Kontakt oss

Byhistorie

Barry hedret med Rockheims ærespris

Avatar

Publisert

den

Barry Matheson har kjempet mot kreften de siste årene. Det hindret ham ikke fra å dra til Trondheim for å motta Rocheims ærespris nylig.

– Formen er stabil, sier Barry Matheson (76) der han sitter på terrassen sin hjemme i Manesjen på Jessheim og ser på æresprisen han nylig var i Trondheim og hentet. Programmet kan vi se på NRK1 fra 19.55 lørdag. Prisen mottok Barry for jobben han har gjort i og for norsk musikkbransje gjennom en mannsalder.

Formen er stabil

Vi snakker om en spennvidde i samarbeid som strekker seg fra Arne Bendiksen i 1963 til Ingebjørg Bratland for kun få år siden. Hans profesjonelle karriere som plateartist startet i 1958.

Barry Geddes and the Scarlet Pimpernels I 1958. Foto: Privat

Men det er som bakmann har har gjort karriere og hatt en unik posisjon i norsk musikkbransje. Barry fikk blant annet årets bransjepris under Spellmannprisen i 2009. Se klippet her.

Barry med spellemannprisen han mottok i 2009. Foto: Privat

Nå har Barry altså mottatt Rockheims ærespris,  som ifølge statuttene har «som formål å hedre personer som har hatt stor betydning for norsk populærmusikks utvikling og/eller utbredelse, hatt ekstraordinære karrierer eller på annen måte satt dype spor etter seg i populærmusikkens historie – uten å ha stått fremst på en scene, som musiker. Dette kan være gjennom roller som produsent, manager, tekniker, arrangør, formidler, kritiker, tekstforfatter, designer, fotograf, støttespiller eller annet.»

Andre gang æresprisen deles ut

Dette er andre gang æresprisen deles ut. Den første mottok radiomannen og musikkformidleren Harald Are Lund, som har jobbet med å fremme musikk siden 1960-tallet.

Ikke verdens peneste å se på, men Barry setter pris på hederen Rockheims ærespris bærer i seg av anerkjennelse.

Holder kreften i sjakk

Men tilbake til innledningen, der Barry sier at formen er stabil. Da snakker han om kreftsykdommen som rammet ham for halvannet år siden eller så. Han holder sykdommen i sjakk.

– Det er immunterapi hver tredje uke og CT med kontrast, sier Barry, som responderte godt på immunterapien.

Immunterapi hver tredje uke

– Kreften reduserte seg kraftig etter kun noen behandlinger, og det er jeg glad for, sier Matheson, som ikke er veldig interessert i å snakke sykdom.

– Du er en sta jævel?

– Kanskje det, sier Barry med et smil.

– Jeg har et pragmatisk forhold til dette. Jeg er i ganske så bra form nå, så da er det ingen vits i å sitte å snakke om at jeg kan bli sykere et stykke der framme. Jeg bruker tiden godt nå, sier han.

– Vi var faktisk og så Ingebjørg da hun opptrådte for utsolgt kulturhus her på Jessheim for en liten stund siden. Hun er dyktig, sier Barry med sin karakteristiske «utestemme».

Jobbet med «alle»

Vi skal ikke nevne perleraden av artister som Barry har jobbet med og for opp gjennom årene, men at Jessheims barskeste mann gjennom tidene har vært en av de aller tyngste kanonene i norsk musikkbransje vitner blant annet applausen han mottok da han ble hedret med Rockheims ærespris. Og la oss nevne noen navn likevel. Og da begynner vi med at Barry hentet selveste Otis Reading til Oslo i 1967. Den konserten ble filmet av NRK, og er i dag en soulskatt av de sjeldne.

Barry fra den tiden han jobbet 16-20 timer i døgnet og røykte opp mot 100 sigaretter om dagen. Han tar det roligere nå. Foto: Privat

Barry var den som sa ja til jazzlegenden Nora Brockstedt da hun som Prøysen-tolker (hun var kjent som det den gang) ønsket å spille inn jazzplate.

Eller, som vi sier på Jessheim, Bill Gates har hilst på Barry Matheson…

Han har forvaltet karrieren til Dance With A Stranger da de dukket opp og gjorde furore og fikk suksess, han har jobbet med Sissel Kyrkjebø og Espen Lind en hel haug andre artister, både norske og utenlandske. Og Barry har hilst på Bill Gates gjennom arbeidet i Rotary International.

Eller, som vi fra Jessheim sier: Bill Gates har hilst på Barry Matheson…

Barry i samtale med Bill Gates i USA for noen år siden. Foto: Privat

– Jeg tapte penger på den konserten med Otis Reading og de andre amerikanske artistene, men jeg tror jeg vant mye rutine og erfaring, sier Barry til Jessheimpuls.

Jeg tok meg aldri tid til å seg meg tilbake og reflektere

– Jeg har aldri sett meg tilbake eller reflektert over min posisjon eller status. Det har jeg ikke tatt meg tid til. Men hvis jeg skal sole meg litt i glansen her og nå, så varmet det veldig å motta den kraftige applausen i Trondheim. Det satte jeg veldig pris på, sier Barry, som i dag har sagt fra seg så å si alle artister og oppgaver. Det er kun Rolf Løvland han bistår ved behov. Det samarbeidet har pågått siden Løvlands internasjonale karriere skjøt fart med Secret Garden etter Melodi Grand Prix i 1997.

Har trappet ned betraktelig

De siste årene har Barry Matheson trappet ned. Han følger litt med, men er ikke veldig aktiv eller i «loopen» i bransjen i disse dager. Et liv i musikkens tjeneste får være innsats nok, selv om han sitter på kontoret og jobber når Jessheimpuls er innom ham.

De som innlemmes i Rockheim Hall Of Fame samtidig som Barry mottar æresprisen i beste sendetid i kveld, lørdag, er Stage Dolls, Kari Bremnes og Morten Abel. Alle artistene opptrer, og i tillegg skal artistene Claudia Scott, Ingebjørg Bratland, Bjarte Hjelmeland, Adam Douglas og Ida Jenshus opptre. Programleder er Jon Niklas Rønning.

Seremonien fra Rockheim Hall Of Fame sendes i kveld, lørdag, på NRK1 klokken 19.55.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.