Abonnenter
Mulige kjøpere vært i kontakt
Det er gjennomført flere visninger, og både lokale aktører og interessenter utenbygds fra har henvendt seg om mulig kjøp av Sundbytunet.
Det sier Kjersti Romsaas Sundby som i august la ut livsverket sitt for salg.
Det blant stadig flere høyhus og boligprosjekter ligger Romsaasparken og Sundbytunet som et grønt smykke og oase midt i byen.
Viktig for byen
Dette området blir bare viktigere og viktigere etter hvert som byen Jessheim bygges, men i samråd med familien har Kjersti Romsaas Sundby tatt en avgjørelse om at Sundbytunet skal få utvikles videre av andre enn henne.
– Det har vært avholdt flere visninger, men det er ingenting konkret å melde, annet enn at det er lokale og folke utenfra som har vist interesse, sier Kjersti til Jesshiempuls.
65 millioner kroner
Eiendommen i august lagt ut for salg for 65 millioner kroner, og eiendommen er på mange måter et bilde på hvordan Kjersti Romsaas Sundby tenker rundt utvikling av Jessheim og gården som har vært i familien hennes i sju generasjoner.
Kjersti Romsaas Sundby har realisert visjonen og drømmene hun har jobbet hardt for helt siden tidlig på 1990-tallet. Nå selger hun Sundbytunet til en kjøper som er innstilt på å ta stedet videre.
Tro mot historien
– Jeg ønsket å være tro mot generasjonene før meg, og derfor utviklet jeg Sundbytunet på den måten jeg har gjort, sier hun. Derfor står låven der modernisert og rak i Jessheim sentrum, og derfor er det park og lekeplass og mye luft i parken som kommer til å bli viktigere og viktigere for Jessheim som sted i årene som kommer.
Og i en tid der politikere, byråkrater og faglærte byutviklere snakker mye og varmt om møteplasser, grønne lunger og parker i bybildet, så bestemte bondedatter Kjersti seg tidlig for at det skulle være luftig og mye grønt i det som skulle utvikles på hennes eiendom etter at flyplassvedtaket kom i 1992.
– Jeg bestemte meg for å ha hånden på rattet i utviklingen av eiendommene våre i Jessheim sentrum veldig tidlig, sier Kjersti til Jessheimpuls.
EN GRØNN DIAMANT: Sundbytunet og Romsaasparken er en viktigere og viktigere del av byens sentrum, ikke minst når det bygges rundt om på alle kanter. Foto: privat
Tok styring sjøl
Alternativet var at eiendommen ble ekspropriert og – trolig – bygget ut på en helt annen måte enn den da 30 år gamle visjonæren så for seg i eget hode. Og de verdiene – grønt og luftig – er kvaliteter hun allerede da var overbevist om at kom til å bli viktige for et sted med så stor vekst som Jessheim ville få.
– Er du overrasket over den veksten vi har opplevd?
– Nei, det er bare å se på historien til stedene rundt for eksempel flyplassene Kastrup og Arlanda, så kunne vi se hvordan det ville bli her hos oss, sier Kjersti.
Visjonen
Når man driver gård så er det essensielt å overlate den i litt bedre stand til neste generasjon. Sånn har det vært med familiegården til Romsaas Sundby i sju generasjoner, og dette har hele tiden ligget langt framme i hennes egen bevissthet.
Men en gård som kom til å ligge midt i en by måtte drives på en annen måte enn tradisjonelt jordbruk, ikke minst på grunn av statlige og lokale føringer om fortetting i sentrumsnære strøk.
Les mer om eiendommens historie her:
– Jeg har alltid vært opptatt av å ta vare på og synliggjøre det som er gjort av andre som gikk foran oss, og det er også mye av grunnen til at jeg ville utvikle Sundbytunet til å bli det vi ser i dag. Gården er ivaretatt og jeg er litt stolt av hvordan vi har utviklet den videre, sier hun.
Og det er her hele essensen i beslutningen om å selge Sundbytunet – 9 mål tomt og 2.400 kvadratmeter bygningsmasse – til noen som kan utvikle stedet videre.
– Jeg føler at jeg har realisert den drømmen og visjonen jeg hadde for Sundbytunet, og det føles helt riktig å la andre overta stafettpinnen, sier hun.
Avgjørelsen er tatt sammen med resten av familien, også i tråd med samtaler hun hadde med foreldrene sine for mange år siden.
Har planer
– Men Kjersti Romsaas Sundby er vel ikke skapt for å sitte med hendene i fanget og tvinne tommeltotter?
– Absolutt ikke, og jeg har nok å gjøre framover jeg altså. Blant annet har vi planer for Sundbytunet Eiendom AS, og jeg har en ambisjon om å jobbe mindre enn 200 prosent stilling i framtiden, sier hun.
Hva selve salget av Sundbytunet angår, så er det viktigere å selge til rett kjøper enn å selge raskt. Og hun håper at den som kjøper ser verdien av bryggeriet og at den som overtar har interesse for kultur og historie. For det er et sted med mye historie som blir lagt ut offentlig nå i august.
Romsaas Sundby sier i intervjuet med EUB at hun håper det er lokale krefter som ønsker å kjøpe, uten at hun har konkrete navn på blokka.
Ivaretatt
Romsaas Sundby sier til Jessheimpuls at det er viktig å understreke at leietakerne på Sundbytunet er ivaretatt. Alle leieforhold blir med videre når ny eier overtar Sundbytunet, og dette har vært veldig viktig for henne.
– Hvor lenge har du syslet med tanken om å selge?
– Jeg har knadd og funnet ut av dette i eget hode de siste to årene, og jeg er trygg på at dette er den riktige beslutningen – ikke minst fordi det er solid drift her, eiendommen er gjeldfri og det er ingenting som må rustes opp. Jeg overlater et sted i god stand til den som overtar, og jeg som sagt veldig fornøyd med å ha realisert de ideene jeg hadde for eiendommen da det ble bestemt at hovedflyplassen skulle bygges på Gardermoen.
– Og følelsene til stedet?
– Det vil alltid være sterke følelser knyttet til Sundbytunet, men det er også mye av grunnen til at jeg ønsker å overlate til andre å utvikle stedet videre. Jeg har realisert det jeg så for meg, og tiden er inne for andre til å utvikle dette videre.