Kontakt oss

Byhistorie

Arbeidsmaskiner med 10-årsjubileum

Avatar

Publisert

den

Christian Walan var ikke gamle karen da han kjørte hjullaster i grustaket til morfaren sin. I år er Walan Maskin 10 år og i fint driv inn i framtiden.

Livet er ofte fullt av tilfeldigheter når man ser seg tilbake, og i Christian Walan sitt tilfelle var det et lite beger munngodt på Hydranten som sendte ham ut på ny karrierevei.

– Roy Lund og jeg hadde gitt oss med restaurantdrift i Jessheim sentrum, jeg hadde gitt meg som bakkemannskap i Braathens og familien hadde solgt 230 mål av grustaket, sier Walan til Jessheimpuls.

Den da nesten 40 år gamle Christian Walan hadde med andre ord tid til overs og cash tilgjengelig da han kom i snakk med Olav Øynebråten på nevnte Hydranten i Storgata på Jessheim.

Kjøpte bil på Hydranten

VOKSER: Det begynte med en lastebil. I dag har Walan Maskin 50 ansatte og er i fortsatt vekst etter 10 år i anleggsbransjen. Jeg elsker å jobbe, sier Christian Walan.

– Olav skulle selge en lastebil, og jeg sa at den kunne jeg kjøpe av ham. Men jeg hadde egentlig glemt hele greia da han ringte meg opp dagen etter for å høre hvor bilen skulle leveres, sier Christian.

– Og da var jeg i gang i denne bransjen, sier Walan, som etter planen skulle kjøre for Øynebråten en gang i uka. Det ble raskt til at det ble kjøring hver dag.

Og «denne bransjen» er grunnarbeid for alle typer bygg (mest lagerbygg), vann- og avløpsarbeid, masseforflytning og noe brøytearbeid.

En mann og en lastebil ble etter hvert til en mann til – Tore Engebretsen – og hans gravemaskin. Og dermed var Walan Maskin i gang for seg sjøl.

Liker seg i felten

– Og du kjører sjøl?

– Ja, jeg liker meg veldig godt i maskinen, og folk spør meg egentlig om jeg noen gang går i annet enn arbeidsklær. Svaret er nei, for jeg går stort sett i arbeidsklær.

Og nå – 10 år seinere – har Walan Maskin 50 ansatte, 10 lastebiler og 30 gravemaskiner.

– Vi opererer fra Sande til Lillehammer, og vi holder på mye i området Stor-Oslo, sier Walan.

– Og dette skal du drive med i mange år til?

– Ja, jeg har ansvar for ansatte, og så liker jeg å jobbe. Jeg fikk min første jobb da jeg var 16 år, hvis du da ser bort fra at jeg var med i grustaket da jeg var guttunge. Jeg har alltid likt maskiner, så jeg kommer til å holde på.

Roy er med

KNOLL OG TOTT: Roy Lund og Christian Walan har hengt sammen som kompiser og kolleger i mange år. De overtok Observatoriet og Gartneriet i 1997. Verden har vært en dans på bobler og fylt av mange timer jobb.

Christian Walan og Roy Lund har vært kompiser, kompanjonger og kolleger siden 1997. Da overtok de restaurantdriften av lokalt legendariske Gartneriet og Observatoriet i forretningsbygget som familien bygget i 1988. Det var finanskrise på den tiden, så det var vanskelig å leie ut lokalene. Det endte med at Christians mor Lise og onkelen startet kafé og nattklubb i lokalene.

– Gartneriet og Observatoriet (som ble til Taket da Christian og Roy overtok i 1997, red.anm.) kostet 32 millioner kroner å bygge, sier Walan.

Gartneriet holdt til der Friday’s hadde restaurant fram til i vår, og det er der det nye konseptet Munnfull etter planen skal åpne dørene før jul.

https://jessheimpuls.no/jp/2020/09/28/jessheim-forst-i-norge-med-nytt-restaurantkonsept/

Roy jobbet som bartender i årene 1994 til 1997, fram til de to parhestene overtok driften av det som i mange år var et utelivs-eventyr vi nesten ikke har sett maken til siden.

– De to første årene var det fullt på Gartneriet sju dager i uka, sier Christian.

Slit og moro

UNG GRÜNDER: Christian Walan kjørte hjullaster da han gikk på barneskolen. Det har vært et liv med mye jobbing. En gang gikk han i dress. I dag går han mest i arbeidsklær.

– Mye jobb og slit?

– Ja, vi har tørket opp en god del oppkast og erstattet noen ødelagte toaletter opp gjennom årene, og vi tok et tak i oppvasken når det måtte til også. Men det var veldig mye moro, og økonomisk gikk det bra helt til vi ga oss i 2010, sier Roy, som drev Dolly Dimples fram til 2017. Da fornyet han ikke kontrakten, og det var da Christian igjen huket tak i sin gode venn og ansatte ham i Walan Maskin.

– Hva er det som gjør at dere jobber så godt sammen?

– Vi er forskjellige, kommer det kontant fra Walan.

– Jeg er egentlig den som holder orden i de bakre rekker mens Christian er ute i felten og tar seg av driften, sier Roy.

Det er derfor vi stort sett ser Walan i arbeidsklær; han jobber veldig mye og er ikke veldig ofte å se i kontorlokalene, som er barndomshjemmet til Walan.

UTELIVETS MANN: Han begynte som bartender i 1993, og han ga seg i restaurantbransjen i 2017. Roy Lund er på mange måter utelivets ansikt utad på Jessheim, sammen med Christian Walan.

Liker seg ute

– Det kan gå ei uke uten at jeg ser Christian, sier Roy med et flir.

– Jeg liker meg best ute, sier Walan, som erkjenner at det kan bli mange timer med jobbing i løpet av ei uke.

– Som i utelivsbransjen?

– Det var mer en livsstil, men dette er også en livsstil for meg. Jeg er ute og måker snø også, og jeg er nok litt petimeter og en fyr som liker å holde i trådene der ute. Men vi har rykte på oss for å levere, og det er veldig viktig å gjøre en god jobb – samt levere oppdraget i tide. Der er vi gode.

– Men vi er ikke så store at vi ikke kan yte personlig service. Akkurat det er viktig for meg, å holde kontakt med kundene våre.

– Jeg skal drive med dette resten av livet. Det er for seint å snu nå, smiler Walan.

LEGENDESTATUS: Gartneriet og Observatoriet(og Taket)  har legendestatus for innfødte på Jessheim. Underhuset og Garasjen er også navn som bringer tårer til middelaldrende jessheimingers øyne. 

Variert CV

Apropos jobbing, så er Christian Walan gammel discjockey med sitt mobile diskotek.

– Vi spilte mye på velet på Kløfta, og så hadde vi en periode to mobile anlegg som vi var rundt på veien med. Tom Sund var blant annet en del av det opplegget.

– Drevet med mye rart?

– Jeg har egentlig det. Jeg jobbet jo i mange år som sommerfugl hos Braathens i tillegg til at vi drev restauranthuset Taket.

– Sommerfugl?

– Sommermannskap i innsjekkingen på Gardermoen. Der var jeg i mange år.

– Uniformert fortid, altså?

– Jeg tjenestegjorde også halvannet år i Libanon.

Byhistorie

Christian Walan og Roy Lund har satt spor etter seg i utelivsbransjen på Jessheim gjennom mange år og flere forskjellige utesteder.

– Det var en skikkelig fin tid, og det var en periode der var kø for å komme inn på samtlige utesteder på Jessheim.

– Ser vi den tiden igjen?

– Akkurat det er jeg usikker på om vi får oppleve, men vi vet jo aldri, sier Roy.

– Frekventerer dere utelivet nå, som voksne menn?

– Ikke så veldig ofte, må jeg innrømme. Og med Christian er det stort sett jobbing, sier Roy.

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.