Byutvikling
Planlegger framtidens kulturhus
Ullensaker kulturhus sin kapasitet er sprengt. Nå planlegges det for framtidens oppgraderte kulturtilbud
De politiske hovedutvalgene får i disse dager en politisk sak der behovene i framtidens kulturhus er kartlagt. Nå er håpet at det vedtas å utrede disse behovene videre for å stå best mulig rustet når framtidens kulturtilbud skal betjene dobbelt så mange innbyggere som i dag.
For ett år siden ble det vedtatt å sette av 1,5 millioner kroner til et såkalt mulighetsstudie for rådhuset og kulturhuset – for å se hvilke funksjoner som skal være bygningsmassen som står der i dag.
Det er foreløpig ikke antydet hvor mye et oppgradert kulturhus vil koste, men i årene som kommer er det de tre neste årene planlagt å sette av 110 millioner til oppgradering av rådhusplassen – og det er naturlig å se oppgraderingen av kulturhuset i sammenheng med den kommende festplassen.
Ser på hele huset
NYTT INNHOLD: Framtidens kulturhus kommer til å inneholde mer kultur og flere saler.
Nav flytter som kjent ut av rådhuset i september 2019, og tiden er da inne for å se på bygningsmassens potensial; i forbindelse med funksjonene i rådhuset, så er det naturlig å se på kulturhuset, bibliotek, kantine og foajeen samt servicetorget og kulturskolen sine kår og behov.
Dette er essensen i det man har funnet ut – og det understrekes at det er behov og ikke løsninger som er kartlagt. Løsninger og muligheter kommer i utredningsfasen, hvis det blir vedtatt å gå den veien.
Trenger dette
I rapporten heter det:
- Kulturhusene som er etablert det siste 10-året i Norge er i all hovedsak arena for oppsettinger og konserter. Det har vært en debatt rundt tilgjengelighet for allmenheten i fasiliteter som legger beslag på flere hundretalls millioner.
- I kartleggingsarbeidet for Ullensaker kulturhus har det fremkommet tydelig behov for å etablere arenaer som tilrettelegges for innbyggere i alle aldersgrupper og flere tilbud basert på gratisprinsippet.
- Fasilitetene som er listet opp nedenfor er basert på stor grad av sambruk. I tillegg er det viktig at kapasiteten til de ulike fasilitetene er avstemt med hverandre og øvrig tilbud i Jessheim.
Bibliotek og servering
- Serveringssted – kafé, restaurant
- Bibliotek – videreføre dagens modell, men mer åpent. Vurder relokalisering:
- Teknologisk rom/ studio – 1 stk.
- Spillsone – ca. 30 kvadratmeter
- Studieplasser/ leseplasser – 45 i tallettk.
- Formidlingskrok – 30 plasser
- Det levende rommet – virtuell arena
Kunstens kår
I KULTURHUSET?: Blir framtidens kunstutstillinger vist fram i kulturhuset?
- Utstillingsareal – på sikt flytte utstillingen til kulturhuset
Her kommer Arbeiderpartiet til å fremme forslag om at det blir satt av plass til to gallerier, og at dagens utstillingslokale fases ut.
Konserter og oppsettinger
- Liten sal – (150-200 sitteplasser i teleskopamfi)
- Teatersal – Kong Rakne (453 sitteplasser – mulig utvidelse til 580)
- Stor sal med totalkapasitet på 1.200 personer (800 ståplasser + 400 i balkong). Flatt gulv med fleksible løsninger der amfi kan dras ut og inn etter behov er viktig.
- Black box
- Fleksisal/ dansesal/ livssynsnøytralt rom
- Aktivitetsrom – ca. 80m2 + 40m2, tilrettelagt for ungdom, eldre, natteravner, greenroom, kulturskolelærere og så videre.
- 12 øvingsrom – spesielt tilrettelagt for kulturskolen, men mulighet for sambruk
- 5 bandrom – spesielt tilrettelagt for kulturskolen, men mulighet for sambruk
- Slagverksrom – spesielt tilrettelagt for kulturskolen, men mulighet for sambruk
- Dansesal/ fleksisal/ livssynsnøytralt rom – ca. 150 kvadratmeter
Kino
Kinosaler er foreløbig ikke avklart om skal være i kulturhuset eller om det skal gis konsesjon til privat aktør. Det forutsettes at tilbud tilsvarende privat aktør (Harald Kværner Eiendom AS) ønsker å søke konsesjon på, er en del av tilbudet i Jessheim. Det vil si at kommunen tilbyr kinosaler og kiosk tilsvarende dersom konsesjon ikke gis. Dette blir tema i 2019
Kulturskolen
Kartleggingsarbeidet har vist at kulturskolens undervisningsrom bør ligge i kulturhuset, selv om en god del av kulturskolens undervisningstilbud gjennomføres ute på skolene. Lokalisering og gode fasiliteter i kulturhuset vil gi mulighet for et solid fagmiljø, noe som bidrar til en kompetent og robust kulturskole.
FESTPLASS: Kulturhuset og endringer må sees i sammenheng med ambisjonen om at rådhusplassen skal bli bilfri festplass til 10-årsjubileet for byen i 2022. Her fra 17. mai 2018.
Fakta Ullensaker kulturhus
- Åpnet i 1999 i daværende kulturminister Anne Enger Lahnstein
- LPO Arkitekter vant arkitektkonkurransen. De har tegnet blant annet Astrup Fearnley-museet og Oslo Spektrum samt flere oppdrag for Jessheim storsenter
- Kulturhuset kostet 70 millioner kroner – staten spyttet inn 5 millioner og kommunen selv bladde opp 65 millioner kroner
- De siste årene har kapasiteten vært sprengt, og framtidens kulturhus og rådhus skal utredes videre i 2019