Abonnenter
«Edderkoppen» sitt siste intervju
HELGEPULS/KOMMENTAR
– Hvem vil du skal spille hovedrollen i filmen om ditt liv? spurte jeg møbelhandler Arvid Engen i juli 1996. Reiulf Steen, svarte han og lo i det som høyst sannsynlig må være det siste intervjuet «Edderkoppen» ga. Han døde i oktober 1996.
Nrk-serien «Makta» gjorde at dette minnet fra sommeren 1996 dukket opp i hodet til den daværende sommervikaren i Eidsvold Blad.
Spalten «Sommerpraten» skulle fylles, og en solfylt dag i midten av juli befant jeg meg på verandaen til den mye omtalte «Møbelhandleren fra Jessheim», også kjent som «Edderkoppen» etter at han havnet i medienes søkelys for sin rolle i maktspillet i Arbeiderpartiet. »
HISTORISK BYGG: Møbelhuset i Jessheim sentrum er landskjent gjennom Arvid Engen og hans virke som både møbelhandler og i sitt forsøk på å oppnå innflytelse høyt oppe i Arbeiderpartiet nasjonalt. Nå er det opphørssalg i den legendariske møbelforretningen.
1989
«Det var etter en NRK-reportasje om samrøre mellom overvåkningspolitiet og Arbeiderpartiet i juni 1989, at Engens rolle som kilde ble offentlig kjent.» (Wikipedia)
Forfatter Hans Olav Lahlum oppsummerte i 2019 Engens politiske rolle slik:
«Arvid Engen døde plutselig etter å ha kollapset under en treningsøkt i 1996 og tok noen av sine hemmeligheter med seg i graven. Et av spørsmålene som sto igjen, var om møbelhandleren fra Jessheim var noe annet og farligere enn en møbelhandler fra Jessheim. Svaret er mest sannsynlig nei. Det er klart mest sannsynlig at Arvid Engen var en politisk interessert forretningsmann og politisk kannestøper, som benyttet en sjanse han så til å etablere kontakt med først én toppolitiker og så flere andre toppaktører innenfor Arbeiderpartiet og LO.» … «Arvid Engen var etter alt å dømme bare en møbelhandler fra Jessheim som søkte politisk innflytelse uten å søke politiske verv. »
Sommerpraten 1996
Sommeren 1996 var Arvid Engen 71 år gammel, og han tok velvillig imot den ferske sommervikaren fra Eidsvold Blad hjemme på verandaen på Sørholtet på Jessheim. Engen døde under en treningsøkt tre måneder senere, i oktober 1996, så dette er – som nevnt – trolig det siste intervjuet han gjorde.
Engen serverte gul saft og iskrem, og han svarte velvillig på de lettbeinte spørsmålene som var standard i spalten «Sommerpraten».
– Hva bruker du sommeren til?
– Jeg arbeider og bruker ellers tiden til fysisk trening, som for eksempel sykling.
– Favorittmat og drikke om sommeren?
– Spekeskinke med spinat rørt ut i rømme med hakkede nøtter. Favorittdrikke er iskaldt kildevann.
– Sommerlektyre?
– Aviser. Jeg leser fem-seks aviser hver dag. Men ikke sporten.
– Sommermusikk?
– Vikingarna. Jeg er glad i å danse, men det blir dessverre altfor liten tid til det.
– Hvor er ditt ferieparadis?
– Det må bli en hytte på fjellet med fiskevann i nærheten. Der ville jeg fisket og stekt ørret om morgenen.
– Har du badet ennå?
– Jeg har ikke badet ennå.
– Ditt fineste sommerminne?
– Det må bli sommeren 1946. Da var jeg på Golsfjellet. Det var nydelig vær, mye fisk og jeg var i godt selskap.
– Hvem ville du helst hatt med deg på en øde øy?
– Samboeren min, for ingen andre ville holdt ut med meg (latter).
– Hva er det første du ville ha gjort hvis du hadde hatt uinnskrenket makt i 24 timer?
– Da ville jeg sørget for at helsevesenet i Norge fikk de ressursene de trengte – og trenger. Det er landets største skam. Det er et stort moralsk nederlag for regjering og storting og øvrige myndigheter at et land med fire millioner innbyggere – og med de økonomiske ressurser som er til stede i dag – ikke makter å ta vare på de svakeste og de syke!
– Hvem vil du skal spille hovedrollen i filmen om ditt liv?
– Reiulf Steen, ha ha ha.
FILMEN OM DITT LIV: Egil Nyhus har laget denne ikoniske tegningen av Arvid Engen og Reiulf Steen. Engen sa i 1996 til undertegnede at han ville hatt Steen til å spille hovedrollen i filmen om Engens liv.
– Og hvem skal være motspiller?
– Det måtte jo bli Kristin Halvorsen, ha ha ha. Arbeiderpartiet og SV, det hadde vært noe.
– Hvilket yrke ville du hatt hvis du ikke var møbelhandler?
– Murer eller snekker. Jeg kunne ha tenkt meg det. Kontorarbeid har jo aldri vært noe for meg. Men det er jo tilfeldighetene som råder når det gjelder hvilken jobb man havner i.
– Hva tror du om Gardermoen som hovedflyplass?
– Gardermoen passer som hovedflyplass. Det har en innvirkning på arbeidsplasser i kommunene nord for Oslo. Det skaper derfor en økonomisk balanse mellom nord og syd for Oslo.
– Skal du følge med på TV-sendingene fra OL i Atlanta?
– Ja, det skal jeg. En ting er å lese om det. Det er noe annet å se det på TV. Jeg er sportsinteressert, men har du sett det på TV, så er det ikke noen vits å lese om det etterpå.
– Nevn fem fordeler ved å bo i Ullensaker?
– Ullensaker ligger sentralt til i fylket. Det er hyggelige mennesker der. Politikerne har klart å beholde grepet på lokalmiljøet; vi har klart oss uten de store statsfabrikkene i området. Vi har klart å beholde de små forretningene slik at nærheten til lokalmiljøet blir opprettholdt. Man mister ikke identiteten i de små forretningene, slik man har lett for å gjøre i de store kjøpesentrene. En annen ting er at politikerne har vært dyktige til å ta vare på landbruksområdene langs for eksempel motorveien. Man har klart å bevare det ytre miljøet slik det var for 50 år siden. Det er ingen bensinstasjoner og forretningslokaler langs veien, slik vi ser på Skedmoskorset. Vi i Ullensaker er de eneste som har klart det.
– En stor del av æren for at Jessheim sentrum ser ut som det gjør, har Thor Martin Furuseth. Han restaurerte husene sine på en meget estetisk måte. Han var en eksponent for hvordan man utvikler sentrum. Jeg håper myndighetene fortsetter på den linja, for det er usedvanlig viktig for trivselen at det ser pent ut.
INTERVJUET: Slik så spalten «Sommerpraten» ut i Eidsvold Blad lørdag 13. juli 1996. Engen svarte villig vekk på spørsmål fra sommervikar Øyvind Larsen. Foto: Faksimile hentet fra Nasjonalbiblioteket.