Kontakt oss

Abonnenter

Da fatter ble spåmann og meditasjonsguru

Avatar

Publisert

HELGEPULS/KOMMENTAR

Det 25 år gamle fuglebrettet tar innersvingen på de aller fleste meditasjonsteknikker. Det varslet fatter den gangen han laftet det sammen.

Et vilkårlig søk på verdensveven med søkeordene “kurs mindfulness” resulterer i en solid mengde muligheter for den som vil finne ro i en hektisk hverdag som de moderne menneskene vi jo er – eller burde være.

Tankefullhet

Det er ikke måte på hvor lave skuldre og hvor høyt bevissthetsnivå som kan lokkes fram bare vi melder oss på et kurs for å lære noe vi faktisk kan.

Dette får du for 5.000 kroner hos en tilbyder av “mindfulness”-kurs, eller tankefullhet, som ordet kan oversettes til på norsk:

  • effektive verktøy for stressmestring i hverdagen, hjemme og på jobb.
  • du vil lære om mindfulness og hva mbsr mindfulness kan gjøre for deg.
  • du vil erfare velutprøvde teknikker og metoder som skaper overskudd og velvære.
  • større innsikt i sammenhengen mellom tanker, følelser og stress.
  • redskaper til å møte det som er vanskelig i livet, med større ro og aksept.
  • teknikker til å håndtere negative tanker og følelser mere hensiktsmessig og forsterke en positiv utvikling.
  • trening i effektive teknikker til økt livskvalitet.

Å gå i trappemaskin

Jøss og bevares, er den umiddelbare – og tankefulle – reaksjonen til en skribent som for øyeblikket sitter i ei koie i fjellheimen.

Så i tillegg til å betale penger på Sats for å gå trappemaskin (etter først å ha kjørt dit for å rekke oppvarmingen), så kan vi punge ut for noe som ligger rett foran snuten vår.

Tankene går tilbake til slutten av 1990-tallet, da fatter sto i kjelleren og laftet et lite fuglebrett som skulle få sin plass utenfor stuevinduet der den kommende familiehytta skulle bygges.

Naturhelse

Da Jessheimpuls skrev om Stian Lintho for en tid tilbake, så henviste han til en forskningsrapport der det konkluderes med at natur og det å observere fugler har god innvirkning på folkes mentale helse.

Les om forskningsrapporten fra 2017: De som kikker på småfugler har bedre mental helse

– Et lite tempel for konsentrasjon og undring, sa fatter den gang.

Hånlig snøfting

En ikke like tålmodig sønn snøftet trolig litt hånlig av hele fuglebrettet, men det skulle vise seg at det bare var å bite i seg hvert eneste snøft etter hvert som årene gikk.

For et tempel er det blitt og et tempel vil det forbli, det vesle fuglebrettet som i min bok slår knockout på ethvert kurs i “mindfullness”.

Kontrasten er faktisk slående når vi leser kronikker om hva algoritmer og tiden med skjermbrett og smarttelefoner gjør med huet vårt.

Vi sliter med konsentrasjon, vi kaster bort timer og døgn, vi sliter med søvn og vi mister i det store og det hele kontakten med en verden der ute.

Det indre ekorn

TANKEFULL?: Denne krabaten ser litt tankefull ut, men det ble raskt glemt da solsikkefrø og annet gikk ned på høykant. 

Sammensatte greier dette her, men da tilfeldighetene framkalte to ekorn på nevnte fuglebrett så skjedde det noe. Her og nå ble plutselig veldig enkelt å forholde seg til. Det kostet lite å sitte helt rolig og følelsen av å sitte så tett på naturen er ubetalelig.

Intet kurs i tankefullhet kan toppe den følelsen, tror jeg.

Ta en kikk selv da vel? Her skal du få ekorn så det holder. Tre minutter og 40 sekunder “mindfullness” helt gratis. 

Og var det sånn at fatter visste at det laftede tempel på 30 ganger 20 centimeter skulle få en voldsom verdi 25 år senere, fordi verden er et travelt sted?

Forklaringen er selvfølgelig at han trente teknikk fordi han skulle lafte et uthus som nå står på hyttetomta.

Men det faktum at han for 25 år siden omtalte fuglebrettet som et “lite tempel for konsentrasjon” er jo bare til å bli tankefull av.

Uansett, vinteren 2023 var det i hvert fall to ivrige ekorn og en rolig skribent som nøt godt av tempelet i fjellheimen.

Vi sender en liten hilsen til meditasjonsguruen som kunne lafte.

Både ekornene og jeg.

God lørdag.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.