Kontakt oss

Kultur

En handelsreisende i øyeblikk

Avatar

Publisert

den

Musiker Amund Maarud (41) er klar med nytt album, og han ser på seg og sine musikerkolleger som handelsreisende i øyeblikk. Det har ikke vært spesielt enkelt de siste årene.

Han kommer mot oss i Storgata, og spensten i steget bærer bud om at det er mye innestengt adrenalin som bobler på innsiden av jakkeslaget til mannen som har levd et helt liv som handelsreisende i øyeblikk og musikalske opplevelser.

RI PÅ KAOS: Å holde konserter er som å ri på et kreativt kaos, sier Amund Maarud. Fredag kommer han med nytt album, og han ser fram til å spille for folk igjen.

– Det er ikke til å legge skjul på at det har vært vanskelig å slåss mot apatien mellom pressekonferansene der myndighetene har formidlet nedstengte lokalsamfunn og ekstremt vanskelige kår for dem som lever av å formidle kultur.

Vi passerer Kulturbanken i Storgata, og vi kommer på at det er nettopp Amund Maarud som sto for den første offisielle konserten av det som er blitt den viktigste klubbscenen i Jessheim by.

KULTURBANKEN: Amund Maarud fikk æren av å stå for den første offisielle konserten da klubbscenen Kulturbanken åpnet dørene formelt i 2015. 

Følelser

– Kulturbransjen er jo den rake motsetningen til korona; kultur handler om nærhet, om å komme sammen og om å formidle energi og verdifulle pauser og øyeblikk i hverdagen, sier Amund.

– Hvordan har du håndtert de siste to årene med koronavirus?

– Jeg har skrevet sanger og jeg har spilt inn mange av dem, sier Maarud til Jessheimpuls.

– Den kanskje beste følelsen i hele verden er når en sang jeg har skrevet overlever hele prosessen fra øving til miks til ferdig sang på ei plate. Jeg kan ikke forklare hvorfor akkurat den og den sangen overlever en hel prosess, for jeg har skrevet mange sanger som er blitt liggende igjen på gulvet.

Kanskje er det ikke noe som bør eller kan forklares heller. Det er mulig det kun har med følelser å gjøre?

Album

Sikkert er det i hvert fall at albumet «Wolves» slippes denne uka, på fredag for å være helt nøyaktig.

Og Amund samarbeider fortsatt me Lucky Lips, bandet som forløste en maarudsk variant av sjangeren country med albumet «Perfect Stranger» i 2018.

Les teksten i Jessheimpuls fra innspillingen i 2018:

Sommerfugljakt i Skogbygda

– Hva har dere gått for denne gangen?

– Jeg hadde et ønske om å fylle inn de punktene – for å si det på den måten – som vi ikke maktet å fylle med det første albumet. Det er fortsatt min og vår tilnærming til sjangeren country, men denne gangen er det mer i et landskap der vi trykker på litt mer og kommer oss i nærheten av Steve Earle, Tom Petty og Dwight Yokam.

– Samtidig blander vi inn de ingrediensene vi føler at vi trenger fra andre sjangere. Det er ikke ren country vi snakker om, for jeg har dratt inn litt balkanmusikk og litt indisk og andre ting, sier han med et flir.

– Særdeles viktig

Den som har fulgt Amund Maarud over tid vet at han aldri har slått rot i en sjanger – på godt og vondt. Det handler rett og slett om å ikke gå seg fast, og det handler om å finne nye innfallsvinkler til det han driver med, altså å skrive musikk.

– Jeg forsker mye på gitarteknikk, og over en periode har jeg brukt mye tid på å utforske afrikansk musikk, og nå i det siste har det vært musikk fra Mali.

– Hvorfor?

– Det handler om å utvikle seg hele veien, men jeg bevarer jo og tar med meg det jeg har lært fra tidligere år, sier han.

En del av denne forskningen på gitarteknikk dreier seg også om å skrive sanger som ikke er laget tidligere for Maarud.

Verktøykasse

– Jimi Hendrix har jo levd, spilt og skrevet sanger før meg. Og det har vært skrevet mange rene bluessanger opp gjennom årene. For meg handler det om å skrive nye sanger som er mine, og da er det viktig å fylle opp verktøykassa jeg har til rådighet.

– Det er også noe av grunnen til at du samarbeider med Lucky Lips også?

– Ja, de har sitt uttrykk og jeg har mitt uttrykk. Og når vi kommer sammen så får vi til vårt uttrykk.

– Hva har de tilført deg?

– Lucky Lips har alltid hatt fokus på låten, men jeg har hatt en tendens til å fokusere på neste gitarsolo. Det er snakk om en ny tilnærming og en viss disiplin i det jeg gjør. At i dette samarbeidet så blir soloen en viktig ingrediens i låten.

Robert Plant

Brødrene Amund og Henrik Maarud driver sitt eget studio og plateselskap i Skogbygda, og de to har i alle år hatt en finger med i absolutt alle deler av en albumprosess.

Men med dette albumet har Amund valgt å sette bort alt etterarbeidet. Og det er ingen hvem som helst som har fått ansvaret.

– albumet «Mighty Rearranger» (2005) med Robert Plant gjorde voldsomt inntrykk på meg, og jeg gikk rett og slett inn og fant ut hvem som hadde mikset det albumet da jeg lette etter en som kunne mikse og jobbe ferdig dette nye albumet.

Mannen heter Steve Evans, og Maarud skrev rett og slett en e-post og spurte om det var muligheter. Svaret var ja, og det var euforiske tilstander da det positivet svaret landet i innboksen til Maarud.

– Vanskelig å gi ansvaret til noen andre?

– Vet du hva, det var helt nydelig å kunne gjøre det, kommer det kontant.

JESSHEIM: Amund Maarud har spilt på Jessheim mange ganger opp gjennom årene, og han trives i vår lille by. Her fra Jessheimdagene  2020.

Vinyl i april

Albumet slippes på Spotify i morgen, fredag, men vinylen kommer ikke før i april. Det er ventetid på trykkeriet i Stavanger på grunn av koronaen.

– Nå begynner det så smått å bli bevegelse på konsertfronten?

– Det bookes jobber i disse dager.

– Får vi se deg på scenen i Jessheim by snart?

– Jeg håper virkelig det.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.