Kontakt oss

Byhistorie

Bygutten Terje runder 70 med et smil

Avatar

Publisert

den

70-årsjubilant Terje Aanesrud trasket aleine rundt i Jessheims gater som 3-åring. Smilet hans satt garantert like løst i dag for den livsglade Jessheim-patrioten.

Det sitter mye Jessheim-historie i stolen foran Jessheimpuls sin utsendte skribent denne søndagskvelden. Terje Aanesrud har Jessheim i blodet og i slektstreet sitt, og han husker som en elefant.

For der vi andre ser bilder fra da Pussycats spilte på Folkets hus, den gang dyrene til Cirkus Arnardo gikk gjennom Storgata fra stasjonen til sirkusplassen eller da Veiberg kafé hadde de beste karbonadesmørbrødene som var å oppdrive – ja så var Terje Aanesrud til stede og sugde til seg inntrykk.

Terje husker at Jessheims tre bensinstasjoner satte opp turnus der de delte seg imellom hvem som skulle ha søndagsåpent.

LEGENDARISK: Terje Aanesrud med den lokalt legendariske RB-journalisten Jon Erling Thoresen. 

Arnardo

– Det var stas da Arnado og dyrene kom til Jessheim med tog. Vi meldte oss som frivillige med håp om å få billett til forestillingen senere på kvelden, men det fikk vi aldri, sier Terje, som en gang ble avbildet i Romerikes Blad av journalist Jon Erling Thoresen mens han leide en lama.

– Hva gjør du hvis lamaen spytter på deg, spurte journalisten.

– Jeg spytter tilbake, var svaret unge Aanesrud ga til avisen.

– Var Arnardo synlig i bybildet på Jessheim?

– Nei, egentlig ikke. Men jeg husker at han en gang parkerte Mercedesen sin utenfor posthuset på Jessheim. Han lot bilen gå på tomgang, og da så en ung Geir Amundsen sitt snitt til å «kidnappe» bilen, sier Terje etterfulgt av en latter.

Bilen ble kjørt til et grustak i Gjerdrum, og det ble forlangt løsepenger for den sjeldne doningen. Det er uvisst hvordan episoden endte til slutt.

ELEFANTER: Dette var et vanlig syn når Arnardo kom til Jessheim med sirkuset sitt. Parade i Storgata. Foto: Thor Martin Furuseth

Fikk ball av Barry

– Hva slags sted var Jessheim da du vokste opp?

– Det var trygt og godt, og som 3-åring kunne jeg valse opp i Storgata helt alene. Foreldrene mine jobbet for Furuseth på slakteriet i sentrum, så vi lekte mye i Storgata, sier Terje, som en gang fikk fotballen sin punktert og overkjørt av bussen.

– Da kom Barry Matheson bort til meg og ba meg om å møte ham på samme sted dagen etter. Jeg møtte opp, og da hadde Barry kjøpt ny fotball til meg, sier Aanesrud.

LIVSGLAD: Terje fikk cowboyantrekk av M. Jul Halvorsens ene sønn som kom fra Amerika. Aanesrud er oldebarnet til mannen som etablerte Romerikes Blad her på Jessheim. Dette bildet er fra 17. mai, for øvrig.

Uorganiserte Jessheim

I løpet av samtalen med Terje Aanesrud danner vi oss et bilde av at Jessheim på 60-tallet – og 70-tallet – på flere områder er litt som det Jessheim vi ser i dag; idretten hadde også den gang en sterk posisjon og tiltrakk seg mange unge, men Terje var en del av det «uorganiserte» Jessheim. For Aanesrud og hans likesinnede var musikk og konserter og hovedstaden mer tiltrekkende.

– Jessheim var jo et mekka for oss som var musikkinteressert. Jeg bodde jo et steinkast fra Jessheim hotell, og der bodde mange av de internasjonale stjernene som Barry hentet til Jessheim, sier Aanesrud som selvsagt var til stede da Pussycats spilte på Folkets hus.

JESSHEIM: Pussycats på Folkets hus på Jessheim skapte ekstatiske tilstander i salen. Terje Aanesrud var til stede i salen. 

– Vi var på mange konserter, og det er nesten så man kan leve godt på minnene fra akkurat den tiden der, sier han.

– Den eneste gangen jeg har hylt ukontrollert på konsert var den gangen vi tok gratis buss til kommunehuset i Nannestad for å se Hep Stars spille. Det var magisk!

– Andre fritidssysler?

– Jeg var blant annet i det første styret til Ullensaker Ungdomssenter da det ble etablert, men det gikk mye i musikk og henge med kamerater.

Gjort mye

Det er som om vi ikke helt klarer å få med alt den godeste Aanesrud har bedrevet gjennom det som i dag – mandag – er et 70 år langt liv. Han sitter på mange historier, men det blir nedlagt forbud mot å ta med et par av dem i denne teksten.

– Ok, det må jeg bare akseptere. Men du har vært til stede og deltatt på mye rart…

Aanesrud er i siget, og det kommer historier på løpende bånd – fra den gang de startet opp AUF lokalt i Ullensaker etter at det hadde ligget nede noen år. Og medlemstallene gikk i taket, og AUF kunne etter hvert ha kuppet årsmøtet i Ullensaker Arbeiderparti på grunn av antall medlemmer.

– Det som skjedde var at vi arrangerte Teen-treff med dans, og for å komme inn så måtte folk melde seg inn i AUF, ler Aanesrud, som kan berette at Ole Korslund tok ham til side for å fortelle ham at «nå må dere vite hva dere driver med..». De kuppet ikke møtet.

DISCJOCKEY: Aanesrud var discjockey på Kjeller’n i mange år. Det var der han ble sammen med kona Toril.

Bygutt

Yrkeslivet til Terje Aanesrud har stort sett vært transport og logistikk, men kallenavnet «Bygutten» fikk han gjennom sin aller første jobb.

– Jeg var 15 år da jeg dro til Oslo for å melde meg på et kontor som jeg hadde blitt fortalt at lå der og der. Jeg fikk jobb i et firma som solgte skrivemaskiner, og min jobb var å gå rundt i hovedstaden for å bytte bånd på skrivemaskinene rundt om på kontorer i Oslo. Jeg ble godt kjent i Oslo.

GAVE: Terje Aanesrud og Egil Nyhus er venner i dag, men denne tegningen ble tegnet før de to ble kjent med hverandre. Tegningen er en gave fra arbeidsgiveren til Terje på 40-årsdagen.

– Men din aller første Oslo-tur var mange år tidligere?

– Jeg var ikke gamle karen da jeg tømte sparegrisen og gikk bort på Jessheim stasjon. Der kjøpte jeg billett til Oslo, og til Oslo dro jeg. Det ble litt oppstandelse, for jeg ble meldt savnet her på Jessheim. Og jeg ble funnet på havna i Oslo. Der kom tollerne og plukket meg opp med båten. De kjørte meg til Østbanen og fikk meg på toget tilbake til Jessheim, sier Aanesrud.

La oss legge til at Terje var med i det første bilcrossløpet som ble arrangert i Norge, og han var i mange år med i teatermiljøet her i bygda. Han spilte ordføreren i Raknehaugspillet i mange år, og det ble mange revyer med Ullensaker Amatørteater.

– Det var Egil Nyhus som dro meg inn i teatermiljøet på Jessheim, og der hadde jeg mange fine år med Hans Petter Trondsen og mange andre i teatermiljøet.

ORDFØRER: Aanesrud var ordfører Bøhn i Raknehaugspillet i mange år. 

Nyter livet

Det er nesten så vi ikke rekker å få med at han var discjockey på Kjeller’n i mange år, at han jobbet bak disken på Jessheim første gatekjøkken og at han er like nysgjerrig på livet i dag som den gang sparegrisen ble ofret for bytur som guttunge.

I BYBILDET: Terje Aanesrud er ofte å observere i bybildet her i Jessheim by. Det akter 70-årsjubilanten å fortsette med. 

– Det er viktig å nyte livet, og det gjør jeg virkelig sammen med Toril og resten av familien. Vi har fire barnebarn som vi engasjerer oss i, sier Terje.

– Hvordan er Jessheim i dag kontra det Jessheim som var?

– Jeg husker godt lukten av nykvernet kaffe i Smestadgården og konserter og annen moro, men vi liker det urbane Jessheim vil ser fra stuevinduet vårt, sier ekteparet Aanesrud.

– Vi har et godt nettverk her, vi bor sentralt og jeg har jo vært et «gatebarn» i Storgata helt fra jeg kunne gå. Jessheim er et godt sted å bo, sier Terje, et vandrende byleksikon med smilet alltid på lur.

Gratulerer med dagen.

ANTIKVITETER: Antikviteter har vært en kjær hobby for Terje Aanesrud i mange år, og han er fast auskjonarius når det er auksjon hos Fretex, Jeg har samlet i mange år, sier han. 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.