Abonnenter
Ambisiøst startskudd for den nye kulturtiden
Ullensaker kulturskole slipper nå løs storsatsingen «West Side Story» etter to ekstremt utfordrende år. Dette er også startskuddet for ambisjonen om å nå 2.000 utøvende elever i kulturskolen i årene som kommer.
Tross vanskelige år – og trange kår for fysiske møter og øvelser – så har den ambisiøse gjengen i Ullensaker kulturskole likevel gått løs på det som må sies å være en krevende øvelse, nemlig klassikeren «West Side Story» – som med sitt fokus på demokrati, polarisering og identitet er minst like aktuell i dag som da den så dagens lys for 65 år siden, altså i 1957.
Fartsfylt
40 ungdommer i alderen 13 til 19 år skal gi liv til historien som basert på Shakespeares «Romeo og Julie», men som lagt til en moderne storbyramme i New York. Etniske skiller er ett av de grunnleggende temaer vi får servert, og det går for seg allerede i forestillingens første scene.
Noen av de involverte skuespillerne har mye erfaring, andre er helt ferske i teaterlaget – men de går til oppgaven med alt de har av ungdommelig entusiasme og pågangsmot. Og bak scenen – i et siderom – sitter et 13 personer stort band som ser det som skjer på scenen via en stor skjerm.
Jessheimpuls fikk audiens under den første prøven på scenen i Kong Rakne, og det dirret i luften av uforløst spilleglede i forkant av prøvene.
Det vi kan meddele – ut fra denne prøven – er at det åpenbart har vært jobbet godt gjennom nedstengte tider. Og vi krysser fingrene for at det blir tre forestillinger som er godt fylt opp gjennom helgen.
Premieren har passert 300 solgte billetter, men det er fortsatt god plass i salen til søndagens to forestillinger.
Skulle vi driste oss til en oppfordring om at det kulturinteresserte folket i Jessheim by og Ullensaker tar seg tid til å ta turen i løpet av helgen, så vet vi i hvert fall at det er en gjeng skuespillere og musikere i kulturskolen som blir fra seg av lykke.
Billetter finner du ved å TRYKKE HER
God timing
Timingen for å framføre denne musikalen er også god, for i disse dager får politikerne våre kulturskoleplanen på sitt bord.
Denne planen sier noe om hvordan Ullensaker kulturskole skal videreutvikles i tråd med de nasjonale målsettinger – altså at 30 prosent barn og unge i Ullensaker skal ha et tilbud om plass på kulturskolen.
OFFENSIV: Kulturskolerektoren Live Rosenvinge og hennes folk er offensive – og tydelige – på hva som må til for at kulturskolen skal kunne ha plass til mer enn dobbelt så mange elever her i Ullensaker. Dette i henhold til nasjonal målsetting.
«Å nå 30 prisen av barn og unge, samt å være et ressurssenter for kulturliv innebærer en opptrapping fra dagens antall elevplasser på 800 til .2000 i forhold til befolkningstallet pr 2022.»
Det er ingen liten ambisjon, for de siste 10 årene har det ikke vært vekst i kulturskolens elevtall.Dette på tross av dobling av innbyggertall fra 20.000 til 40.000 personer.
«Kulturskolen ligger dermed markant bak utviklingen i samfunnet i Ullensaker…»
Svært lavt
Barn og unges deltakelse i organisert fritidsaktivitet generelt i Ullensaker ligger svært lavt sammenliknet med landet forøvrig (Ungdata 2019).
Dette er på kryss av idrett og kulturaktivitet.
Det har vært en styrking av idrettsfeltet over tid, mens kulturskolen har hatt en relativ tilbakegang (Telemarksforskning, Norsk Kulturindeks 2019).
Barn og unge har et variert behov for aktiviteter.
En styrking av kulturskolen og kulturtilbudet i kommunen antas derfor å ville ha en stor effekt på generell deltakelse i fritidsaktivitet.
Det er et stort potensial for utvikling av avdelingen i tråd med behov som ikke er møtt de siste 10 årene.
Fem utfordringer
Fem utfordringer for videre vekst er identifisert i kulturskoleplanen:
1. Lokaler
2. Synlighet
3. Utnyttelse av kulturskolens samfunnsoppdrag 4. Kvalitetsutvikling
5. Innhold
Men aller først handler det om å komme seg stilsikkert gjennom helgens tre forestillinger, noe vi tror skal gå som en drøm.