Kontakt oss

Kultur

Disiplinert kunstner gruer seg til utstilling

Publisert

Elena Olejnikova Olsen står foran sin tredje separatutstilling i Galleri Jessheim. Likevel gruer – og gleder – den sympatiske kunstneren seg til å se utstillingen montert på vegg.

Jeg venner meg ikke til tanken om at folk skal vurdere og bedømme bildene mine, og jeg varierer veldig når det kommer til om jeg synes noe er bra nok til å stilles ut mens jeg er i prosessen med bildene, sier den ukrainsk-fødte kunstneren som kom til Norge i 2002.

En liten runde i galleriet i Jessheim sentrum tilsier at den godeste Elena ikke trenger å grue seg til noe som helst. For det tegner å bli en fargerik og fin utstilling. 51 bilder og 19 silkeskjerf utgjør en variert og fargerik helhet.

Hun er født i tidligere Ukraina, men bodde mange år av sitt voksne liv i St. Petersburg. Det var der Elena fikk sin formelle utdannelse innen kunst.

2011: Bildet i bakgrunnen ble påbegynt i 2011, og tematikken har med menneskers forhold til penger å gjøre, forklarer Elena. Uttrykkene til de forskjellige personene i bildet sier noe om deres forhold til penger. 

Disiplin

– Det var disiplin, slik russisk tilnærming gjerne er, sier hun.

– Men det har vel også vært nyttig å være disiplinert?

– Ja, for jeg jobber hele tiden. Hvis jeg ikke jobber i min sivile jobb på internatet på Hvam landbruksskole, så jobber jeg med bildene mine.

Sjangerbredde

Og Elena jobber innenfor mange kunstneriske uttrykk i bildene sine; akvarell, silkemaling, akryl, pastell, oljemaling og tegning.

– Jeg liker å jobbe med forskjellige uttrykk, og så har det nok litt å gjøre med at jeg er nysgjerrig, sier damen som hadde separatutstillinger på Jessheim i 2009 og i 2014.

SKJERF: Elena Olejnikova Olsen har også laget skjerf til denne utstillingen.

– Så søkte jeg om å få stille ut nå igjen, og det er både skummelt og fint å skulle stille ut her hjemme. For jeg føler meg virkelig hjemme her. Det var i maleklubben i Ullensaker kunstforening jeg fikk min første venner i Norge. Jeg ble tatt så godt imot av dem, sier Elena.

– Du er glad i farger?

– Ja, og vet du at kvinner er mer opptatt av farger enn menn. Menn konsentrerer seg mer om streken og formen i sin kunst enn kvinner, sier kunstneren.

Himmel og hav

Utstillingen til Elena Olejnikova Olsen heter «Mellom Himmel og Hav», og – som tittelen antyder – så er det en mangfoldig utstilling rent tematisk, teknisk og uttrykksmessig som nå skal presenteres i byens galleri.

Dette blir årets siste i Galleri Jessheim, og kultursjef Jon Henrik Solhei står for den offisielle åpningen 14.00 lørdag. De nasjonale retningslinjene for smittevern følges.

Utstillingen henger oppe til 22. november, og det er salgsutstilling.

 

Copyright © 2021 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.