Åpen for alle
Julekalender – luke #12
Et solid stykke byhistorie i dagens luke. For med Fakkelsenteret på plass i 1968, var det nesten slik at suset fra Amerika kunne høres over stasjonsbyen på Øvre Romerike.
Flere av avtrykkene i historien vår her på Jessheim hinter til Amerika: drive-in iskrembar nederst i Veiberggata, amerikanske skilt vi har sett på bilder fra Vegel-gården i krysset og bilkultur og rap og McDonald’s i nyere tid.
Men det er Fakkelsenteret som har satt det viktigste «amerikanske» avtrykket i byen vår.
Amerikanske spor
Det moderne kjøpesenteret er en amerikansk idé. Og vi kan i det blå heftet «Jessheim – hus og historier» lese at kjøpesenteret i Edina i Minnesota fra 1956 regnes som alle kjøpesentres mor, med sine 130 butikker og 7.000 parkeringsplasser.
De første kjøpesentrene i Norge kom mot slutten av 1950-tallet, men det var bare 11 handelsentre med butikker under samme tak da Fakkelsenteret åpnet 31. oktober 1968.
Jessheimpuls har snakket med flere av dem som var med på etableringen av Fakkelsenteret, og selv om det helt sikkert var både «gi og ta» underveis, så er alle skjønt enige om at Jessheim ville vært et helt annerledes sted om ikke Fakkelsenteret hadde blitt bygget her.
Hvorfor Jessheim
Hvorfor ble Fakkelsenteret bygget på Jessheim og ikke et annet sted?
Det har litt med tilfeldigheter å gjøre, det har litt med mot å gjøre og det har litt med Arvid Engen å gjøre.
For det var Engen som ble klar over at forsikringsselskapet Vesta Hygea var på utkikk etter et sted å bygge et forretningsbygg, og det var han gjorde representanter forsikringsselskapet oppmerksomme på at det var mulig å bygge på Jessheim.
Og så skjedde.
TO GENERASJONER: Erling Werner Ruud (gikk bort i 2019) var med på å etablere Fakkelsenteret for 50 år siden. Tore Kværner har utviklet handelen i sentrum videre sammen med Olav Thon.
Erling Werner Ruud – Fakkelsenterets første leder og en av dem som åpnet butikk i senteret – sa det slik til denne skribent:
– Kort fortalt var Vesta Hygea på jakt etter tomt der selskapet kunne bygge forretningsgård; det ble framforhandlet avtale med grunneiere i sentrum av Jessheim og en vågal og visstnok uerfaren arkitekt (sønn av sjefen for forsikringsselskapet, blir det sagt) tegnet funkisbygget som neste år er 50 år gammelt.
Erling Werner Ruud gikk ut av tiden i 2019 (fred over minnet).
– Prise oss lykkelige
– Hvordan ville handelen på Jessheim ha sett ut uten Fakkelsenteret og dets butikker, Erling?
– Vi skal i hvert fall prise oss lykkelige over at Vesta Hygea hadde mulighet til å bygge og investere på Jessheim. Ingen andre hadde penger til å bygge noe sånt, og sparebanken ga ikke lån til slike prosjekter den ganger, sier Werner Ruud, et ikon når det kommer til historiekunnskap om Jessheim.
De første butikkene
Her er listen over de første butikkene som etablerte seg i Fakkelsenteret.
UNDER SAMME SEIL: 24 forretninger og fem kontorer var de første som flyttet inn under samme tak i Fakkelsenteret.