Connect with us

Folk

Avduket ett av Ullensakers høyeste punkter

Avatar

Published

on

200 dugnadstimer og en blanding av polsk riksdag og godt humør har ligger bak den offisielle åpningen av ett av Ullensakers høyeste punkt, drøyt 270 meter over havet.

Det er stå på-vilje i landets nest minste statsallmenning, og leder av Ullensaker fjellstyre, kommandant Ole Gunnar Willersrud, kunne med myndig røst berette at det ikke har vært få dugnadstimer de med spisskompetanse i styret har lagt ned for å få det fire meter høye tårnet ferdig til å bestige.

Ullensakers høyeste punkt finner vi på Hasleråsen, på grensen mellom Eidsvoll og Ullensaker. Det høyeste punktet på Ullensaker-siden ligger 313 meter over havet.

– Det finnes punkter som er høyere enn Utsikten, men jeg tror ikke det er noen steder i Ullensaker man har så god utsikt og ser så langt, sa Ole Gunnar Willersrud etter at ordfører spurte om dette er det høyeste punktet i kommunen.

Dugnad

– Dessuten er Ullensaker fjellstyre den eneste statlige allmenningen som har gratis vaktmester, sa Willersrud med et nikk til Svein Olsen. Han brøyter vei, får på plass ved og er ellers en iherdig patriot der oppe på høyden.

VAKTMESTER: Svein Olsen bruker mye tid på å holde gapahuk og området for øvrig i presentabel stand. Han er nærmest for Utsiktens vaktmester å regne. Her i passiar med ordfører Tom.

Eirik Ballestad er politisk valgt inn i viltnemnda og fjellstyret, og med arkiktekt- og håndverkerbakgrunn, så har han og Erik Fjeldheim vært hjernene bak utformingen av tårnet som allerede er blitt et yndet utfartspunkt for folk som vil ut på tur, sa Willersrud, som kunne legge til at materialer er fraktet det siste stykket opp fra veien med elgtrekker.

Eiffeltårnet

– De første ideen til tårn kunne mine noe om Eiffeltårnet, men vi fikk kokt det hele ned til noe som ble til et overkommelig tårn å sette opp, sa Eirik Ballestad.

– Og det er utrolig morsomt at vi nå står her og avduker et tårn jeg første gang hørte om for tre år siden, og det er takket være et utrettelig engasjementet Ole Gunnar Willersrud og Svein Olsen at vi har fått det opp, sier Ballestad, som også ga ros til Erik Fjeldheim.

– Uten hans håndverkerkompetanse kunne dette blitt vanskeligere enn det ble.

PÅ PALLEN: Denne snorklippingen er på pallen av alle snorklipp jeg har foretatt så langt som ordfører, sier Tom Staahle.

Polsk riksdag

– Tårnet er kommet opp gjennom en salig blanding av polsk riksdag og godt humør, smilte Ballestad.

– Dessuten har dette prosjektet gitt meg fornyet tro på dugnadsånd, avsluttet arkitekten.

Ordfører Tom Staahle skar over snoren da tårnet ble offisielt åpnet, og han uttrykte begeistring for engasjementet til gjengen som har jobbet fram tårnet nærmest i det stille.

– Jeg har sett ett og annet bilde å sosiale medier, men ellers har dette nærmest gått under radaren helt fram til i dag, sa Staahle, som skar snor med en ganske barsk villmarkskniv.

SLIK: Her har du Ullensakers høyeste punkt i all sin prakt. 

270 meter

– Og dette er det høyeste punktet i Ullensaker, spurten ordfører?

– Ja, vi står på 266 meter, og tårnet er fire meter høyt, sa Willersrud.

De aller første opp trappene etter snorkutt var fetterne Jonas Randby Kathan og Jon Randby Rojac.

– Virkelig fint her oppe sa de to tårnklatrerne begeistret.

FØRST OPP: Fetterne Jon og Jonas var de første opp i tårnet etter snorklipp.

Mye folk

– Mange som bruker området?

– Det er mye aktivitet, og det er mange som har vært innom under arbeidet med tårnet, sier firkløveret som har stått for brorparten av de 200 dugnadstimene.

– Nå har vi gapahuk, tårn og vi har den gamle peilestasjonen i området. Folk bør ta seg en tur opp hit hvis de ikke har vært her, er oppfordringen fra fjellstyret.

– Og hvordan kommer man seg hit?

– Ta skyttervegen innover og følg skiltene. Skyttervegen går inn like ved jernbanen ved Hauerseter leir, sier kommandant Willersrud bestemt.

Det er med andre ord bare å sette i marsj.

HISTORIE: Det er også lokal histore i Hovifjellet. Kanskje det neste prosjektet blir å lokalisere og bygge opp igjen den gamle peilestasjonen?

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.