Kontakt oss

Kultur

Duo har landet på steingrunn

Publisert

Den lokale duoen OIX setter et slags stillfarent punktum for turbulente tider med sin nye utgivelse «Steingrunn».

Steinar Kroksæter og Morten Aanerud forteller om sin ferske albumutgivelse i neddempet tonefall og nedpå stemning. Det sier kanskje noe om hva dette albumet betyr for de to kumpanene? Det har vært en lang prosess mot det som må sies å være et stillferdig resultat som tar opp i seg natur, bålrøyk og muligens en hyllest til det å være til uten for mye armer og bein?

Les Rune Westengens anmeldelse av «Steingrunn»:

Sultne ørreter i stille vann

Turbulent tid

Med turubulente tider menes i denne sammenheng at det har vært noen år der oppbygging av egen arbeidsplass og det å lage musikk sammen har tatt mange av døgnets tider for duoen som møtte hverandre tilfeldig på fisketur på Kola-halvøya – lengst nord-vest i Russland av alle steder – i 2005.

Det ble såpass søt musikk og kjemi at de to har holdt sammen som venner, motpoler, arbeidskolleger og låtskrivere i mange år.

Ros for debuten

Dette vennskapet har resultert i to plateutgivelser så langt. Det første albumet kom i 2018, og det ble anmeldt til en solid femmer på terningen av Jessheimpuls sin anmelder Rune Westengen.

Les anmeldelsen fra 2018 her:

Sterke stemninger

Ytterpunkter

– «Steingrunn» er laget fra samme lest som debututgivelsen, karer?

– Prosessen har vært totalt annerledes denne gangen, sier Steinar Kroksæter.

– Det har føltes som en maraton å få dette albumet ferdig. Debuten ble spilt inn i løpet av fem dager i Halden, og så var vi ferdige med det, sier Morten Aanerud.

– Denne gangen har det vært noen timer her og noen timer der i nesten to år. Året med korona bidro ikke til å gjøre prosessen enklere for oss, men vi føler begge to at det ferdige resultatet er beslektet med den ideen vi hadde i utgangspunktet, sier prosjektets kjernekarer.

– Hva var ideen?

– Det var egentlig å grave oss helt ned til fundamentet av det vi holder på med musikalsk – ned til steingrunn. Til grunnfjellet av det vi holder på med.

Svevende tanker

Det er mange tanker som svever underveis i intervjuet med OIX, men de to herrer er klokkeklare når det kommer til å forklare hva de sjøl ønsket med denne utgivelsen.

– Vi ønsket oss noe solid og naturlig som kanskje beskriver den stemningen man får ute i naturen og bare finnes. Og så føler vi at dette er blitt et album der vi er likeverdige bidragsytere når det kommer til innholdet, sier Aanerud.

– Dere er i det hele tatt glade i natur og fiske og den type utfoldelse?

– Ja, og flere av sangene er barn av de turene vi har vært på. De er faktisk skrevet på tur, sier Kroksæter.

– To av sangene til Steinar er etter mitt skjønn de ultimate beskrivelsene av fisketur og bål og natur, sier Aanerud.

Landing

– Kan vi se på denne utgivelsen som et slags punktum eller landing da, eller?

– Ja, det har i hvert fall vært viktig for oss å få den ferdig. Og det er sånn sett ganske passende at vi slipper den ut i verden på en stillferdig måte, sier Kroksæter.

– Det den første utgivelsen vår kanskje var å tråkke opp hele tomta der vi skulle operere og være musikalsk, så er kanskje dette albumet den flekken der huset skal stå – midt på eiendommen vi tråkket opp sist.

– Og nå venter?

– Vi er i hvert fall ikke ferdige med å lage musikk; denne utgivelsen er begynnelsen på neste etappe.

OIX har landet for denne gang.

Og de landet på steingrunn.

 

Copyright © 2021 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.