Folk
Er nødt til å vokse seg større
90 prosent av forestillingene høsten 2018 var utsolgt, og kulturhussjef John Jørgen Støa går inn i et jubileumsår med ønske om å vokse seg større så fort som mulig.
Det begynner å bli noen år siden vi intervjuet John Jørgen Støa om at kulturhuset på Jessheim var altfor lite og en begrensning i seg selv med tanke på hva vi kan hente av kulturarrangementer og artister til hovedstaden på Øvre Romerike. Den tematikken er ikke blitt mindre aktuell inn i et jubileumsår der kulturhuset vårt er 20 år.
– Det haster egentlig veldig med utvidelser av kulturhuset, sier Støa til Jessheimpuls denne tidlige januarmorgenen i 2019.
– Hva leser du ut av 90 prosent utsolgte forestillinger i høst?
– Dels at vi gjør en god jobb, men i all hovedsak at det er flere mennesker som bor i dette området; du må huske på at vi er innenfor radiusen til å nå ut til nesten 1 million mennesker. Vi ligger midt i smørøyet her på Jessheim, sier Støa.
LES: Marit Lødemel tilbake i kulturmanesjen
Populære Jessheim
– Dessuten er vi attraktivt for artister. Mange booker seg inn halvannet år i forveien.
– Hvorfor?
– Fordi det kommer folk på arrangementene.
– Utfordringene du står overfor?
– Størrelsen vår tilsier at det er mange artister og forestillinger vi må takke nei til fordi vi er for små. Mange av dem vi kan booke inn er vant til 1.000 publikummere eller mer, og da sier det seg sjøl at våre 400 seter blir for lite.
LES: Kultursuksess ble Oslo bys arkitekturprisvinner
Rådhusplassen
– Men nå snakkes det om rådhusplassen som festplass i overskuelig framtid – håper man?
– Ja, men den blir mer en festivalscene. Sesongen min er høst og vinter, og det er hverdagsarrangementene som er vår geskjeft. Det er vi og Kulturbanken i Storgata som håndterer den type arrangementer, og jeg er glad for at «Kreti» er oppe og går. De fanger opp en del artister jeg må si nei til.
FRAMTIDEN: Slik tenker man seg at framtidas kulturhusfasade kan bli. Med park.
– Men for å utvikle kulturhuset så er du avhengig av mer plass og kapasitet?
– Ja, vi er avhengige av en utbyggingen på alle vis. Politikerne har ambisjoner for Ullensaker kulturkommune, men hvis skal makte å utvikle oss videre så er mer plass en nødvendighet.
– Men kommuneøkonomien er trang og det må spares?
– Ja, timingen kunne nok vært bedre…
LES: Planlegger framtidens kulturhus
Jubileumsår
– Kulturhuset er 20 år i år, og det legges opp til storstilt jubileumsfeiring i slutten av april?
– Ambisjonen er å speile hva dette huset rommer og står for; musikk, teater, dans og annet av det vi tilbyr i programmet vårt. Vi er i gang med å sette sammen dette nå, men jeg har ikke så mye å meddele rundt innholdet. Det er litt tidlig.
– Men lokalt innhold?
– Ja, i et vidt begrep. Men vi drar veksler på det vi har lokalt her i Ullensaker, selvsagt – og da snakker jeg om musikere og institusjoner som videregående skole og folkehøyskolen.
Proffere bransje
– Du har vært kulturhushøvding siden 2005. Hvordan har verden forandret seg?
– Det er blitt en mer profesjonell bransje, og vi er blitt et mer «berømt» hus blant aktører der ute. Vi trenger ikke lenger jakte på artister og andre slik vi gjorde tidligere. Ryktet vårt bidrar til at folk vil komme hit med forestillingen eller showet sitt, sier Støa.
– Dessuten er vi og kinoen blitt mer av en innarbeidet duo nå. Kinoen og den fabelaktige jobben Haakon Drage gjør bidrar til at jeg kan ta noen sjanser i bookingen av artister, sånn rent økonomisk.
– Men hvis vi skal utvide oss videre så er vi nødt til å få et større kulturhus, og det er i den forbindelse viktig at den mulighetsstudien som viser muligheter for bygget ble vedtatt politisk. Så får vi bare håpe at den prosessen fortsetter. Folk vil ha kultur her oppe, det er i hvert fall sikkert. Og min ambisjon er å gi folk akkurat det, sier Støa.
– Hvordan ser våren og høsten ut?
– Rundt 100 arrangementer er på plass, og en del av dem er faktisk utsolgt. Så 2019 blir temmelig vilt det også, smiler Støa.