Kultur
Denne gjengen bygger samhold
Torsdag ble det skapt historie, drømmer og ideer for å bygge samholdskultur ved Jessheim videregående skole – og kanskje i byen Jessheim?
Jessheim videregående skole (JVS) er den videregående skolen i Akershus som har arrangert flest såkalte innovasjonssamlinger eller «gründer-camp» opp gjennom årene, og i år har en stor gruppe elever ved JVS brukt en dag på å komme opp med konkrete forslag til hvordan man skaper bedre samhold og gruppefølelse blant snart 1.500 elever ved den nye videregående skolen på Jessheim.
Seks finalister
Jessheimpuls var til stede da seks av i alt 18 grupper presenterte sine forslag til bedre skole, samhold blant elevene og en fellesskapsfølelse som skal fungere som lim i skolehverdagen. Kort fortalt tok ideene til de fire ideene som sto igjen til slutt for seg følgende, som også kan være verdt å tenke seg i en større sammenheng for Jessheim og – kanskje – kommunen:
- En festival i august som skal samle elevene på tvers av trinn og klasser, og som kan være med på å skape en skolekultur der alle inkluderes. Her er tanken å involvere linjene for musikk, dans og drama samt kunst, design og arkitektur. Sted for festivalen blir i parken der den gamle skolen sto. Dette forslaget ble kåret til nummer to for beste totale løsning. Med i denne gruppa var Ingeborg Mørck, Kristine Østhagen, Charlotte Molander, Alvilde Hansen og gina Ringnes.2. Små ting utgjør en forskjell var en annen konkret tanke. Her er det trivsel i hverdagen som skal skape samhold på skolen; små konkurranser, lapper med hyggelige beskjeder, plakater med offensivt ladet stemning og andre små drypp skal skape god stemning og positive «vibber» i skolehverdagen. Denne gruppen besto av Sigbjørn Johansen, Sondre Sjøli, Natali a Muhumani, Uliana Krogsund og Sara A. K. Darwish. 3. «Jessheim videregående skole – vi som bryr oss» var hovedtanken til Adrian Panic, Guro Skallerud, Erika Hartvigsen , Mona Hassan og Emilie Anderson. Ideen handler kort og greit om å hjelpe andre samt jobbe mot et felles veldig formål. På den måten bygger man lag og jobber mot noe felles som andre kan dra nytte av.
4. Gruppen som vant kategorien for beste totale løsning under innovasjonsdagen på Herredshuset vil skape en app (applikasjon på mobilen) som kombinerer Pokemon Go og Tinder, men uten at det er kleint og uten at det er følelser innblandet. Det handler rett og slett om at man skal finne forskjellige personer på skoleområdet for å samle poeng, og på den måten treffes elevene på tvers av trinn og klasser.
Samler alle tankene
Rektor Marit Gran sa på vegne av juryen at alle tanker og ideer blir tatt vare på, og vi skal ikke se bort fra at JVS kommer til å realisere noe av det som kom på bordet da unge hoder fylte Herredshuset torsdag. Primus motor for denne dagen er lærer Rannei Bergem, som best kan beskrives som et skikkelig oppkomme av entusiasme, hvis vi skal dømme ut fra applausen hun fra elevene.
Hva er moralen etter en slik dag? Det kan være fristende å foreslå at unge hoder må involveres i byplanlegging og identitetsbygging og idèmyldring rundt hva Jessheim og Ullensaker skal samle seg om i framtiden. Det ble i hvert fall sådd mange frø under innovasjonsdagen på Herredshuset.