Åpen for alle
Drømmefangeren Jan Wiktor

Jan Wiktor Olufsen (66) er sammen med kona si klar for å realisere en livslang drøm i midten av mai: å gå Norge på langs.
Det er lite eller ingenting som røper at den vitale nordlendingen – som har bodd i Ullensaker siden 1988 – er på vei inn i pensjonistenes rekker hva alder gjelder. Men så har Olufsen heller aldri vært av den typen som lar ytre omstendigheter bestemme hva han kan gjøre og ikke gjøre med sin egen tid og sitt eget legeme.
Realisere drømmer
– Torill og jeg har snakket om dette i mange år, og vi er opptatt av å realisere drømmer vi har satt oss fore, sier Jan Wiktor, for veldig mange kjent som legendarisk utekontakt i Ullensaker fra 1996 til 2022. Da takket han for seg og ble pensjonist.
Les mer om Olufsen her: EN BAUTA TAKKER FOR SEG
I FELT: Egil Nyhus portretterte Jan Wiktor Olufsen slik i Jessheim-stripa. Med i karikaturen er Anne-Kathrine Hofseth Gundersen i politiet.
Spesifikk trening
Jan Wiktor og kona Torill har realisert drømmer tidligere også. De har reist jorden rundt, og de har fartet i alpene og mangt og meget annet.
Men Norge på langs til fots har lenge vært en utfordring som har fristet dem begge, og i midten av mai starter de ekspedisjonen med utgangspunkt Lindesnes.
– Rett fra sofaen til landeveien?
– Nei, er du gal. Vi har alltid gått mye, og til dette prosjektet har vi gått med sekk når vi har vært ute. Vi er begge to erfarne når det kommer til å være ute i naturen, men vi har respekt for det vi står overfor, sier Olufsen.
UTFORDRING: Noen vil nok hevde at Storgata i Jessheim by kan være utfordring nok i helgene, men for tidligere utekontakt Jan Wiktor Olufsen venter betraktelig mer krevende utfordringer fra midten av mai. I fjelleheimen er det ingen som tråkker deg på tærne, sier han.
Nordryggen
De to drømmefangerne skal tilbakelegge 270 mil i løpet av det anslagsvis 120 til 150 døgnene de har beregnet å gjennomføre turen på.
– Det blir korte etapper i begynnelsen, for heller ikke vi vet hvordan kroppen kommer til å reagere på dette, selv om vi har forberedt oss godt, sier Olufsen.
Startpunktet er Lindesnes, og der blir en del av strekningen gjennomført på sykkel for å unngå å gå for mye på asfalt. Det har med belastning å gjøre.
– Det meste av turen vil foregå langs DNT sine ruten langs Nordryggen, sier Olufsen.
NORDRYGGEN: Denne strekningen venter Jan Wiktor Olufsen fra midten av mai og anslagsvis 150 døgn til fots. Vi gleder oss sier hardhausen.
Nordryggstien strekker seg fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord langs etablerte stier i DNT’s rutenett, og skal være en innfallsport for turgåere til kunnskap om fjellenes geologi.
Nordryggen er et navn som brukes om fjellene som går gjennom Sør-Norge, fra Rondane og Jotunheimen til Hurrungane. Dette er den villeste og høyeste delen av den skandinaviske fjellkjede, som strekker seg gjennom hele Skandinavia. Her ligger Norges høyeste fjell og mange kjente turmål. For mange er Nordryggen selve symbolet på norsk fjellnatur, heter det på hjemmesiden ut.no.
Logistikk
En ting er å gå strekningen, men det ligger også mye arbeid i planleggingen av turen, ikke minst når det kommer til å få lagt ut proviant på egnede steder langs ruten.
– Min ambisjon er å gå med sekk som veier maks 15 kilo, så da handler det om å få lagt ut proviant underveis – for eksempel på hytter vi skal innom på turen, eller post i butikk, sier Olufsen.
For selv om det blir mange døgn i telt, så er det nødvendig med noen liggedøgn på DNT-hytter, være seg betjente eller ubetjente hytter.
Mulighetene
En del av motivasjonen til ekteparet som snart legger i vei, er å vise seg sjøl og andre at begrensninger først og fremst sitter i hodet.
– Kanskje kan vi motivere og inspirere andre pensjonister til å realisere noe de ikke har gjort, men som de har lyst til å gjøre?
– Hvordan kan vi følge dere?
– Vi kommer til å gå med GPS slik at folk kan følge med hvis de vil, og så har vi en konto på Instagram som vi kommer til å bruke som en slags dagbok underveis (søk på navnet til Jan Wiktor Olufsen eller kontoen besteforeldre_norge_pa_langs).
Følge på veien
– Hva sier familien?
– De synes dette er veldig fint, og vi skal faktisk ha med oss et barnebarn på 8 år et stykke av veien. Han skal være med oss på telttur på Hardangervidda i påsken også. Han blir med på strekningen Alvdal-Røros.
– Vi kommer til å holde oss på fjellet nesten hele tiden i løpet av turen, sier Olufsen.
– Gjør det
– Dere er naturvante?
– Ja, vi har vært mye ute på tur. Men vi begynner som sagt med korte etapper i starten. Det handler om at kroppen skal venne seg til dette over tid.
– Ditt tips til andre folk?
– Hvis du har en drøm i deg, så gjennomfør den.
– Hvordan blir feiringen når turen er over?
– Da tar vi fem uker på Bali.
PS! Jessheimpuls kommer til å koble seg på ekteparet med jevne mellomrom i løpet av turen.