Skole
Bevissthetsturné på skolene
Det forebyggende apparatet i Ullensaker kommune er de neste tre uker på farten rundt om på barneskolene. Nyttig og lærerikt, er dommen fra elevene på 5. trinn.
Dette bevissthetsprosjektet er unikt undervisningsopplegg for Ullensaker, og hele det forebyggende appratet er involvert for å synliggjøre muligheter barn og unge har når det kommer til å ta kontakt med voksne ved behov. Mandag var utekontakten og barnevernet på besøk hos 5. trinn ved Jessheim skole og ressurssenter.
Utekontaktene snakket om mobbing, sosiale medier og nettvett, og representanter fra barnevernet informerte om jobben de gjør, hvordan barnevernet kan til støtte for elever og det faktum at det er viktig å ha enn å snakke med hvis man har det vanskelig.
Rundt på alle skoler
– Det er viktig å ta opp disse tingene, og vi føler at det har vært nyttig å få informasjon om hvem man kan henvende seg til av voksne, sier trekløveret Jessheimpuls møter etter endt dyst i klasserommet.
Jacob Weider, Casper Gulbrandsen og Hennie Aspnes er alle elever på 5. trinn ved Jessheim skole og ressurssenter, og de føler at det var spesielt nyttig å være gjennom oppgaver der man skulle skrive og si noe fint om hverandre.
– 10 prosent på en skole blir mobbet, sier elevene.
– Og en del mobbing – som blikking – er i det skjulte. Det kan være vanskelig å oppdage for andre.
Og det er nettopp det forebyggende aspektet som er grunnen til at skolene, politiet, forebyggende avdeling for barn og unge, barnevernet og andre er i gang med dette prosjektet på 5. trinn og 8. trinn i hele kommunen.
Forebyggende instanser har tidligere vært innom skoler, men nå har vi satt det i system i form av et tverrfaglig undervisningsopplegg på skolen, sier Lieneke de Laat, SLT-koordinator i Ullensaker kommune og et slags nav – eller bindeledd – for alle instansene som jobber med forebyggende arbeid i Ullensaker.
“Du er viktig”
– “Du er viktig” er et godt og beskrivende slagord for dette prosjektet, for det er veldig mange unge som sliter med dårlig selvtillit, dårlig selvbilde og ensomhet, sier SLT-koordinator Lieneke.
Hun er stolt av studieopplegget som LOS-veileder Sunna Ingvarsdottir har laget til bruk på skolene. Undervisningsopplegget tar nettopp opp i seg dette med selvtillit og selvbilde blant unge.
Og – for den som lurer – en LOS-veileder jobber med elever som av forskjellige årsaker lider av skolevegring eller står i fare for ikke å stå skoleløpet ut.
Forebyggende arbeid blant barn og unge har stått sterkt i Ullensaker de siste 20 årene.
Mange tjenester som ikke er lovpålagte har blitt prioritert av politikerne, og det er et finmasket nett som bedriver forebyggende arbeid, og rådmannens budsjett i fjor var rettet direkte mot barn og unges levekår.
De elevene Jessheimpuls snakket med på 5. trinn var alle entusiastiske og ønsket opplegget velkommen. Og at det så ut til å fenge i klasserommet er det ingen tvil om.
Opplegget kjøres som nevnt på 5. trinn på alle barneskolene i Ullensaker de neste to til tre ukene.
LES: Forebyggende offensiv på ungdomsskolene