Åpen for alle
Julekalender – luke #10
Borettslaget Linjebo er blitt et viktig historisk avtrykk i det som var forsvarskommunen Ullensaker. I dag er området en grønn oase midt i byen.
Dagens kalenderluke er et stopp ved et avtrykk fra 1962. Ett av landets best bevarte borettslag når det kommer til helhetlig uttrykk, ligger så å si midt i Jessheim sentrum.
Larsen-jordet
I august 1961 kjøpte Forsvarets borettslag tomten – det såkalte Larsen-jordet – av Ullensaker kommune. Entreprenørfirmaet Selvaagbygg ble satt på jobben. Til tross for søknad til fire forskjellige banker om lån, var det i begynnelsen problemer med finansieringen, og byggearbeidet holdt på å gå i stå. For å redde situasjonen gikk Selvaag med på å igangsette byggingen for egen regning.
Byggearbeidene ble påbegynt oktober 1961, og allerede sommeren 1962 var leilighetene – fordelt på 12 vertikaldelte firemannsboliger – innflytningsklare. I tillegg til boligene ble det oppført egen bygning for fellesvaskeri. Noen år senere ble det også bygget garasjeanlegg slik at alle andelseiere fikk én garasje hver. Til borettslaget hørte dessuten store, grønne fellesområder.
Navneskifte i 1988
Forsvaret ga stønadslån til etableringen av borettslaget, og i begynnelsen var andelseierne ansatte i Hæren og Luftforsvaret – derav navnet Forsvarets borettslag. Da lånet var nedbetalt opphørte forpliktelsene overfor Forsvaret, og borettslaget sto fritt til å oppta andelseiere som de selv ønsket, også fra det sivile samfunn.
Dette gjorde det aktuelt med navneforandring, og i 1988 ble navnet vedtatt omgjort til Linjebo borettslag.
BLÅTT SKILT: Det blå skiltet bærer i seg en slags lovnad om å stå imot utbyggere som vil kjøpe det sentrumsnære området.
Tung arkitekt
Jens Olav Walaas Selvaag (1912-2002) var sivilingeniør og bygningsentreprenør. I 1936 ble han ansatt i firmaet Ingeniør Fr. Ringnes Entreprenør, som senere skiftet navn til Ringnes & Selvaag. Selvaag stilte spørsmål ved datidens byggemåte og ønsket å forenkle byggemetodene. Dette var viktig ettersom 2. verdenskrig hadde medført en boligmangel på rundt 100 000 boliger.
Ringnes & Selvaag, som i 1957 skiftet navn til Selvaagbygg, bygde et stort antall rasjonelle og rimelige boliger i form av rekkehus og blokkbebyggelse, spesielt i Oslo.
Fra å være et relativ lite firma i 1945, var det etter få år en av landets største boligentreprenører.
Skulptur
Selvaag gjorde det tidlig til en tradisjon å sette opp skulpturer i boligprosjektene sine. Hans visjon var å bringe figurativ skulpturkunst ut av museene og inn i bomiljøene. Skulpturene skulle være kilder til glede, inspirasjon og eventuelt provokasjon, og en motvekt til hverdagen. Slik ble Selvaagbygg den største innkjøper av norsk skulptur ved siden av staten.
Til Forsvarets borettslag (Linjebo) ga han skulpturen Pille Tær. Bronsegutten er plassert i hagen til Rådhusveien 11, sammen med bautaen med blåskiltet.
SKULPTUR: Skulpturen «Pille tær» i bakgrunnen, sammen med det blå skiltet og bautaen i iddefjordgranitt fra Halden. Jan Olesen er stolt av borettslaget Linjebo.
Kulturmiljø
Til tross for enkelte endringer har Linjebo-husene høy autentisitet. Borettslaget, inkludert de store fellesarealene og det komplette, tidstypiske garasjeanlegget, fremstår som den beste representanten for denne typen boligbygging i kommunen. Linjebo er derfor vurdert å ha høy verdi i kommunens kulturminnevernplan.