Byhistorie
Et stort steg for kunstbyen Jessheim
At Romeriksutstillingen for første gang åpner på Jessheim er et tydelig signal om at Jessheim tar nye steg som kunstby.
– Romeriksutstillingen er en institusjon, og det er stort for oss i Ullensaker kunstforening å få den hit til oss, sier kunstforeningens Roald Nilsen til Jessheimpuls noen dager før utstillingen åpner.
– Ingen liten oppgave å påta seg. Hvordan gikk det til?
– Vi har i mange år samarbeidet med Lørenskog kunstforening, som har hatt åpningen av utstillingen hos seg. Men etter at Kari Suphammer gikk bort, så hadde vi et møte med fylket i mai, sier Nilsen og Hanne-May Sevendal.
Første gang
Det hele endte med at Romeriksutstillingen – nummer 46 i rekken siden oppstarten i Lørenskog i 1973 – blir på Jessheim nå i 2019. Nes og Sørum kunstforeninger er med som samarbeidspartnere, og utstillingen på Jessheim blir på et tidspunkt delt i to for å ta turen til hver av de som samarbeidskommunene.
– Det blir fullverdige utstillinger i Sørum og Nes, men juryen som har plukket ut bildene har valgt ut hvilke kunstverk som skal hvor, sier Nilsen, som sier at dette har å gjøre med ønsket om at flere skal få mulighet til å se kunsten som er antatt.
ANTATT: Dette maleriet er antatt av en meget streng jury bestående av tre kunstkyndige personer.
Bra driv
– Det er god trøkk i Ullensaker kunstforening for tiden?
– Definitivt! Vi får nye medlemmer inn nesten daglig, sier Nilsen.
– Og så har vi et godt samarbeid med kulturenheten i Ullensaker kommune når det kommer til arrangementer, sier Sevendal.
114 kunstverk
– Men tilbake til Romeriksutstillingen, Roald?
– Det har også i år vært voldsom interesse for å delta. 364 arbeider ble levert inn, og ut fra disse har juryen antatt 114 kunstverk. Og arbeidene ble plukket ut blindt i den forstand at kunstnerens navn ikke fulgte med. Det er kun kvaliteten på det enkelte kunstverket som gjorde at det kom med,.
Til sammen 80 kunstnere i et aldersspenn fra 17 år og oppover er representert på utstillingen med malerier, fotografier, grafikk, tegninger, skulpturer, tekstil og andre teknikker.
– Det blir en flott utstiling, sier Sevendal og Nilsen.
Publikum kan glede seg til en mangfoldig, spennende og interessant utstilling.
Streng jury
– Hvem velger ut arbeidene som blir antatt?
– Juryen er utpekt av kunstforeningene selv, De er alle kunstnere med lang utdanning og praksis, to av dem innen kunstmaling og en innen foto. Juryen har brukt god tid og verkene er vurdert grundig og strengt. Nivået skal være høyt på Romeriksutstillingen.
– Hvem kan antas?
– Det som er spesielt med Romeriksutstilingen er at den er for både profesjonelle og amatører. Alle er i utgangspunktet på lik linje når de leverer inn arbeid, for juryen vet som sagt ikke hvem som står bak arbeidene når de antar arbeidene.
– Vi er veldig stolte over å kunne tilby Romeriksutstillingen her på hjemmebane. Det betyr mye for oss, og vi håper folk møter opp i hopetall, sier Nilsen.
PS! Romeriksutstillingen åpner 14.00 i galleriet i sentrum lørdag 12. oktober, altså lørdag førstkommende.