Kontakt oss

Abonnenter

Håp for ensomme svaler

Avatar

Publisert

den

HELGEPULS/KOMMENTAR

Regntung november er ikke akkurat en bensinpumpe for sinnsstemningen. Men det er håp, og håpet har ifølge forskningen vinger.

Det er grått i Jessheims gater i begynnelsen av november. Inne på treningssenteret ved jernbanebrua tramper folket for livet på såmaskinene ved vinduet. Ute på fortauet haster folk forbi i den forblåste formiddagen, og duskregnet er som en mild dusj med kaldt vann.

Det er lenge til sola snur, som det vel heter. Vi er nødt til å finne et lys i høstmørket, for vinteren kan bli lang hvis motivasjonen allerede nå begynner å halte.

Selv ikke fakkeldama som henger på Fakkelsenteret makter å spre varme og lys ut i gatebildet.

Lintho sa det

Så slår det oss at fuglefotograf Stian Lintho for noen år siden sa noe om en forskningsrapport fra England?

Formiddagen blir med ett litt mindre går når vi ser at det faktisk er håp i flyvende snøre der ute. Vinteren blir kanskje ikke så lang likevel?

For dette leser vi i saken på forskning.no:

«Studien konkluderte med at småfuglmaterne blant oss generelt er mer avslappede mennesker med et nærmere forhold til natur enn andre. Generelt er det den viktigste årsaken, kom denne studien altså fram til. Å ha et nært forhold til natur kan altså gå ut på noe så tilsynelatende enkelt som å gi småfugler mat.»

Les om forskningsrapporten fra 2017: De som kikker på småfugler har bedre mental helse

Fuglebrettet

Forskningsrapporten tar for seg hvorfor folk mater småfugler:

«Det bringer oss til en annen britisk studie som også ble gjort i fjor, og som satte seg fore å bringe klarhet i hvorfor folk egentlig gir småfugler mat. Tre alternative hypoteser ble lansert av forskerne:

  • Den første sa at folk mater småfugler for sitt eget psykiske velbefinnendes skyld
  • Den andre hypotesen sa at de er opptatt av småfuglenes velbefinnende
  • Den tredje sa at det er fordi mating av småfugler gir folk en følelse av ro og tilknytning til naturen rundt seg

Natur er viktig

Alle vet – men forskningen beviser det – at natur er viktig for oss mennesker. I teksten som Stian Lintho anbefalte står det noe om forskning som har målt hvor mye grønn natur som folk har rundt seg og sett det i sammenheng med folks psykiske helse.

«Forskerne bak denne studien mener at det også er viktig å se på særskilte komponenter i den naturen vi har rundt oss – som småfugler.»

Det betyr noe å ha natur rundt seg. Og med denne påminnelsen friskt i minne, så er himmelen plutselig i ferd med å bli skyfri over oss. Jammen stikker ikke solen fram og stryker oss varmt over kinnet der vi går i Storgata og fryser i nordavinden – som faktisk løyer den også.

Det er ikke så mye som skal til, gitt.

Ekornene venter

Og i fjellheimen venter forhåpentlig både småfugler og ekorn på nye forsyninger av solsikkefrø og annet snadder på fuglebrettet som faren min laftet i kjelleren for mange år siden.

– Et lite tempel for konsentrasjon og undring, som. han kalte det påbegynte fuglebrettet den gangen.

Og han fikk jo rett i det. For mange år senere sitter vi i vinduskarmen og ser våre bevingede og firbeinte venner forlyste seg der ute på fuglebrettet. Jeg merker at hvilepulsen melder seg bare ved å skrive om de seansene, og det er så man plutselig gleder seg til kulde og vinter igjen.

 

I en tidligere tekst skrev vi følgende da vi var innom tematikken ro i sjelen og fuglebrett:

«Sammensatte greier dette her, men da tilfeldighetene framkalte to ekorn på nevnte fuglebrett så skjedde det noe. Her og nå ble plutselig veldig enkelt å forholde seg til. Det kostet lite å sitte helt rolig og følelsen av å sitte så tett på naturen er ubetalelig.»

Intet kurs i tankefullhet kan toppe den følelsen, tror jeg.

Ta en kikk selv da vel? Her skal du få ekorn så det holder. Tre minutter og 40 sekunder «mindfullness» helt gratis. 

«Og var det sånn at fatter visste at det laftede tempel på 30 ganger 20 centimeter skulle få en voldsom verdi 25 år senere, fordi verden er et travelt sted? 

Men det faktum at han for drøyt 25 år siden omtalte fuglebrettet som et «lite tempel for konsentrasjon» er jo bare til å bli tankefull av.»

Og med byplanen som er til høring i disse dager, så koster vi på oss et lite utdrag til fra teksten om småfuglene:

«Forskerne gjorde mange beregninger av sammenhenger. En av disse konkluderer med at dersom 20 prosent av arealet i et byområde blir dekket med vegetasjon, så kunne antallet angsttilfeller blant innbyggerne reduseres med opp til 17 prosent. Er 30 prosent av arealet dekket med vegetasjon, kan tilfeller av angst reduseres med 25 prosent. Forskerne bak studien konkluderer med at spesielt mennesker som bor i urbane områder, kan høste klare fordeler av å ha mer kontakt med natur.»

Det gjør det viktig hvordan det ser ut der vi bor i byer og tettbygde strøk i Ullensaker og andre steder.

God lørdag.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.