan vil du beskrive oppveksten på Jessheim?
– Jessheim på 70-tallet var et trygt lite sted uten jantelov, for veldig mange hadde samme bakgrunn som innflyttere til et nytt sted. Jeg tenker på den sangen av Stein Ove Berg om brunmalte hus, for det var det mange av i området der jeg vokste opp på Slettmark på Jessheim. Og jeg husker at det var lave hekker fordi det var nyplantet på alle eiendommene. Det var fri tilgang til hverandres hager.
Sanker kompetanse
– Hvordan forbereder man seg til en jobb som ambassadør i USA?
– Jeg har snakket med veldig mange som kan sitt fagfelt – ikke minst dem som har vært ambassadører tidligere – for å forberede meg på best mulig måte.
– Stort sett i Washington DC eller mye reising?
– Begge deler. Tre viktige områder for Norge er forsvar, handel og utdanning. Så hvis det for eksempel åpnes en fabrikk med norske interesser, så reiser jeg dit. Det er dessuten viktig å møte amerikanske politikere i deres hjemstater hvis mulig, og det er også en del av reisevirksomheten.
FAST SYN: Anniken Huitfeldt er et fast syn både til hverdag og til fest i Jessheim. Her fra 17. mai i år. Hun returnerer til Jessheim etter de neste fire årene som ambassadør i USA.
Gjester
Mange gjester er også innom ambassaden i Washington, og da er ambassadør Huitfeldt vertskap.
– Liker du å være vertskap?
– Jeg elsker det, så arrangementer, møter og formelle besøk er noe jeg ser fram til.
Norske bånd til Amerika har eksistert lenge, og neste år markerer et jubileum for akkurat det.
– Neste år er det 200 år siden de første emigrantene dro fra Norge til Amerika for å søke lykken, og det er noe som vil bli markert skikkelig, sier Huitfeldt.
200-årsjubiluem
Les om den første overfarten her:
«Den 4. juli, i 1825, reiste båten med 52 passasjerer fra kaia i Stavanger. Tre måneder senere var de fremme i New York.»
Amerikabåten «Restauration» fraktet de første emigrantene fra Stavanger til USA
– Ditt forhold til Amerika og USA?
– Jeg har studert historie, men jeg har aldri bodd i USA.
Putt en «J» opp i lufta
– Hele familien flytter over?
– Bare jeg om mannen min. Og jeg kommer tilbake til Jessheim når engasjementet på fire år er over, lover Anniken, friskt uthvilt etter 10 dager der hun har forsynt seg godt av det programmet Jessheimdagene har hatt å by på, selv om hun kanskje savnet litt god amerikansk country & western på konsertplakaten i år?
Hun får i så fall trøste seg med at det blir nok av både country og western i USA de neste fire årene.
Selv putter Jessheimpuls en «J» opp i lufta og sier lykke til i det forjettede land de neste fire år.