Kontakt oss

Byhistorie

En engelskmann på Jessheim

Avatar

Publisert

Artisten Sting synger om en engelskmann i New York, men vi hadde vår egen engelskmann som bokstavelig talt satte spor her på Jessheim på midten av 1800-tallet.

Vi stopper på et gammelt tun i enden av det som de siste året omtales som kulturkvartalet, selv om det ikke foreligger konkrete planer området mellom Herredshuset og Vegelgården.

Men her står vi altså og ser på et gammelt, staselig bygg i vår rundtur i sentrum. Vi er kommet til stopp nummer 14 på kartet.

PUST UT: Vi er snart i mål på vår rundreise i historiske Jessheim. I dag står vi og ser på Charles King sin bolig i sentrum. 

Folketelling

I 1865 var det folketelling i landet. I Ullensaker bodde det 7.373 mennesker det året. En egen kolonne i statistikken viser fødested. I 1865 bodde det nærmere 60 svensker bygda, men bare fem dansker. En mann var født i Sveits og tre i Tyskland. Den eneste utenom disse som ikke var født i Norge kom fra England, og het Charles King.

Han kom til landet som jernbaneingeniør med selskapet som bygde hovedbanen til Eidsvoll. King var født i Oxfordshire i 1829.

Kjærlighet

KING: Familien King avbildet i 1882.

Et sted underveis i Norge må han ha møtt kjærligheten, for han giftet seg med tre år eldre Kristine Kristoffersdatter fra Gjerdrum. De slo seg ned rett ved det gamle vegkrysset Varpet, i huset mange kaller Kingsgården.

Samme året som Hovedbanen ble åpnet fikk de sitt første barn, og etter hvert skulle det bli sju til.

Eksotisk type

Charles må ha vært et eksotisk innslag i lokalmiljøet. Stasjonsmester August Waits fra Tyskland var den eneste andre i nabolaget som ikke var født i Norden. Under rubrikken ”trossamfunn” står det oppført ”Høy-engelsk religion (Han ved det ikke)”. Imidlertid ble det etter hvert orden på dette, for i 1875 står han oppført som ”reformert”, sikkert til tilfredshet for mange av de religiøst opptatte kvinnene i nabolaget.

VAKKERT: Kingsgården ligger praktfull i Jessheim sentrum den dag i dag. Foto: Kai Krog Halse

Amerika

Engelskmannen etablerte seg i Ullensaker i en brytningstid. Stikk imot det en skulle tro, så sank befolkningstallet i Ullensaker med nesten 30 prisen fra 1865 og fram til 1891. Det var ikke på grunn av høy dødelighet, men fordi folk flyttet ut. Det var de unge som flyttet, og de flyttet enten til Christiania eller til Amerika. Og de som ble igjen opplevde store endringer.

Handel

Fra å være en bygd hvor nesten alle levde tilknyttet landbruket og hadde en økonomi som handlet om selvberging og byttehandel, så fikk stadig flere andre typer yrker, og stadig flere livnærte seg ved å tjene penger innenfor en handelsøkonomi. Charles King og hans familie drev butikk, bakeri og litt gjestgivervirksomhet i huset som lå gunstig til.

PS! Charles Kings barnebarn var Eliot Ness, mannen som fikk ansvaret for å bekjempe gangsteren Al Capones ulovlige alkoholvirksomhet i Chicago. I filmen “The Untouchables” spilles Eliot Ness av Kevin Costner. Så vi har altså en mafiajeger med røtter på Jessheim.

MAFIAJEGER: Eliot Ness jaktet gangsteren Al Capone. Han hadde røtter på Jessheim.

Bjørn Dæhlie eier Kingsgården – eller Fredensborg som den også kalles – i dag.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.