Abonnenter
Ferdig med massiv husmannsjobb
Ivar Sannerud er ferdig med andre og siste bind om husmannsplasser i Ullensaker. Den nye boka tar for seg mye tidlig Jessheim-historie, og tålmodighetsprøven av en jobb krones med bokslipp nå i oktober.
Kartlegging og dokumentasjon av Ullensakers 684 husmannsplasser – Ullensaker hadde mange i norsk målestokk – har tatt mye av Ivar Sannerud sin tid helt siden han begynte i det små i 2010.
Altoppslukende
– Den gangen var jeg i full jobb, så det ble litt til og fra fram til jeg ble pensjonist. Men de siste årene har det vært ganske så altoppslukende, sier den tidligere bygningsingeniøren og bygningssjefen i Ullensaker kommune.
Han visste ikke helt hva han gikk til med dokumentasjonsarbeidet, og han lurte av og til på om han hadde tatt seg vann over hodet. Men erfaringen som plansjef med hang til detaljer samt interessen for husmannshistorien i Ullensaker var bensin som gjorde at han holdt distansen helt inn.
Les om første bind her:
25 år
I kjølvannet av vedtaket om Gardermoen som hovedflyplass ble det i 1999 satt i gang et arbeid med kulturminnevernplan, initiert av blant annet daværende plansjef May Balkøy.
– Den planen hadde historien bak flere av kulturminnene med seg i teksten, noe som var veldig nyttig og inspirerende inn i min jobb med bøkene om husmannsplasser, sier Sannerud, som tror at tålmodighet og interesse for detaljer – i tillegg til å kunne navigere i kartverk og matrikler – har gjort at han har holdt ut hele veien.
– Det har vært mye jobb, sier han, og han retter en stor takk til blant annet Ullensaker kommune og Aurskog sparebank for støtte til prosjektet.
Jessheim-historie
Det er så å si umulig å yte den nye boka til Ivar Sannerud rettferdighet i løpet av denne teksten, men la det være klart og tydelig at dette delikate oppslagsverket av en bok bærer i seg mye Jessheim-historie, både om husmannsplasser som nå er borte, men også som et slags kart over hvordan Jessheim har utviklet seg ut fra gården Gjestad.
DRØYT 60 ÅR SIDEN: Det er drøyt 60 år siden dette flyfotoet ble tatt over Nordbytjernet. I bildet ser vi den gamle husmannsplassen Tjernstua. Plassen var en av 764 registrerte husmannsplasser i Ullensaker. Foto: Skjermdump sakspapirer Ullensaker kommune/Widerøe
– Mange navn vi kjenner igjen i dag på flere av husmannsplassene?
– Ja, og det er noe av det som er interessant synes jeg. Det er også en årsak til at jeg bruker bildet av plassen Tjernstua på forsiden av boka, sier Sannerud.
HUSMANNSGRUNN: Låven til husmannsplassen Tjernstua lå omtrent der statuen på toppen av Nordbytjernet er plassert i dag, sier Ivar Sannerud, som har nøyaktige koordinater å vise til.
Tjernstua lå like ved volleyballbanen ved Nordbytjernet, og arvingene etter Ole Kristian Granaas solgte den til Ullensaker kommune i 1960. Det er etter denne husmannsplassen at haugen ved tjernet har fått det formelle navnet Tjernhaugen.
Les om Tjernhaugen her:
Oppslagsverk
Ordet oppslagsverk er nok mest treffende for både bind en og to av Sanneruds bøker om husmannsplasser, for dette er bøker man kan hygge seg med igjen og igjen.
– Risikerer å lære noe om både Jessheim og stedsnavn?
– Jeg har tatt med litt eldre Jessheim-historie inn i denne boka, for alt henger på en måte sammen med alt, sier Sannerud, som nevner at en likhet mellom Kløfta og Jessheim er at Kløfta har sitt utspring fra adskilte tomter fra prestegården mens Jessheim sentrum har sitt utspring fra gården Gjestad.
– Var det trange kår på husmannsplassene?
– Husmannsplassene var på rundt 40 kvadratmeter, og det var ofte mange unger. Så trangt om plassen må det ha vært til tider. Og det var nok både et hardt og nøysomt arbeisliv. Husmennene bodde på grunnen til bonden, og de betalte for seg enten ved å jobbe for bonden eller betale penger, sier Sannerud.
SOLID JOBB: Ivar Sannerud kan fortelle at husmannsplassen Måsatopp lå plassert i Jessheim sentrum, nærmere bestemt ett eller annet sted innenfor dagens Jessheim Storsenter. Mange husmannsplasser ble selveide plasser etter at jernbanen trengte grunn, sier Sannerud.
Bokslipp
10. oktober er det lansering av den nye boka til Sannerud, og det vil etter hvert bli salgsstand inne på Jessheim Storsenter.
Det er grunn til å tro at boka kan ha interesse ut over dem som har en hang til å lese om husmannsplassene og kun det. Mye eldre Jessheim-historie – ikke minst navn på steder lokalt – er å finne i navnet fra husmannsplassene.
Og boka inneholder også kart som viser hvor de forskjellige husmannsplassene lå – og ligger. Noen plasser eksisterer fremdeles. En av dem ligger faktisk midt i sentrum – i Bekkebakken.
SPOR: Det finnes mange spor etter husmannsplasser i Jessheim sentrum og omegn. Blant annet denne eindommen er en gammel husmannsplass.
– Stolt av det du har fått til, Ivar?
– Jeg må innrømme at jeg er litt stolt, sier den tålmodige pensjonisten som har gravd i arkiver og fått både tips og bilder fra folk som har tilhørighet og aner til forskjellige husmannsplasser i Ullensaker.
Bokslipp blir som nevnt 10. oktober. Stedet er Folkvang Algarheim. Tidspunktet er 18.00.