Kontakt oss

Abonnenter

Da alle så rødt på rådhuset

Avatar

Publisert

den

KOMMENTAR

Alle så rødt på rådhuset tirsdag formiddag. Og det brenner et blått lys for en god del stillinger i kommunesektoren.

I hovedbildet har Rødt sin representant Kathrine Asbjørnsen revet i stykker ett eller flere borgerlige valgprogrammer etter å ha uttalt at valgløfter blir brutt over en lav sko når det politiske flertallet går for å kutte 23 stillinger i SFO samt kutte stillinger tilsvarende 20 millioner kroner i kommunale stillinger samt 10 millioner kroner i konsulentbruk.

Brøt regelverket

Handlingen til Rødt-representanten brøt med det vedtatte regelverket som de folkevalgte skal forholde seg til, og dette ble påpekt både fra talerstolen og fra ordføreren som ikke rakk å bruke klubba da dette inntraff.

REBELL: Her rives et borgerlig valgprogram (Høyre sitt?) i filler av Rødt-representant Kathrine Asbjørnsen. Spontan aksjon eller planlagt stunt til ære for deler av lokalpressen? FOTO: Skjermdump fra Kommune-TV

Du kan se episoden her (spol fram til cirka 1.50.30). TRYKK HER

Tankene går tilbake – dette er en digresjon – til da Reidar Brendeland (hovedmannen bak bandet Vestlandsfanden) hamret den ene skoen sin i talerstolen da en sak som omhandlet eiendommen hans var oppe i kommunestyret i den grønne bygd i vekst.

Brendeland ble fulgt til døren og bortvist fra møtet, men poenget hans festet seg blant de folkevalgte.

GELEIDET UT: Reidar Brendeland blir kastet ut fra utvalgsmøte i Nannestad. Utvalgsleder Egil Engelstad geleider flyplassnaboen ut av salen. Brendeland slo skoen i talerstolen, noe som ikke var forenelig med god møteskikk. Foto: Øyvind Mo Larsen

Frustrasjon

Vi skal ikke her gå inn på om markeringen til Rødts Kathrine Asbjørnsen festet seg nevneverdig hos de borgelige representantene på den andre siden av kommunestyresalen tirsdag.

Men det går an å lese en god del frustrasjon inn i handlingen hennes – ikke minst sett i lyset av at det ble gjort helhjertede forsøk fra de rødgrønne om å få de borgerlige partiene med seg på både forlik og kjøpslåing om hvordan kuttene de foreslåtte kuttene skal håndteres.

Ikke minst har disse sakene vekket til live både opprop og et engasjement ute i folket som ikke er dagligdags i 2024. Det er nesten så det var overraskende at det ikke var markering i form av fakkeltog utenfor rådhuset i forkant av møtet (ikke ironi), men det har kanskje å gjøre med at det er møter på dagtid nå.

700 er med i et opprop på Facebook og foreldregruppene ved alle barneskolene har engasjert seg i saken om kutt i SFO.

Halte og dro

Arbeiderpartiets Lars Fjærli Hjetland tok til orde for at de 4,1 millionene som skal spares ved at 23 stillinger i SFO forsvinner, blir bakt inn i det store omstillingsprosjektet det det skal spares inn 20 millioner.

For – som Hjetland sa – det eneste som er uttalt i klartekst når det kommer til kutt i stillinger, er at det skal spares drøyt 4 millioner kroner i SFO-sektoren i kommunen.

Liten vilje

Dette er noe av det mer interessante som skjedde i løpet av det kommunestyre som endte med å gå på overtid tirsdag formiddag og ettermiddag.

Viljen til å møtes et sted på halvveien – eller et annet sted enn det de borgerlige vedtok i sitt budsjett i desember – var ikke til stede hos det politiske flertallet, der en liten håndfull tok ordet fra talerstolen, noe som for så vidt ikke er uvanlig i kommunestyret.

Men akkurat i denne saken ble det påpekt fra de rødgrønne at de fleste borgerlige representanter satt bemerkelsesverdig rolig og stirret ned i skjermen de hadde foran seg. Dette utspillet ble avfeid som et forsøk på splitt og hersk, sa Høyres nestor Willy Kvilten om akkurat den kommentaren fra talerstolen.

Kutt på kutt

Det ble flertall for å kutte i stillinger tilsvarende 20 millioner kroner, konsulentbruk tilsvarende 10 millioner kroner samt kutt tilsvarende 23 SFO-stillinger.

Dette var ventet, men etter et intenst kommunestyremøte lå det igjen noe i luften som får oss som hørte på debatten til å lure på om det – når det kommer til stykket – er vilje til å finne fram til de beste tverrpolitiske løsningene i det politiske Ullensaker i det vi krabber oss fram mot mange tunge politiske saker denne våren og høsten.

En ting er å få den politiske skuta – som seiler under blått flagg de neste fire årene – inn på en kurs som er forespeilet i valgprogrammer og andre steder. Noe annet er om det går prestisje i saker som er til behandling i utvalgene, formannskapet og i kommunestyret.

Forhandlingsvilje

For alt vi vet har det vært gjort forsøk om å komme til enstemmige vedtak på kammerset og i forkant av møter, men i både formannskapet og kommunestyret har det vært stø kurs mot et borgerlig flertall uten å ville lytte til argumenter fra den andre siden.

Det kan som sagt være at vi s0m står på utsiden tar feil, men det er det etterlatte inntrykket etter kommunestyremøtet tirsdag – og i andre politiske møter.

Kanskje det er grunnen til at politiske motstanderes valgprogram ble revet i filler fra talserstolen?

Rives i filler

Eller kanskje det rett og slett er forstemmende å se forskjellige politiske ideologier spille seg ut foran øynene på mindretallet? Jessheimpuls har snakket med representanter fra de rødgrønne mindretallet som synes det er leit å se at det de forsøkte å bygge opp i løpet av den forrige politiske perioden blir revet i filler.

Tirsdag var det uansett heftige debatter helt fra navneopprop 09.00 til møtet ble hevet 30 minutter eller så på overtid.

Mange så rødt underveis i kommunestyret – både på høyresiden og venstresiden.

Og de mange frammøtte tilhørerne som overvar SFO-saken måtte innse at det brenner et blått lys for 23 stillinger.

Hvordan det politiske terrenget blir videre?

Det blir nok flere opprivende diskusjoner, selv om klimaet må sies å være opphetet men godt i Ullensaker-politikken for tiden.

Stort sett, i hvert fall.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.