Kommentar
Fra økonomisk vondt til verre
KOMMENTAR
Den utfordrende økonomiske virkeligheten som Ullensaker kommune befinner seg i, blir forsterket i den rapporten som blir framlagt formannskapet i neste møterunde. Merforbruket i 2024 kan bikke 100 millioner kroner.
Det er ingen hemmelighet – og for så vidt ingen nyhet – at kommuneøkonomien er særdeles anstrengt i kommune-Norge, noe kommunedirektør Erling S. Kristiansen er tydelig på i sitt forslag til budsjett for neste år samt i beskrivelsen av situasjonen basert på juni-tallene for Ullensaker.
De negative prognosene fra 1. kvartal er forverret når juni-tallene legges fram, og merforbruket i 2024 kan bikke 100 millioner kroner.
«Økonomisk status per juni viser et merforbruk på 31,5 millioner kroner. Prognosen for 2024 er et merforbruk på på 99 millioner kroner.»
Hele saksframlegget finner du ved å TRYKKE HER
Budskap forsterket
Et halmstrå i form av friske penger inn i form av ekstra stønad (det kan vel skje når statsbudsjettet legges fram) eller at skatteinngangen gjør et positivt byks, synes å være lite realistisk, for det den økonomiske rapporten som legges fram for politikerne nå viser ingen lysning i der framme. Snarere tvert imot:
«Per juni er det svikt i skatteinntektene på 82 millioner kroner, og prognosen for 2024 er en svikt i skatteinntektene på 174 millioner kroner. Mye av dette bli kompensert i inntektsutjevningen, slik at prognosen for frie inntekter i 2024 er en svikt på 50 millioner kroner, inkludert eiendomsskatt. Dette er en forverring av prognosen fra 1. kvartal med 8,7 millioner kroner.»
Kommunedirektøren kommenterer i saksframlegget at han ser alvorlig på den økonomiske situasjonen, og han sier at det er grunn til å tro at den negative økonomiske prognosen også vil strekke seg inn i neste budsjettperiode – og at den politiske håndteringen vil innebære vanskelige prioriteringer.
Kristiansen understreker at lovpålagte oppgaver må ha en særstilling i det budsjettarbeidet som politikerne bedriver de neste 7-8 ukene.
Perfekt storm
Den økonomiske virkeligheten til Ullensaker blir av kommunedirektøren beskrevet som «en perfekt storm» i forordet til sitt budsjettforslag:
“Norge har verdens høyeste sykefravær. Vi klarer ikke å rekruttere fordi det er for få tilgjengelige på markedet, og derfor blir betingelser som lønn og arbeidstid avgjørende. Det oppstår vanskelig konkurranse, så vi må leie inn personell til skyhøye kostnader. Så svikter inntektene samtidig, og tilgangen til sosial infrastruktur er ikke tilstrekkelig – noe som gjør at vi leier og innlosjerer i brakker og kostbare institusjonsplasser. Eldre- og yngrebølgen skyller over oss slik at vi leverer individuelle døgnkontinuerlige helårstjenester i millionklassen. Nedbetaling av lån med tilhørende høyre renter griper om seg i driftsbudsjettet. Det vil ikke overraske meg om det er dette kommunekollegaen min legger i begrepet “A perfect storm”. I så fall har den også truffet Ullensaker.”
Les hele teksten her:
Veien videre
De neste månedene vil vise hvordan det politiske miljøet håndterer det som må være den kanskje største politiske utfordringen i nyere tid – altså de siste 20 årene eller så.
Hvor mye har det kommende stortingsvalget å si for de politiske avgjørelsene lokalt?
Vil næringsskatt på eiendom blir den heteste poteten igjen? Vil noen partier lokalt stikke hull på en potensiell elefant i rommet kalt næringsskatt på bolig, slik de har gjort i Lørenskog nylig?
Vil den alvorlige situasjonen vi befinner oss i økonomisk gjøre noe med justering av ideologiske standpunkter på tvers av de politiske blokkene, eller blir debatten preget av mer eller mindre populistiske slagord og forslag til løsninger som ikke fremmer annet forslagsstiller seg?
Lett flåsete sagt: skal partiprogrammer rives i filler fra talerstolen, eller skal modne politiske strateger i Ullensaker vise vei fra hver sin side av bordet?
Tydelig skille
Det er grunn til å tro at de politiske skillelinjene blir tydeligere i løpet av budsjettarbeidet. Sånn er jo politikkens vesen, men mye av spenningen ligger i om det er noen voksne hjemme i borgerlig og rødgrønn leir som kan finne en farbar vei ut av den gata som – igjen – kan føre Ullensaker til Robek-lista, altså den statlige «gapestokken» som tilsier at vi ikke kan forvalte våre egen penger som kommune.
Kommunedirektøren skriver i forordet til sitt budsjettforslag at det ikke er tilstrekkelig å flikke på budsjettet, for diskusjonen om større strukturelle endringer tvinger seg ikke lenger fram. Den er her.
Kristiansen har med de ordene kastet hansken som politikerne nå har plukket opp. De neste månedene vil vise om de er seg ansvaret bevisst på en konstruktiv og saklig måte.
Smertefullt
Det eneste vi veit er at det blir smertefullt og ubehagelig å stå i dette.
Og det er de nødt til å gjøre.
Det dreier seg om Ullensaker og ikke stemmer ved kommende valg.
De må de i hvert fall være enige om.
Det og erkjennelsen av at det er alvor.